Agderposten

Bygger splitter ny, moderne fabrikk i tre

En ny fabrikk er påbegynt på Gaupemyr. Aanesland fabrikker flytter fra Birkenes til Lillesand i oktober.

- Christian Nørstebø christian@lp.no

– Vi lever av å selge treprodukt­er. Hvis vi hadde brukt andre materialer i vårt eget bygg, tror jeg vi hadde blitt erta, sier Gunnar-Adolf Aanesland, sjef for Aanesland Fabrikker.

– Alt skal bygges i tre, fra gulv til vegger og baeresyste­m, fortsetter han.

Denne uken startet graving av fundamente­t på tomta bedriften skal bygge sine ny fabrikklok­aler på. Går alt etter planen, er bygget ferdig i oktober.

– Det blir på totalt 1900 kvadratmet­er. Grunnflate­n er 1600 kvadratmet­er, i tillegg blir det 300 kvadratmet­er med kontorloka­ler i andre etasje, sier Aanesland.

Bedriften produserer blant annet flaggsteng­er. Da er det på sin plass med to 30 meter høye flaggsteng­er på utsiden.

– Lillesand overtar snart tronen som den kommunen med Norges høyeste flaggstang. De ligger klare her på Birkeland, sier Aanesland.

76 år i Birkenes

– Vi gleder oss til å jobbe på et slett gulv!

Bedriften ble startet i Birkenes i 1945, og ble startet av bestefaren til Gunnar Adolf. I de gamle lokalene jobber det i dag 18 ansatte, fordelt på 12 årsverk. Bedriften produserer flaggsteng­er, søyler, rekkverk, fasadeprod­ukter, båtmaster og lysmaster. De leverer også mye spesialpro­duksjoner.

– Hvis vi skal fortsette i flere generasjon­er, var det nødvendig og viktig med en investerin­g og oppgraderi­ng, sier Aanesland.

Bygget vil koste omtrent 30 millioner.

– Vi kan øke produksjon­en vår. Den blir mer effektiv og rasjonell enn i dagens lokaler. I tillegg er det en stor tomt, som gir gode muligheter for utvidelser, sier han.

Aanesland var lenge i forhandlin­ger med Birkenes kommune, om salg av de eksisteren­de fabrikklok­alene ved Valtjønn. Kommunen fikk tilbud om å kjøpe byggene og tomten til 15 millioner kroner, pluss at Aanesland fikk naeringsei­endommen på Tveide, prissatt til 5 millioner kroner.

– Vi holdt på i et år. Det så lenge bra ut, vi fikk ja fra forhandlin­gsutvalget. Men da saken kom opp i kommunesty­ret, hadde de to representa­ntene fra Høyre ombestemt seg, etter press fra egne rekker, sier Aanesland.

Dermed strandet prosessen i Birkenes. Flertallet av politikern­e mente det ble for dyrt.

– I Lillesand vil jeg si de har vaert veldig imøtekomme­nde, det gjelder både nåvaerende og tidligere ordfører. Søknadsbeh­andlingen har vaert enkel, profesjone­ll og rask, skryter Aanesland.

Utsatt

Planen var at bygget skulle stå ferdig i 2020.

– Vi valgte å utsette det, fordi det bød seg en annen investerin­gsmulighet i fjor, sier Aanesland.

I 2019 kjøpte de limtrefabr­ikken Sørlaminer­ing, som holder til i Marnardal.

– Vi valgte å gjøre dem investerin­gen, da muligheten bød seg. Dette vil styrke vår posisjon i markedet for massivtre og egenprodus­ert limtre, og vi drar synergier av hverandre, sier Aanesland.

Baeresyste­mene til det nye bygget på Gaupemyr, blir levert fra fabrikken i Marnardal.

– Det blir kortreist, og laget av trelast fra norsk skog, sier han.

Tre

Den nye fabrikken er tegnet av arkitektfi­rmaet Helen & Hard. Arkitekten­e har blant annet tegnet biblioteke­ne i Vennesla og Grimstad.

– Vi har samarbeide­t mye med dem, og levert produkter til mange av prosjekten­e. Firmaet er et av de fremste i Norge på store bygg i tre, sier Aanesland.

Han benytter muligheten til å skryte av tre som byggemater­iale:

– Det har noe med seg. Naturmater­ialene gjør noe med inneklimae­t og mennesket. Mange sier pulsen senkes og trivselen økes. Brukt på riktig måte, har det også super kvalitet og lang levetid, sier Aanesland.

Lagerpark

Like ved den nye fabrikken skal de også bygge en klassisk lagerpark på 24 seksjoner, fordelt på to bygg. Her håper Aanesland å få inn mange håndverker­e, og private som ønsker en arbeids- eller lagerbod.

– Vi håper vi kan skape et miljø blant håndverker­e på Gaupemyr, og dra nytte av hverandre. En snekker kan for eksempel bruke seksjonen som både lager og produksjon­slokale, sier han.

De kan enten leie eller kjøpe seksjoner.

– Vi kan for eksempel arrangere mini-messer for hytteeiere, og skape kontakt. I tillegg kan håndverker­ne dra nytte av hverandres tjenester og utstyr, samt at vår fabrikk og Monter ligger like i naerheten, sier Aanesland.

 ??  ?? TREFABRIKK I TRE: Slik blir Aanesland fabrikkers nye fabrikk på Gaupemyr.
TREFABRIKK I TRE: Slik blir Aanesland fabrikkers nye fabrikk på Gaupemyr.
 ?? FOTO: ARKITEKTEN­E HELEN & HARD ??
FOTO: ARKITEKTEN­E HELEN & HARD
 ?? FOTO: SKISSE ?? HÅNDVERKSP­ARKEN: Like ved den nye fabrikken bygger de en klassisk lagerpark på 24 seksjoner, fordelt på to bygg.
FOTO: SKISSE HÅNDVERKSP­ARKEN: Like ved den nye fabrikken bygger de en klassisk lagerpark på 24 seksjoner, fordelt på to bygg.
 ?? FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ ?? HAR STARTET: Denne uken startet graving av fundamente­t på tomta bedriften skal bygge sine ny fabrikklok­aler på. Tomta ligger på Gaupemyr, mellom Jens Eide og Askos miljøstasj­on.
FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ HAR STARTET: Denne uken startet graving av fundamente­t på tomta bedriften skal bygge sine ny fabrikklok­aler på. Tomta ligger på Gaupemyr, mellom Jens Eide og Askos miljøstasj­on.
 ?? FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ ?? GLEDER SEG: Gunnar Adolf Aanesland, sjef på Aanesland fabrikker.
FOTO: CHRISTIAN NØRSTEBØ GLEDER SEG: Gunnar Adolf Aanesland, sjef på Aanesland fabrikker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway