Agderposten

– Sosiale medier er som skapt for å øke konfliktni­vået Ungdommer, ordfører og

-

– Det er krevende. Min telefon står nå konstant på lydløs. Hadde jeg svart, hadde jeg ikke fått tid til annet.

Det sier Einar Holmer-Hoven, ordfører i Lillesand. Siden mandag, da et innlegg om mobbing. rasisme og vold ved Lillesand ungdomssko­le ble publisert på Facebook, har han fått flere hundre telefoner og tekstmeldi­nger på telefonen. Det samme har inspektør og rektor ved skolen, og det samme har flere ungdommer ned i 13-14-årsalderen i kommunen. Felles for dem alle er at de er navngitt – enkelte med telefonnum­re – i sosiale medier.

– Det har oppstått en nasjonal-aksjonisti­sk greie ut av dette. Vi var ikke forberedt i det hele tatt, da vi trodde at konflikten var løst i høst, sier ordføreren.

Nasjonal oppmerksom­het

Det var natt til mandag denne uken at en søster skildret familiens møte med det hun beskriver som mobbing, rasisme og vold mot hennes tre yngre søsken etter at de flyttet til Lillesand.

«Jeg skriver om dette nå, fordi jeg er veldig oppgitt og lever i frykt, og på vegne av søstrene mine. For at noe kan skje med dem, jeg skriver som en storesøste­r» innledet storesøste­ren innlegget med.

Teksten har vakt svaert sterke reaksjoner. I skrivende stund, to døgn etter at teksten ble lagt ut, har den fått 2.400 kommentare­r og er blitt delt videre av 4.300 personer. Innlegget er deretter delt videre over ti tusen ganger og i kommentarf­eltene blir altså både involverte personer og kontaktinf­ormasjon oppgitt.

Flere sider av saken

Kort tid etter at Lillesands­Posten som første avis omtalte saken, valgte far til en av ungdommene som er anklaget for å stå bak mobbingen å snakke ut. Han fortalte om en langvarig konflikt fra begge sider, og om hvordan datteren og vennene nå er redde for å gå på skolen og at de mottar trusler fra hele landet.

Andre foreldre har valgt å gå til kommentarf­eltene for å påpeke at det er to sider av denne saken, og at både trusler og vold skal ha forekommet fra alle parter.

Samtalene som Lillesands­Posten fikk innsyn i, som har gått mellom elevene, viser en grusom språkbruk, fylt med rasisme og trusler.

– Jeg ble veldig sjokkert da jeg så det. Det fremstår som skikkelig drittsleng­ing, som om man leter etter de verste ordene man kan finne. Så har jeg skjønt at dette er en sjargong og en språkbruk som har skjedd fra begge sider, sier ordføreren.

Lillesand kommune gikk tirsdag ut og oppfordret alle til å tenke seg om før de deler innlegg videre eller ytrer seg med egne meninger. Saerlig siden de involverte i Lillesand alle er mindreårig­e.

Onsdag ettermidda­g sendte også kommunen ut en pressemeld­ing om situasjone­n.

– De er så sinna

Ordfører Einar Holmer-Hoven bekrefter at kommunen siden høsten 2020 har kjent til konflikten, og at det har vaert jobbet bredt fra flere instanser for å løse den. Utfordring­en har vaert at konflikten ikke bare er knyttet til skolehverd­agen, men pågår på fritiden også.

– Så her har både foreldre og barna selv også et stort ansvar, påpeker Holmer-Hoven.

Noe han også understrek­er at de har tatt på største alvor. Men det var altså en konkret episode nylig som fikk det hele til å blusse opp igjen. Og nå har konflikten fått nasjonal oppmerksom­het i sosiale medier.

– Det er veldig synd, rett og slett. I sosiale medier vises kun et lite utdrag av en sammensatt konflikt som identifise­rer mange barn. Og når det spres over ti tusen ganger, så er det problemati­sk.

– Jeg føler at enkelte sosiale medier er som skapt for å øke konfliktni­vået istedenfor å bidra til å finne konstrukti­ve løsninger. De er så sinna, men

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? RINGES NED: Ordfører Einar Holmer-Hoven (H) i Lillesand kommune får enorme mengder henvendels­er i disse dager, etter at
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL RINGES NED: Ordfører Einar Holmer-Hoven (H) i Lillesand kommune får enorme mengder henvendels­er i disse dager, etter at

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway