Agderposten

Frykter ikke for fremtiden

Daglig leder Jørn Hellevik frykter ikke for statlige millioner og fremtiden til rusbehandl­ingen på Englegård i Tvedestran­d. – Vi har full kontroll, hevder han.

- Pål Yngve Berg Anne Gro Ballestad pyb@agderposte­n.no

Daglig leder Jørn Hellevik frykter ikke for statlige millioner og fremtiden til rusbehandl­ingen på Englegård i Tvedestran­d.

Agderposte­n var der da Hellevik ankom Statsforva­lterens hus på Fløyheia i Arendal – like før stengetid onsdag.

Med seg hadde han esken som skal redde drift og millioninn­tekter.

Esken inneholder tilsvar og vedlegg til den svaert så kritiske rapporten Agderposte­n omtalte før helgen.

Teknisk løsning

Han forteller at tilsvaret er på over 20 tettskrevn­e sider, med vedlegg som angivelig understøtt­er dokumenten­e.

– Vi måtte gjøre det på denne måten fordi statsforva­lterens portal ikke tar imot pdffiler over en viss størrelse. For å slippe å laste opp en og en side, valgte vi å printe ut og levere på papir, forklarer Hellevik.

Han forsikrer at han ikke frykter for rusbehandl­ingssenter­ets videre drift. Englegård behandling­ssenter drives av Care Service AS (CS) på Holt utenfor Tvedestran­d.

39 millioner fra staten

Selskapet har fått utbetalt over 39 millioner kroner fra det offentlige siden oppstarten i 2018.

Helfo vurderer nå utbetaling­ene til den private rusbehandl­ingsinstit­usjonen etter at Statsforva­lteren i Agder nylig fremla en rapport med mange graverende funn.

– Uenig i mange funn

Agderposte­n møtte ham på vei inn døren til Statsforva­lteren, idet han på gamlemåten skulle levere dokumenten­e i nybygget på Fløyheia i Arendal.

– Mange av funnene er vi uenige i. Jeg sier ikke alle, men en god del av dem. Det har vaert noen uønskede hendelser, men det må ses i lys av pasientene vi behandler som har underlagt seg frivillig behandling, sier Jørn Hellevik.

Han eier og driver Englegård behandling­ssenter gjennom selskapet Care Service AS sammen med sin bror Rune. De har siden høsten 2018 har mottatt 39,2 millioner fra statlige Helfo.

– Vi jobber hardt for å lukke alle avvik. De håndteres fortløpend­e av våre dyktige ansatte som har fagmøter hver onsdag. Vi skal også ISO-sertifiser­es 19. januar, sier Hellevik.

– Statsforva­lterens rapport er alvorlig, og det påpekes mange lovbrudd. Hva gjør dere med det?

– Vi jobber med å ordne opp i lovbrudd. Vi er også uenig i noen av dem, sier Jørn Hellevik.

Fikk SMS på julaften

Han reagerer på at mye informasjo­n har tilkommet bedriften via mediene. Blant annet at tilsynsrap­porten fra statsforva­lteren skulle komme før jul.

– Jeg fikk sms fra Altinn om at den kunne lastes opp klokken 9.33 på julaften. Da hadde alle ansatte tatt juleferie. Vi ba om å få utsatt tilsvar i den omfattende rapporten. Vi ba om fire, og fikk en dag. Derfor leverer jeg nå, sier Hellevik.

Han forteller at Care Service kan påvise feil i tilsynsrap­porten.

– Det har vi kommentert. Vi har lagt ved 29 vedlegg til vårt tilsvar i esken. I tillegg vil vi laste opp en del rapporter elektronis­k utover kvelden, forklarer han.

Det er flere punkter behandling­sinstitusj­onen kan vise til fakta, journaler og lovverk for å motbevise påstandene i tilsynsrap­porten.

Tilbakevis­er kritikk

Hellevik viser til et punkt der det påstås at virksomhet­sleder ordinerer medisin.

– Denne episoden er grundig beskrevet i journalen. Vi viser til lovverket og er uenige i at dette er et lovbrudd, forklarer han.

Han viser til at tilsynsrap­porten problemati­serer at legen ble gravid og fikk en sykmelding.

– Hun er ansatt i 100 prosent, og vi har godkjennin­g fra Helfo med 50 prosent legestilli­ng. Da hun ble sykmeldt i 60 prosent, var hun fortsatt i 40 prosent jobb, forklarer Hellevik.

Han legger til at en legevikar skal fases inn for den ansatte legen etterhvert som hun går ut i permisjon.

– På frivillig basis

Hellevik hevder påstandene om svikt i urinprøvet­aking ikke stemmer og viser til journalene.

– Antall urinprøver har skutt i vaeret. Det kan ikke kalles en svikt, sier han.

Om påstander om at urinprøver avgis uten overvåking, svarer han:

– Vi må forholde oss til pasient- og brukerrett­ighetene. Pasientene er her på frivillig basis. Da må vi ha samtykke til urinprøver, vi kan ikke tvinge dem. Han legger til at det er svaert sjelden at en pasient nekter å avgi urinprøve.

Hellevik forsikrer at pasienter som har tilbakefal­l, skal vaere skjermet på eget rom.

– Alle som jobber med rusbehandl­ing, vet at det forekommer tilbakefal­l. Vi har oversikt over antall ganger, og det er ikke mange i forhold til antall pasienter, forsikrer han.

– Noen ganger må vi kjøre pasienten til legevakt, eller vi må tilkalle ambulanse. Alle slike uønskede hendelser blir journalfør­t og avviksrapp­ortert, forsikrer han.

Tilbakevis­er smittevern-refs

Punktet om at det ikke er innført gode nok smittevern­regler, kan han også tilbakevis­e ved å vise til både en portal hvor oppdaterin­ger lastes opp, og oppslag på institusjo­nen.

– Vi fikk beskjed om at reglene kunne bli bedre, og da forbedret vi de. Resultatet er at vi nå er mye bedre rustet om vi skulle få et smitteutbr­udd, sier Hellevik.

Han forteller at tilsynet i 2019 satte i gang prosedyrer som litt forsinket på grunn av koronapand­emien, skal føre til en ISO-sertifiser­ing i neste uke.

– Vi har hatt fire tilsyn på bakgrunn av bekymrings­meldinger. Ingen av rapportene inneholder spesielt mange funn. Både mattilsyne­t, arbeidstil­synet og kommuneove­rlegen i Tvedestran­d har vaert her som følge av meldingene, forklarer Hellevik.

Han viser til at mattilsyne­ts bekymring gikk på rutiner for avkjøling av mat. Dette ble løst ved at temperatur­er ble journalfør­t.

– Bra med tilsyn

Hellevik synes det er bra at det foretas tilsyn slik at forholdene sjekkes opp mot lover og regler.

– Problemet er at mens offentlige institusjo­ner får pålegg om å rette opp avvik, får private institusjo­ner advarsler om at de mister godkjennin­g og tilskudd, påpeker han.

For tiden er det 14 pasienter innlagt på Englegård. 20 personer er ansatt i 100 prosent stillinger.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen sier til Tvedestran­dsposten at hun ikke har noen planer om å stenge Englegård, og begrunner det med at hun ikke ser noen fare for liv og helse i dagens drift.

Syvertsen minner om at rapporten er en foreløpig tilsynsrap­port. Først etter å ha gjennomgåt­t kommentare­ne fra Englegård blir det utarbeidet en endelig rapport.

 ??  ??
 ??  ?? TILSVARS-ESKE: Daglig leder Jørn Hellevik i Care Service, som driver Englegård behandling­ssenter i Tvedestran­d, på vei inn til Statsforva­lteren i Agder med esken som innholder over 20 sider med tilsvar med vedlegg til Statsforva­lterens rapport.
TILSVARS-ESKE: Daglig leder Jørn Hellevik i Care Service, som driver Englegård behandling­ssenter i Tvedestran­d, på vei inn til Statsforva­lteren i Agder med esken som innholder over 20 sider med tilsvar med vedlegg til Statsforva­lterens rapport.
 ?? FOTO: PÅL YNGVE BERG ??
FOTO: PÅL YNGVE BERG
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? KRASS RAPPORT: Care Service AS (CS) på Holt utenfor Tvedestran­d ble i mars 2018 godkjent av Helfo som helselever­andør av tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing. De driver Englegård behandling­ssenter i det tidligere Holt aldershjem. Like før jul kom davaerende Fylkesmann­en, nå Statsforva­lteren i Agder, med en krass tilsynsrap­port.
FOTO: TORE ELLINGSEN KRASS RAPPORT: Care Service AS (CS) på Holt utenfor Tvedestran­d ble i mars 2018 godkjent av Helfo som helselever­andør av tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing. De driver Englegård behandling­ssenter i det tidligere Holt aldershjem. Like før jul kom davaerende Fylkesmann­en, nå Statsforva­lteren i Agder, med en krass tilsynsrap­port.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway