Agderposten

Vil forby fyrverkeri med lyd i Arendal

Av hensyn til både dyr, mennesker og eiendom bør privat oppskyting av fyrverkeri forbys, og kommunen kun sende opp raketter av det stille slaget.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Det mener Jens Aldo CarrizoNil­sen og Miljøparti­et De Grønne i Arendal.

«Svaert mange familiedyr, husdyr og ville dyr opplever smellene fra fyrverkeri­er som ekstremt skremmende. Hvert eneste år ser vi tilfeller hvor dyr stikker av eller skader seg i panikk, i tillegg til at dyr også omkommer. Fyrverkeri skaper også en høy pågang på legevakten, der mennesker kommer inn med øyeskader og brannskade­r. Mange får alvorlige skader som vil vare livet ut», påpeker Carrizo-Nilsen i et representa­ntforslag til bystyret kommende torsdag.

Miljøprobl­emer

Han refererer til flere undersøkel­ser som forteller om hundretuse­ner av dyr som er livredde hvert eneste år i overgangen mellom desember og januar. Videre viser MDGreprese­ntanten til alle skadene på legevakten­e rundt om i landet hvert eneste år som følger av feil bruk av fyrverkeri, og om skade på bolig og annen eiendom.

«Oppskytnin­g av fyrverkeri kan også forårsake miljøprobl­emer: Lokal luftforure­nsning kan oppstå når mye fyrverkeri sendes opp samtidig, og forsøpling oppstår fordi mange ikke rydder opp etter seg» påpeker Carrizo-Nilsen.

Vil forby privat oppskyting

Derfor ber han om en sak til Arendal bystyre der vedtaket blir at det kun tillates lydløst fyrverkeri og lasershow i regi av kommunen, og at alt annet fyrverkeri forbys.

«Forbud mot fyrverkeri med lyd vil vaere den beste løsningen for dyrene. Og siden vi enda ikke vet hvilke konsekvens­er lydløst fyrverkeri har på ville dyr, ser vi helst at Arendal kommune står for offentlig oppskytnin­g av lydløst fyrverkeri» skriver gruppelede­ren.

Ordfører Robert C. Nordli viser til at han, på lik linje med interpella­sjoner, ikke kommentere­r representa­ntforslag før de har vaert i bystyret.

– Slike forslag skal innom bystyret for så å gå til en av komiteene. Der skal det gjøres en videre vurdering av saken, skriver han i en SMS fredag.

Stadig mer populaert

Jens Aldo Carrizo-Nilsen og Miljøparti­et De Grønne i

Arendal er langt fra alene om å heie på raketter som ikke bråker. På nyttårsaft­en 2019 kunne Nettavisen melde at flere og flere ønsker å kjøpe denne formen for pyroteknik­k.

– De fleste av våre medlemmer tilbyr denne typen produkter, og vi merker en økende forespørse­l, gjennom at flere og flere distributø­rer tar dette inn og markedsfør­er det, sa talsperson for Norsk Fyrverkeri­forening, Rikard Spets.

Han fortalte da til avisen at denne type fyrverkeri er populaert blant nordmenn i tettbygde strøk som ønsker å ta hensyn til naboen, enten det er mann, hund, katt eller hest hos sidemannen som reagerer på smellet.

 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD/PRIVAT ?? LYDLØST: Jens Aldo Carrizo-Nilsen (MDG) ønsker å innføre krav om lydløst fyrverkeri i Arendal, kun i regi av kommunen selv, på nyttårsaft­en.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD/PRIVAT LYDLØST: Jens Aldo Carrizo-Nilsen (MDG) ønsker å innføre krav om lydløst fyrverkeri i Arendal, kun i regi av kommunen selv, på nyttårsaft­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway