Agderposten

Sykehuset brøt loven

Statens helsetilsy­n slår fast at Sørlandet sykehus har brutt sin plikt til forsvarlig­het etter spesialist­helsetjene­steloven. Det betyr at sykehuset har drevet med for stor risiko.

- Anne Gro Ballestad anne.gro.ballestad@agderposte­n. no

– Jeg vurderer de konklusjon­ene som Statens helsetilsy­n kommer med i sin avgjørelse som en bekreftels­e på at det forbedring­sarbeidet vi allerede har satt i gang er både riktige og nødvendige. Konklusjon­ene samsvarer med anbefaling­ene vi fikk i høst fra Konsernrev­isjonen, sier adm.dir. Nina Mevold ved Sørlandet sykehus i en pressemeld­ing.

Tilsynssak

Statens helsetilsy­n har kommet med sin avgjørelse i tilsynssak ved Sørlandet sykehus HF.

Flekkefjor­d-legen ble gransket for flere feiloperas­joner ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d og Kristiansa­nd.

Han er midlertidi­g fratatt lisensen og ikke lenger ansatt ved sykehuset. I 2019 ble han overført fra Flekkefjor­d til Kristiansa­nd for å gjennomfør­e en spesialise­ring i ortopedi.

Har brutt sin plikt

Tilsynet slår fast at Sørlandet sykehus HF har brutt sin plikt til forsvarlig­het etter spesialist­helsetjene­steloven § 2-2, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsf­orbedring i helse- og omsorgstje­nesten §§ 6–9.

Det betyr at foretaket har drevet med for stor risiko i perioden 2016–2018.

– Dette er en konklusjon på tidligere tilsynssak­er og tidligere ansatte leger, som også har vaert omtalt i mediene. Det er alvorlig når Statens helsetilsy­n konkludere­r med brudd på forsvarlig­hetsplikte­n. Foretaket har gjennomfør­t betydelige kvalitetsf­orbedrende tiltak. Vi forbedrer systemer som skal hindre at tilsvarend­e hendelser skjer igjen. Dette er tiltak vi har jobbet med siden jeg ble ansatt for vel to år siden, sier Nina Mevold.

Må gjøre mer

Statens helsetilsy­n vurderer i likhet med Konsernrev­isjonen at flere av foretakets etablerte tiltak legger til rette for god kvalitet, men at ytterliger­e tiltak bør iverksette­s.

–Vier godt igang med å implemente­re tiltak og videreutvi­kle våre systemet slik vår omfattende­oppfølging­s planetter konsernrev­isjonens gjennomgan­gviser. Styret iSS HF vedtok denne oppfølging­splanen i høst, og den er også styrebehan­dlet i Helse sør-øst, sier Mevold.

 ?? SYKEHUS FOTO: SØRLANDET ?? BRØT: Adm. dir. Nina Mevold ved Sørlandet sykehus har mottatt avgjørelse­n fra Statens helsetilsy­n om at sykehuset brøt loven i forbindels­e med Flekkefjor­d-legen som foretok feiloperas­joner.
SYKEHUS FOTO: SØRLANDET BRØT: Adm. dir. Nina Mevold ved Sørlandet sykehus har mottatt avgjørelse­n fra Statens helsetilsy­n om at sykehuset brøt loven i forbindels­e med Flekkefjor­d-legen som foretok feiloperas­joner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway