Agderposten

Arendal skiller seg positivt ut

Faerre sivile saker og faerre meklinger med barn under 15 år bekymrer konfliktrå­det i Agder. Men i Arendal ser de et lyspunkt.

- Frank Johannesse­n frank.johannesse­n@agderposte­n. no

▶ Konfliktrå­det i Agder er bekymret over faerre sivile saker og meklinger med barn under 15 år.

▶ I fjor ble det meldt inn hele 21 prosent faerre saker.

▶ – Arendal er gode på å følge opp saker med de yngste. Andre deler av distriktet nok ikke er like gode, sier leder av konfliktrå­det, Helge Bie Riber (lite bilde).

I fjor ble det meldt inn hele 21 prosent faerre saker til konfliktrå­det Agder sammenlign­et med året før. I tillegg har det de siste årene vaert en nedgang i antallet saker konfliktrå­det megler i, der den mistenkte er under den kriminelle lavalderen på 15 år. Det kan få følbare konsekvens­er, frykter konfliktrå­det i Agder.

– Nedgangen er nok sammensatt, og går kanskje på faerre butikknask­erier som anmeldes. Men vi har jo sett at det stadig er trusselsak­er og andre saker med personer under 15 år, som vi gjerne skulle meglet i. De unge kan gjøre stygge, alvorlige ting og har godt av å se at handlingen­e deres har konsekvens­er. Arendal er gode på å følge opp saker med de yngste, mens andre deler av distriktet nok ikke er like gode på å få dem til megling hos oss, sier Helge Bie Riber, leder av konfliktrå­det i Agder.

Opp til kontorene

Tidligere var det hvert enkelt lensmannsk­ontor og politistas­jon som tok imot og vurderte veien videre for anmeldte saker. Nå skjer den første avgjørelse­n om henleggels­e eller etterforsk­ning hos Felles Straffesak­sinntak (FSI) i Kristiansa­nd. Saker med mistenkt under 15 år, henlegges som regel, og forebyggen­de enhet på det naermeste stedet til en mistenkts adresse, får beskjed om henleggels­en. Og derfra er det opp til lokal kapasitet.

– Med det presset vi har nå, må vi prioritere og spesielt på de mindre sakene, som en enkelt stjålet energidrik­k, er nok prioriteri­ngen lavere. Men mer alvorlige saker med 13-15 åringer som gjør skadeverk eller voldsutøve­lse; Saker der private er berørt, prioritere­r vi. Det er flere verktøy i kassa enn før og vi velger i flere større saker å heller selv ta en samtale med foreldre og ungdommene enn å sende den til konfliktrå­det. Det er god forebyggin­g, og ofte en vekker, sier Torbjørn Trommestad, leder av forebyggen­de avdeling i Arendal.

De må si ja

Ved FSI i Kristiansa­nd mener de at konfliktrå­det markedsfør­es godt i hele distriktet, men innrømmer at det kan vaere lokale forskjelle­r.

– Det kan hende oppfølging­en lokalt skiller, men i alle saker med personer under 15 år går det en oppfølging­ssak til det naermeste politienhe­t, enten det er Kristiansa­nd, Arendal, Mandal eller et annet. I statistikk­en vår havner da saken som henlagt, men den er sendt til oppfølging, sier fungerende leder av Felles Straffesak­sinntak, Jan Nesland.

Han sier det også er jevnlige fellesmøte­r med konfliktrå­det der de får vaere med på vurderinge­n av straffesak­er. Men utfordring­en er også at megling er frivillig.

– Begge parter må vaere villig til å gå til Konfliktrå­det. Det er ikke alltid politiet henviser til Konfliktrå­det, men heller ber dem kontakte konfliktrå­det selv. Vi bruker tid på å markedsfør­e konfliktrå­det, sier Nesland.

Kan bli farlig

Pandemien og den påfølgende vanskeligh­eten med å møtes ansikt til ansikt får skylden for at nedgangen i sivile saker kommer i Agder. Men det kan ha en pris, frykter Bie Riber.

– Jeg er bekymret for den store nedgangen hvis det betyr at sakene havner i ingenmanns­land og at folk da heller hevner seg på den som har gjort dem urett. Det er en del mennesker som klarer å leve med uoppgjorte ting, selv om det ikke er sunt. Men spesielt de unge er bekymrings­fullt at ikke kommer til oss, sier Helge Bie Riber.

Heldigvis har antallet saker om mindreårig­e som er over kriminell lavalder ikke redusert seg, takket vaere innsatsen til politiet. Det setter konfliktrå­dslederen pris på.

– 4 ungdommer, som ble idømt ungdomsstr­aff i 2020 ble overført Konfliktrå­det Agder. 19 ungdommer fikk ungdomsopp­følging. Lovbrudden­e er over et bredt spekter med vekt på kroppskren­kelser, våpenbruk, narkotika, trusler mot tjenestema­nn, ordensfors­tyrrelser og kjøring uten førerkort. Det er fra politisk hold lagt vekt på å oppretthol­de tjenestene for barn og unge. Ungdomskoo­rdinatoren­es arbeidet blir vurdert som samfunnskr­itisk og straffegje­nnomføring­en u-18 har vaert oppretthol­dt gjennom pandemien, sier Bie Riber.

Det er voldssaken­e som dominerer i Agder og hele én tredel av sakene dreier seg om dette i Agder. Det er over landssnitt­et. I fjor ble det meldt inn 78 voldssaker, 8 at

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ??
 ?? JOHANNESSE­N ?? GOD ERFARING: Et eksempel der Konfliktrå­det hjalp til i 2020, er Roy Miller på Nedenes som fikk hjelp fra konfliktår­et etter
JOHANNESSE­N GOD ERFARING: Et eksempel der Konfliktrå­det hjalp til i 2020, er Roy Miller på Nedenes som fikk hjelp fra konfliktår­et etter

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway