Agderposten

«Kommunen er innbyggern­es beste venn, noen ganger den eneste vennen de har»

Spørsmål om tillit til rådmannen og juss-nettverket.

- Bystyrerep­resentant, Senterpart­iet

besvarer 15.01. Ragnar Holviks leserinnle­gg 14.01 (Agderposte­n). Saken handler om juss-nettverket­s troverdigh­et i antikorrup­sjonsarbei­d, og har kastet lys over samarbeids­avtaler som ikke er i tråd med kommunelov­ens regler for vertskommu­nesamarbei­d etter kap. 19 og 20 i kommunelov­en (lovdata.no). Rådmannens bruk av juss-nettverket setter autoritaer fortolknin­g av makt på spissen. Samarbeids­avtalen som ikke har noen henvisning til lovverket som regulerer den, taler et tydelig språk.

RÅdmAnnen i ArendAl

henvender seg direkte til leserne i Grimstad, er det nødvendig å svare på påstander som ikke er korrekte, og som gjelder alle innbyggern­e i Arendal, Grimstad, Tvedestran­d, Risør, Vegårshei og Froland. Dersom rådmennene ved samarbeids­avtalen om felles juss-nettverk har tiltatt seg rettighete­r uten forankring i kommunelov­en, belyser det i saerdelesh­et en svikt på det folkevalgt­e og innbyggers­tyrte nivået. Makt skapes ikke i et vakuum. Kommunal maktutøvel­se må vaere legitim for å fortjene tillit.

Selv om rÅdmAnnen

mot rådmannen, la det vaere klart. Den rammer også politiske ledere som ikke har fulgt med i timen. Råd fra en gruppe jurister er noe mer enn alminnelig­e råd og drøftinger. Rådmannens svar er ikke tillitvekk­ende. Kommunen har tapt i mange saker som aldri burde vaert tatt til retten, gitt korrekt saksbehand­ling, kompetente juridiske vurderinge­r og god dømmekraft. Mange alvorlige tilsynssak­er i Arendal kommune viser svak eller fravaerend­e internkont­roll i sensitive saker. Oftest rammes kommunens aller mest sårbare innbyggere.

Kritikken er rettet

avvikssyst­emet ikke problemet. Ansvarlige fagfolk på gulvet meldte avvik, men svake og usikre ledere underlagt rådmannens sterke vilje, valgte å følge ordre fremfor å ivareta krav til faglighet og forsvarlig­het.

PÅ MArgAretes­tiftelsen vAr

En kvinne skadet seg og døde. Rettssikke­rhet skal verne oss fra å bli påført myndighets­overgrep. Rettsverne­t skal også verne om varslerne som tar ansvaret og varsler om alvorlige og kritikkver­dige forhold.

politikere den gangen rystet meg. Først reagerte de ikke. Senere opplevde jeg at enkelte mente ombudsroll­en ble ivaretatt ved å tilby et lyttende øre, en skulder å gråte på. Ingen spurte senere om hvilke konsekvens­er varslingen fikk for meg.

Mine henvendels­er til

at politikern­e forstår sin rolle, har integritet og tar sitt samfunnsan­svar. Sympatien ivaretas best ved at politikern­e har integritet og prioritere­r riktig. Det forutsette­r at informasjo­nen som legges fram for politikern­e er redelig, opplyst og tilstrekke­lig. Her spiller jussnettve­rket kompetanse og faglighet en nøkkelroll­e.

Gode AnsAtte trenger At revisjonss­elskApet godkjente

Hove-prosessen, er en parallell til den svake antikorrup­sjonsrappo­rtens oppsiktsve­kkende slutninger. Begge rapportene vitner om manglende uavhengigh­et fra bestiller til utfører. Når bestiller styrer hele prosessen, fra spørsmål, temaer, hvem som skal gjøre hva, virker det bestemmend­e for hva man kan finne. Dette er helt elementaer metodelaer­e. Begge rapportene fremstår dermed som rene bestilling­sverk.

viser rådmannen til belastning­ene ansatte opplever. Det berører også meg å se hvordan rådmannen undergrave­r kommunens ansatte, deres faglige integritet ved håndtering­en av de mange problemsti­llingene i Hove-saken. Rådgivning fra DHT consulting uten anbud, påfølgende utbetaling av en «suksessmil­lion» og forsøk på automatisk annullerin­g av tinglyste klausuler, er bare noen av problemsti­llingene som viser

I sitt svar

manglende omsorg for, profesjone­ll og etisk ivaretakel­se av underordne­de ansatte.

meg at han har direkte instruksjo­nsmyndighe­t over juss-nettverket. Det gjør at deres råd og veiledning også uttrykker rådmannens syn, på hvordan saker skal håndteres, hvordan ressurser skal forvaltes og retningen for kommunens videre utvikling.

Rådmannen opplyser til

ikke betraktes som vanlige råd. De forventes å vaere i tråd med lovverket. Dersom juss-nettverket tøyer rammene for gjeldende fortolknin­ger, for eksempel ved å utelate referansen til kommunelov­ens regler for opprettels­e av vertskommu­nesamarbei­d, gis rådmannen mulighet til å utøve større makt, på bekostning av både ansatte og innbyggere­s rettighete­r.

Juridisk rådgivning kan Når sikkerhets­skottene mellom

folkevalgt­e og administra­tive nivåer blir revet ned, slik det interkommu­nale juss-nettverket gir et bilde av, så er det de mest sårbare som går ned med skuta. Vi får en Titanic, hvor det ikke er nok redningsve­ster til alle. At vi har fått slike tilstander i Arendal er Torbjørnsb­u bare et av flere uttrykk for. Ressursene er prioritert bort fra kommunale primaeropp­gaver, som for eksempel vyer om «internasjo­nal reiselivsd­estinasjon» på befolkning­ens friområde på Hove, eller den vulgaert kostnadskr­evende glassheise­n i sentrum.

meg ikke igjen når rådmannen ved flere anledninge­r har smykket seg med å si: «Kommunen er innbyggern­es beste venn. Noen ganger den eneste vennen de har». Dette er rett og slett ikke sant. For mange kom hjelpen for sent, for dårlig og noen ganger på lovstridig­e og skadelige måter.

Derfor kjenner jeg

som legger til rette for antikorrup­sjon er politikern­es ansvar. Når politikern­e har god rolleforst­åelse og uavhengigh­et, ivaretar habilitet og rådmannen sikrer løpende internkont­roll skapes forutsetni­ngene som må vaere på plass. Folkevalgt­e som søker makt og myndighet fra befolkning­en, må også vise mot og vilje til å utøve den makten befolkning­en har tiltrodd dem.

Å skape forutsetni­nger Spørsmålen­e om rådmannens

juss-nettverk går til kjernen av hvordan beslutning­staking som flyttes bort fra folkevalgt­e organer, svekker ansattes, innbyggere­s og varsleres rettssikke­rhet og velferd. Samtidig svekkes innbyggern­es grunnlag for tillit til forvaltnin­gen og de folkevalgt­e.

sitt tilsvar til Holvik, varsleren i Grimstad, avslutter med en dårlig skjult trussel mot Agderposte­n for å ha trykket innlegget hans, gir grunn til ettertanke. Hva slags kultur skapes, og hvilket samfunn får vi når mye makt er på så få hender?

At rådmannen i

KristiNa SteNLuNd LarseN

 ?? FOTO: ANNE GRO BALLESTAD ?? UT MOT JUSSNETTVE­RKET: Kristina Stenlund Larsen, (Senterpart­iet), går hardt ut mot rådmannens bruk av jussnettve­rket i dette debattinnl­egget.
FOTO: ANNE GRO BALLESTAD UT MOT JUSSNETTVE­RKET: Kristina Stenlund Larsen, (Senterpart­iet), går hardt ut mot rådmannens bruk av jussnettve­rket i dette debattinnl­egget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway