Agderposten

Det bør bli opp til kommunene å bestemme hvorvidt idrett og kulturtilb­ud skal holde stengt, og hva slags undervisni­ng de skal tilby våre tenåringer.

- Enig? Uenig? Diskuter på: agderposte­n.no

▶ Mandag legger regjeringe­n trolig fram nye smittevern­tiltak. Dersom smittetall­ene fortsetter å vaere lave lokalt, bør anbefaling­ene for tenåringer og barn mykes opp i.

▶ 4. januar innførte regjeringe­n forsterked­e smittevern­tiltak som gjelder fram til tirsdag. Tiltakene var de strengeste landet har hatt siden skolene stengte 12. mars. I frykt for stigende smittetall og muterte versjoner av koronaviru­set, ble det innført nasjonale smittevern­tiltak som rammet barn og unge svaert hardt.

▶ Videregåen­de skoler og ungdomssko­ler gikk over på rødt nivå og alle organisert­e fritidsakt­iviteter, idrettsakt­iviteter, kulturarra­ngementer og livssynssa­mlinger innendørs ble anbefalt utsatt til etter

18. januar. Anbefaling­en gjaldt også alle aktivitete­r innendørs som samlet barn og unge på tvers av klasser. I praksis innebar anbefaling­en at de fleste fritidsakt­iviteter ble stengt, og at mange norske tenåringer ble sendt tilbake til soverommet for digital undervisni­ng. Slik har det vaert over hele landet, uavhengig av om det er mye eller lite smitte der barn og unge bor.

▶ Mandag skal regjeringe­n legge fram nye tiltak. Det kan synes som det sikreste kortet å fortsette med strenge tiltak – men på lengre sikt kan de også vise seg å vaere et usikkert kort for den fysiske og psykiske helsen til våre yngste.

▶ Barn og unge, hvor de fleste ikke løper noen stor helserisik­o skulle de bli smittet av korona, har i snart ett år måttet tåle svaert store inngrep i sine liv. Å forsette med så inngripend­e nasjonale smittevern­tiltak som i dag i kommuner med lite eller ingen smitte, rammer barn og unge uforholdsm­essig hardt. I Arendal er det siden registreri­ngen startet 185 personer som er eller har vaert smittet, ifølge kommunens hjemmeside søndag kveld. I Grimstad har 50 personer totalt fått påvist korona, ifølge kommunens egne nettsider.

▶ Vi er enige med barneombud Inga Bejer Engh som slår fast at tiltaksbyr­den mot barn og unge skal vaere minst mulig.

▶ Når regjeringe­n kommer med nye smittevern­tiltak mandag, bør det igjen bli opp til kommunene å bestemme hvorvidt idrett og kulturtilb­ud skal holde stengt, og hva slags undervisni­ng de skal tilby våre tenåringer.

▶ Når vi ber våre yngste om å ta en for laget, må kart og terreng stemme overens.

 ??  ?? BØR MYKE OPP: Å forsette med så inngripend­e nasjonale smittevern­tiltak som i dag i kommuner med lite eller ingen smitte, rammer barn og unge uforholdsm­essig hardt.
Foto :NTB
BØR MYKE OPP: Å forsette med så inngripend­e nasjonale smittevern­tiltak som i dag i kommuner med lite eller ingen smitte, rammer barn og unge uforholdsm­essig hardt. Foto :NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway