Agderposten

– Glad den ikke traff med nebbet først

En rugde smalt inn i brystet på TorVidar Køhler sist helg.

- Tarald Reinholt Aas tarald.reinholt.aas@agderposte­n. no

Som så mange andre, nøt Tor-Vidar Køhler (45) vintervaer­et i helgen. På det som skulle vaere en helsebring­ende skitur langs Byglandsfj­ord, fikk han imidlertid en helt uventet trøkk.

– Halvannen kilometer ute på turen ser jeg noe som kommer farende gjennom lufta fra fjellkante­n, runder svingen og kommer mot meg. Det kommer fort, forteller Køhler.

Det var nesten så brune fuglen tok peil på ham, fortsetter 45-åringen:

– Og så smeller den rett i brystet mitt.

Kom til hektene

Kollisjone­n ved riksvei 9, på strekninge­n mellom Neset camping og Revsnes hotell, gjorde både skigåer og fugl temmelig fortumlet.

Køhler plukket opp den langnebbed­e skapningen fra grøfta for å sjekke at den var OK. Han fikk senere hjelp på Facebook til å identifise­re den: Det var ei rugde.

– Jeg varmet den på innsiden av jakken og vurderte å ta den hjem for en sjekk, forteller 45-åringen.

– Et sjokk

Men snart kviknet rugda til og kunne atter ta til vingene, lavt over Byglandsfj­ord. Snart var den borte.

Køhler tør ikke tippe oddsene for å kollidere med en langnebbet, flygende fugl av snipefamil­ien under en skitur.

– Men jeg er glad den ikke traff meg med nebbet først – med d ebbet. Den kom i 50 km/t timen, minst, en halvkilos klump … Jeg kjenner trøkket i brystet ennå, sier 45-åringen.

Store norske leksikon skriver om rugda at den er «en stor og kompakt vadefugl med et langt og kraftig nebb», samt at «øynene sitter uvanlig langt tilbake på hodet ved kanten av den tverrstrip­ede nakken».

Kanskje så den rett og slett ikke Tor-Vidar i tide?

Se video på agp.no eller Agderposte­ns YouTubekan­al.

 ?? FOTO: TOR-VIDAR KØHLER/SKJERMDUMP ?? PÅFLØYET: Tor-Vidar Køhler gikk på ski langs Byglandsfj­ord da han ble truffet i bryset av noe lynkjapt og brunt. Det var ei rugde.
FOTO: TOR-VIDAR KØHLER/SKJERMDUMP PÅFLØYET: Tor-Vidar Køhler gikk på ski langs Byglandsfj­ord da han ble truffet i bryset av noe lynkjapt og brunt. Det var ei rugde.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? DYREVENN: Tor-Vidar Køhler priser seg lykkelig over at den langnebbed­e fuglen ikke traff brystet med spissen først.
FOTO: PRIVAT DYREVENN: Tor-Vidar Køhler priser seg lykkelig over at den langnebbed­e fuglen ikke traff brystet med spissen først.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway