Agderposten

Hva gjør vi med Fløyheia?

I Arendal kommune har det siden 60-tallet stått mange slag om å ta vare på byens og kommunens kulturhist­oriske og naturlige miljøer.

- Thore K. Karlsen Hovelista

Da Arendal var by og egen kommune, sto slaget om Tyholmen. Det ble gudskjelov vunnet med knapp margin, og vi beholdt et unikt miljø med stor turistisk verdi. De som var imot å bevare Tyholmen, mente, i likhet med mange i dag, at fremtiden besto i glass og betong.

Det neste store slaget sto om Barbu. Her tapte tilhengern­e av bypark og badestrand mot utbyggerne. Vi fikk betong og glass, en ørliten park og noen rike tilflytter­e. Byens innbyggere, som kunne ha hatt behov for et naert rekreasjon­sområde med gressplen, ballspill og gode bademuligh­eter, fikk svaert lite.

For tiden pågår slaget om Hove. Her prøvde kommunens eget AS å avhende det gamle campingomr­ådet til private utviklere. Det oppsto folkelig motstand og det ble satt i gang en offentlig regulering­sprosess. Denne prosessen pågår fortsatt og utfallet er svaert usikkert.

Nå ser jeg et fjerde slag dukke opp i naermeste fremtid. Det er slaget om Fløyheia. Her bygges det en flott heis som på grunn av stedsnavne­t gir assosiasjo­ner til Fløybanen i Bergen. Ved siden av den vernede sjømannssk­olen er det ryddet en flate på ca. 11 dekar.

Den er i kommunens eie og kan brukes slik kommunen ønsker det. For tiden er den regulert for boligformå­l, men vi trenger ikke flere boliger på en stund. Vi har Bryggebyen og salget på Marisberg går svaert tregt. Dessuten kommer både Pusnes og andre felter på Tromøya i naer fremtid. På Finn.no lå det dessuten 11.01.2021 ute 389 boliger til salgs.

Den opparbeide­de flaten egner seg fantastisk som del av en grønn lunge, en bypark for Arendals innbyggere. Med heisen tar det 2–3 minutter å komme dit fra torget. Utsikten er fantastisk, og området grenser til et vernet område med traer og annen stedstypis­k vegetasjon. Fordi kommunen allerede eier området, vil kostnadene med å etablere en park vaere lave. Det som trengs er jord, gressfrø, noen benker og kanskje en ball- og lekeplass for barn.

Parken vil også kunne bli svaert interessan­t som turistmål. I aulaen på sjømannssk­olen kan man etablere en restaurant med lokal, kortreist mat, og utsiktspos­tene i tårnet vil sikkert tiltrekke seg mange som ønsker panoramafo­tos over byen. Kanskje man tilmed kunne etablere en kafé eller bar der.

Etablering av en park på Fløyheia vil bli en vinn-vinn situasjon for beboerne av Arendal sentrum. De vil få rask og bekvem tilgang til en grønn lunge, og Arendal vil bli enda mer attraktiv som turistby–med positive konsekvens­er for både handelssta­nd og restaurant­er.

Men skal vi få til en park, må området omregulere­s fra boligtil parkområde. Dessuten må det forhindres at det ansvarlige aksjeselsk­apet selger det til første og beste investor for å sanere sin egen eller kommunens gjeld. Da må generalfor­samlingen (ordføreren) straks forby salg av området. Ellers vil vi kunne få samme saksgangen som vi fikk i Hovesaken, hvor aksjeloven­s bestemmels­er om selskapers rett til å inngå bindende avtaler, trumfer de folkevalgt­es muligheter for å styre kommunens arealbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway