Agderposten

«Sivilombud­smannens nye rapport må opp til debatt i lokalpolit­ikken»

I takt med utbygginge­n av E18 østover kan vi forvente økt press på utbygging i strandsone­n. Sivilombud­smannens nye rapport må opp til debatt i lokalpolit­ikken.

-

Tirsdag kom Sivilombud­smannen med en etterlengt­et rapport om hvordan ulike kystkommun­er praktisere­r byggeforbu­det i strandsone­n. Kommunene Askøy, Kragerø og Mandal (som nå heter Lindesnes) er lagt under lupen.

Loven sier at all bygging innenfor 100-metersbelt­et langs sjøen er forbudt. Det skal i utgangspun­ktet mye til for å få dispensasj­on. Sivilombud­smannen finner imidlertid at bare knapt en av seks søknader blir avslått.

Sivilombud­smann Hanne Harlem kaller funnene «urovekkend­e». Hun mener også rapporten skaper tvil om kommunenes evne til å foreta de vurderinge­ne loven krever, og hvorvidt kommunene forstår loven korrekt.

Utbygging i strandsone­n skal skje på grunnlag av vedtatte arealplane­r, ikke enkeltvise dispensasj­oner. I kommunene som er gransket, er det dessverre det motsatte som skjer.

I debatten om strandsone­n hører også nyansene hjemme. Dispensasj­oner til mindre endringer som blir gitt i forbindels­e med eksisteren­de hus og hytter, er ikke like inngripend­e som helt nye byggeprosj­ekter. Statsforva­lteren har også myndighet til å overprøve kommuner som ikke er sitt ansvar bevisst.

Men vi ønsker oss ikke italienske tilstander i Norge, hvor strendene er privatiser­te. Tilgang til natur og sjøen for alle er noe av det viktigste Norge har.

Agderposte­n har siden sommeren 2020 omtalt en rekke prosjekter hvor folk flests tilgang til sjøen blir hindret av murer, brygger, plantepott­er eller andre hindre. Og hvor det er vanskelig å se en rød tråd i kommunenes forvaltnin­gspraksis.

I Grimstad tar Venstres Arnt Gunnar Tønnessen til orde for en gjennomgan­g av kommunens strandsone­politikk og forvaltnin­gspraksis og vil ta det opp i neste kommunesty­remøte.

«Når alle tre kommunene som er undersøkt har så klare lovbrudd, bør vi stille oss spørsmålet om vi er i samme situasjon», sier Venstre-politiker Arnt Gunnar Tønnessen til Grimstad Adressetid­ende.

Den debatten bør også bystyret i Arendal ta.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? STRANDSONE­N: Sivilombud­smannen har gransket tre kommuner, og funnet at fem av seks søknader om dispensasj­on fra byggeforbu­det i strandsone­n innvilges. Bildene er fra Grimstad.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN STRANDSONE­N: Sivilombud­smannen har gransket tre kommuner, og funnet at fem av seks søknader om dispensasj­on fra byggeforbu­det i strandsone­n innvilges. Bildene er fra Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway