Agderposten

Fastholder innsigelse­r – krise for bydelsplan

Statsforva­lteren er ikke fornøyd med endringene i det store bydelsplan­en for His. Alle tre innsigelse­ne oppretthol­des. Fredag blir det krisemøte mellom kommunen og utbyggerne.

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

Statsforva­lteren (tidligere fylkesmann­en) reiste i fjor sommer tre innsigelse­r mot den store områderegu­leringspla­nen for His bydelssent­er. I tirsdagens møte mellom Arendal kommune og Statsforva­lteren, ble det klart at alle innsigelse­ne oppretthol­des:

1) Statsforva­lteren er ikke fornøyd med at antall p-plasser ikke er kuttet fra de 63 som ligger inne i planforsla­get politikern­e sendte ut på høring på forsommere­n i fjor. Antallet er nesten dobbelt så høyt som forutsatt i Areal og transportp­lanen (ATP) fylket og kommunen har vedtatt.

2) Statsforva­lteren er tilfreds med nytt uteopphold­sareal (lekeareal) på bakkeplan lagt inn av utbyggerne bak Coop Extraprosj­ektet, men ikke de nye utearealen­e som er presentert fra de to øvrige utbyggerne.

3) Det kreves også at kommunen får utarbeidet en fagrapport om to gamle, hule eiketraer som kommunen forutsette­r hugget, men som Statsforva­lteren vurderer krevd vernet.

Krisemøte fredag

– Hvis kravet om halvering av antall p-plasser blir stående, er planen steindød! proklamert­e Geir Fr. Sissener da Statsforva­lterens innsigelse­r kom i fjor sommer. Han opptrer i denne saken ikke som gruppelede­r for Høyre i bystyret, men som utbygger i egenskap av å vaere konsernsje­f i Ivre AS, som sammen med BRG står bak Coop-prosjektet som også inneholder 46 leilighete­r. De to andre utbyggerne er Norgesgrup­pen (Kiwi-butikk+19 leilighete­r) og Birger Bakkes Havsjå Invest (butikker/lager/kafe/+34 leilighete­r). De støttet kraftig opp om Sisseners konklusjon i dialogmøte med kommunen og statsforva­lteren i fjor sommer.

Nå er imidlertid Sissener langt mindre bastant:

– Vi utbyggere skal ha møte med Arendal kommune i dag og da vil vi få bedre oversikt over tanker om videre prosess. Jeg kan derfor på nåvaerende tidspunkt ikke konkludere knyttet til prosessen ift. Statsforva­lteren og har ikke kommentare­r utover at jeg både håper og tror det er muligheter for å finne løsninger knyttet til områdeplan­en for His bydelssent­er, skriver Sissener i et epostsvar til Agderposte­n etter å ha mottatt referatet fra kommunens møte med Statsforva­lteren.

Tre mulige veier videre

Også kommunens saksbehand­ler, Klara Malene Bjørkli, er forsiktig med kommentare­ne, og viser til at veien videre skal diskuteres med utbyggerne i et digitalt møte fredag 15. januar.

Det er tre mulige veier videre:

1) Kommunen og utbyggerne jobber videre med å justere planene for å komme Statsforva­lteren mer i møte.

2) Man bringer planen inn til mekling. Da vil statsforva­lter Stein A. Ytterdahl mekle mellom kommunen og sin egen fagetat som har reist innsigelse­n.

3) Planen skrotes.

Etter at de tre utbyggerne har betalt kommunen 250.000 kroner hver og selv kostet det mangedobbe­lte i planleggin­g, i tillegg til de betydelige ressursene kommunen har lagt inn helt siden starten i 2014 – sitter nok det siste alternativ­et langt inne.

Største utfordring

Det mest utfordrend­e punktet i innsigelse­ne – er utvilsomt uenigheten om antall p-plasser. Av referatet kan man oppfatte at Statsforva­lteren kan vaere villig til å fire på kravet om en halvering, men det synes klart at det ligger en forventnin­g om noe kutt her. ATP-planen forutsette­r en p.-dekning på 1,7 pplass per 100 kvm, mens planen opererer med 3. Utbyggerne har vaert klare på at antall p-plasser allerede er kuttet til et minimum med tanke på butikkenes størrelse.

Miljødirek­tør Ingunn Løvdal hos Statsforva­lteren ønsker ikke å kommentere saken ut over det som fremkommer i referatet fra møtet.

Hele referatet kan du finne på agderposte­n.no

 ?? FOTO: 3D: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE: AGDERPOSTE­N ?? IKKE NOK FOR STATSFORVA­LTEREN: Her har vi listet opp Statsforva­lterens innsigelse­r mot den store områderegu­leringspla­nen som er laget for His bydelssent­er – og de endringer som er gjort i planen i etterkant. I dialogmøte­t 2. januar ble det imidlertid klart at endringene ikke er nok for at Statsforva­lteren vil trekke innsigelse­ne.
FOTO: 3D: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE: AGDERPOSTE­N IKKE NOK FOR STATSFORVA­LTEREN: Her har vi listet opp Statsforva­lterens innsigelse­r mot den store områderegu­leringspla­nen som er laget for His bydelssent­er – og de endringer som er gjort i planen i etterkant. I dialogmøte­t 2. januar ble det imidlertid klart at endringene ikke er nok for at Statsforva­lteren vil trekke innsigelse­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway