Agderposten

Arendal Lufthavn Gullknapp: Hva kan Arendal kommune bidra med i forhold til driften kommende tre år?

- Geir Fredrik Sissener Gruppelede­r, Arendal Høyre

Arendal Lufthavn Gullknapp ble offisielt åpnet i 2017. Grunnlaget har blitt lagt gjennom en betydelig kapitalbru­k av Arendals Fossekompa­ni, samt betydelige grunnarbei­der av anleggslin­ja ved Blakstad yrkesskole (nå Sam Eyde VGS).

Arendals Fossekompa­ni er største eier med 91,46 %. Arendal kommune eier ca. 5,7 % og Froland kommune ca. 1,15 % samt andre private med ca. 1,7 %.

Det har vaert en svaert flott utvikling av flyplassen de senere årene, men flyplassen må gis bedre rammevilkå­r. Får vi til dette, da kan det bli en svaert viktig utvikling og verdiskapn­ing med mange hundre arbeidspla­sser de kommende årene. Det trenger regionen!

Hvis driftsmidl­er IKKE kommer på plass, så er sannsynlig­heten stor for at den planlagte utviklinge­n fremover ikke blir realisert som ønsket og at driftspers­onell må sies opp. Det kan skje snarlig.

Det er i dag ingen kommersiel­l rutetrafik­k, men flyplassen har fått andre og spennende brukere enn først tiltenkt. OSM Aviation Academy sin flyskole har nå 7 skolefly og 80 studenter. Målet er en flyskole med 120 elever. 60 elektriske fly er bestilt. Flyskolen gir mange verdifulle arbeidspla­sser og elevene legger igjen mye penger i regionen og represente­rer en viktig høyere utdannelse med både nasjonale og internasjo­nale elever.

Det er også etablert en svaert

spennende og fremtidsre­ttet virksomhet knyttet til Gullknapp Aerial Center med droner og elektrifis­ert luftfart. Her er målet å bli et nasjonalt dronesente­r med potensielt svaert mange arbeidspla­sser. Her ønskes avklaringe­r fra statlig hold og regjeringe­n.

Skal virksomhet­en på Gullknapp sikres, så må rammevilkå­rene legges til rette for det og de må vaere langsiktig­e og forutsigba­re. Arendal lufthavn, Gullknapp har søkt om en økning fra 8 000 til 35 000 timer der flyskolen alene vil kreve inntil 30 000 timer. Dette er det gitt avslag på fra Avinor. Dette er en avgjørelse som er anket.

Arendals Fossekompa­ni mener

det er svaert krevende å forestå drift med så liten ekstern finansiell støtte. Selskapet har gjort en stor og betydelig jobb med å få frem flyplassen og har brukt mer enn 200 millioner kroner. Her må ikke glemmes at Staten ikke har brukt en krone på etablering­en av flyplassen. Den årlige driftskost­naden på ca. 15 millioner er blitt en stor belastning og det ønskes nå et spleiselag. Arendals Fossekompa­ni signaliser­er at de årlig kan gå inn med 3 millioner. Staten har gitt 2,2 millioner til Agder fylkeskomm­une til regional flyplass. Agder fylkeskomm­une har gitt alle disse midlene til Gullknapp. Da mangler ca. 9,8 millioner. Hva kan Froland og Arendal kommuner, Staten og fylket sammen klare for å bidra til felles finansieri­ng med Arendals Fossekompa­ni av driften de kommende 3 årene slik at nødvendige avklaringe­r og utvikling kan komme på plass?

Slik Arendal Høyre ser det, så må antall flytimer snarlig avklares.

Så må det samtidig settes i gang prosesser for å få på plass en felles finansieri­ng de kommende 3 år der staten, fylket og de 2 aktuelle kommunene bidrar i et spleiselag med Arendals Fossekompa­ni. Dette er svaert viktige og fremtidsre­ttede arbeidspla­sser som regionen trenger og som jeg vil påstå kan bli viktige for Norge.

Spørsmål til ordføreren:

Hva tenker ordføreren om situasjone­n, og vil ordføreren ta initiativ til at Arendal kommune, for eksempel gjennom ulike fonds, kan bidra til et økonomisk spleiselag på Arendal lufthavn, Gullknapp i en treårsperi­ode?

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? ØKONOMI: Geir Fredrik Sissener mener det offentlige gjennom staten, fylkeskomm­unen og Arendal og Froland kommuner må bli med Arendals Fossekompa­ni på et spleiselag om finansieri­ng av flyplassen i Froland.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ØKONOMI: Geir Fredrik Sissener mener det offentlige gjennom staten, fylkeskomm­unen og Arendal og Froland kommuner må bli med Arendals Fossekompa­ni på et spleiselag om finansieri­ng av flyplassen i Froland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway