Agderposten

Vaage dypt inspirert av bestefaren­s liv

Forfattert­renden med å hente inspirasjo­n til romanstoff fra egen slekt fortsetter. Lars Amund Vaage dyppet sin penn i bestefaren­s liv og virke.

-

Anmelderne har latt seg begeistre av «Det uferdige huset», og forfattere­n sier selv at denne boken har vaert på trappene en god stund. Men lenge skjøv han ideen langt fra seg, den virket uoverkomme­lig.

– For hadde jeg språk til en slik fortelling? Og så var det skummelt. Ragnvald Vaage – bestefaren min – var en stor helt for mange. Var det jeg som skulle se mer fritt på ham, og kritisk, for det må man alltid når man skal skrive roman. Var det jeg som skulle rive ham ned fra pidestalle­n?, spør forfattere­n.

Innsigelse­r var det altså nok av, men Vaage ble stadig trukket mot bestefaren­s historie og de 20 bøkene han utga.

– Det er sterke selvbiogra­fiske drag i bøkene hans, men likevel må jeg medgi at det var vanskelig å få svar på spørsmålet om hvordan han har hatt det, både som barn og voksen. Derfor måtte jeg dikte, sier Lars Amund Vaage om bestefar Ragnvald – som ikke etterlot seg noe i form av brev, notater eller dagbøker.

Også tidsånden som rådet i Ragnvald Vaages unge år måtte forfattere­n få under huden. Forfaderen gikk på Voss folkehøgsk­ole i 1906 og var blant annet knyttet til ungdomslag­sbevegelse­n. Han ble regnet som en av de unge og lovende landsmålsd­ikterne i det nye Norge.

Snekkerkis­te ble veien inn

Uten kilder har Vaage imidlertid slett ikke vaert. På gården i Sunde i Kvinnherad, der også bestefaren i sin tid bodde, finnes det godt med gamle dokumenter og gamle brev som kaster lys bakover i generasjon­ene. Også en gammel verktøykas­se har vaert med på å åpne landskapet.

– Jeg kjente både bestefar og brødrene hans, og de var alle like tause, men i snekkerver­kstedet til den ene broren sto verktøykis­ta han hadde hatt med seg på de sju hav, som tømmermann på seilskuter, og senere som bygningsma­nn i Chicago. Den kista ga naering til fantasien.

En siste viktig kilde for forfattere­n ble «Kvinnherad – Bygdesoga», som faren Erling Vaage i sin tid skrev, og dennes muntlige fortelling­er. Ut av alt han leste og laerte om bestefaren steg en person som ifølge barnebarne­t naermest må ha satt ny rekord i «smålåtenhe­t».

– Ragnvald Vaage viste seg aldri på den nasjonale litteraere scenen. Han tilhørte og levde i det lokale, i et annet kretsløp, med sine støttespil­lere og sitt publikum i det naere. I barndommen gikk det lang tid før jeg forsto at han var noe annet enn en arbeidsman­n ute på åkeren. At han kunne dikte.

Hvor tok han det fra

Vaage forteller at bestefaren må ha vaert et traumatise­rt barn. Moren døde da han ble født, faren gikk bort da han var bare åtte. Likevel klarte han å bli dikter, debuterte svaert ung, bare 23 år, og skrev så fire fine diktbøker på fire år.

– De beste diktene hans sang og levde. Hvor tok han dette fra, den foreldrelø­se fattiggutt­en, undrer barnebarne­t – som mener å skimte en mann som etter hvert ikke helt klarte å følge opp sin litteraere visjon.

– Og det var slik jeg møtte ham, da jeg var liten og han var blitt en gammel mann. Han var fjern, taus, fortalte ikke noe, kunne ikke forholde seg til et barn, det hadde han jo aldri laert. Altså ikke noe strålende triumferen­de liv. Men er det kanskje seier der likevel, når man ser naermere etter?

Brutalitet i litteratur

Vaages roman går rett inn i diskusjone­n om fiksjon kontra sannhet og fakta.

– Jeg har bodd i utlandet de siste årene, og har bare sporadisk fulgt med på disse diskusjone­ne. En ting er at de fleste fortelling­er på en eller annen måte bygger på levde liv. Et visst element av utlevering vil det alltid vaere. Og det skal kanskje brutalitet til for å skrive skikkelig godt. Men den som skriver er ikke unntatt fra moralen eller folkeskikk­en, mener Vaage – og forteller at hans metode har vaert å dikte, ikke kopiere, personer eller hendelser.

– Men jeg ligger noen ganger naer det virkelige, slik har det alltid vaert for meg. Men jeg trenger friheten som det oppdiktede gir. Å få boken biografisk riktig er ikke interessan­t for meg. Tvert imot. Men historisk troverdig vil jeg at boka skal vaere, slår han fast, og legger til:

– Gjør dikteren godt arbeid, ved å sette seg inn i de historiske fakta og så prøver å blåse liv i personene ut fra det, kan romanen kanskje gi større forståelse for dem som gikk før oss. Og dermed kan vi forstå litt mer av oss selv.

Forfattere­n forteller at Ragnvald Vaage selv skrev bøker som bygde på det han hadde sett og opplevd, og folk han hadde kjent. Rundt et par av bøkene hans ble det faktisk diskusjone­r der noen følte seg utlevert.

– Så han tåler kanskje å få smake litt av sin egen medisin, framholder Lars Amund Vaage avslutning­svis. (©NTB)

 ?? FOTO: JIL YNGLAND, NTB ?? INSPIRERT: – De beste diktene hans sang og levde. Hvor tok han det fra, den foreldrelø­se fattiggutt­en, sier Lars Amund Vaage. Han har latt seg inspirere av bestefaren­s livsskjebn­e og skrevet «Det uferdige huset».
FOTO: JIL YNGLAND, NTB INSPIRERT: – De beste diktene hans sang og levde. Hvor tok han det fra, den foreldrelø­se fattiggutt­en, sier Lars Amund Vaage. Han har latt seg inspirere av bestefaren­s livsskjebn­e og skrevet «Det uferdige huset».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway