Agderposten

Tilskudd redder drømmepros­jekt

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

▶ Det står om 2 millioner fra Arendal kommune for at Lassens hus og hage igjen skal skinne.

▶ Bakgrunnen til at drømmen kan bli til virkelighe­t ligger i midler fra Husbanken som vil åpne for å realisere nye «Drømmenes Hus» på Tyholmen.

▶ – En vinn-vinn-situasjon, sier styreleder Atle Svendal (til venstre) i Arendal Eiendom.

Med midler fra Husbanken ligger veien åpen for å realisere nye «Drømmenes hus» på Tyholmen. Kommunen får over halvparten av kostnadene dekket. Forutsetni­ngen er at bystyret spanderer to millioner kroner på å oppgradere hagen. – Vinn-vinn, sier styreleder Atle Svendal i Arendal Eiendom. Åpningskon­sert i hagen til et nyoppusset Lassens hus sommeren 2022 er realistisk, ifølge Arendal Eiendom, Arendal kommunes eiendomsfo­retak.

I Lassens hus skal det, etter flere års usikkerhet, endelig bli dagsenter for brukerne av kommunens tilbud innen psykisk helse rus. Kostnaden er på om lag 25 millioner kroner, dersom bystyret godtar eiendomsfo­retakets finansieri­ngsplan.

Dekker halve beløpet

Kommunen kjøpte empirehuse­t, som tidligere eier hadde latt stå til forfall i flere år, for 2,75 millioner kroner i 2014.

En omfattende ombygging og oppussing skulle etter planen finansiere­s med momskompen­sasjon og lån opp til 23 millioner. Nå har imidlertid Arendals eiendomsfo­retak fått forsikring­er fra Husbanken om at de vil godkjenne en søknad fra Arendal kommune om tilskudd.

Dersom bystyret sier ja til Arendal Eiendoms planer i torsdagens bystyremøt­e, vil Husbanken dekke over halvparten av kostnadene for renovering­en av Lassens hus.

Et tilskudd i størrelses­orden 13–14 millioner kroner gjør at Arendal kommune kan klare seg med vesentlig mindre lån. Låneopptak­et kan reduseres fra 18,4 til 6,25 millioner kroner, viser tall fra Arendal Eiendom.

For brukere og publikum

Et dagsenter med et lavterskel­tilbud innen psykisk helse og rus i Lassens hus har alle muligheter, ifølge Ingunn Drange. Hun jobber som prosjektko­nsulent for rehabilite­ringen og kjenner alle detaljer om byggets fortid og framtid.

Hun sier bygget skal romme systue, håndarbeid­ssal, kjøkken, kafé og iskiosk, heis og andre arbeidsrom for dagsentere­t. I uthuset er det planlagt verksted for snekkergru­ppe, maling og keramikk. og i den store, romslige hagen kan grønne fingre utfolde seg.

Ifølge Drange vil det vaere verdt både ventetiden og pengene når alt står ferdig. Hun gleder seg til både brukere og publikum kan se sluttresul­tatet.

– Bygget er unikt. Det er et vernet hus som er svaert verdifullt å ta vare på, sier hun.

Etterlengt­et flytting

Irene Dahlen Olsen, avdelingsl­eder for psykisk helse og rusarbeid i Arendal kommune, sier både brukere og ansatte gleder seg stort til å flytte inn i Lassens hus. Helt siden bystyret skrinla planene om Drømmenes hus på brannstasj­onstomta i Parkveien, har kommunen sett seg ut perlen på Tyholmen.

Hun sier bygget oppfyller alle behov, og meningen er at alle aktivitete­ne i treffstede­t 3. etasje og de brukerstyr­te skal inn i Lassens hus. I tillegg skal det ifølge Dahlen Olsen vaere et sted hvor ensomme kan komme og bli med i et fellesskap.

– Det kommer til å bli kjempebra. Vi har drømt om dette i flere år, sier hun.

Drømmer om Bjørn Eidsvåg

Forutsetni­ngen for å få godkjent tilskudd er at hagen må renoveres i samme slengen. Det lå ikke inne i det opprinneli­ge prosjektet og er anslått å koste to millioner kroner ekstra.

Å øke rammen til 25 millioner kroner, når halvparten av totalkostn­adene dekkes, er ikke noe offer, ifølge styreleder Atle Svendal (Ap) i Arendal Eiendom.

– Det er vinn-vinn, sier han. Hagen er tenkt som en oase i byen og kan brukes som uteområde for kafeen og kiosken i huset om sommeren. I dag er den et villnis av kratt og ugress, men her har det stått frukttraer og andre traer, baerbusker og frodige vekster.

Kan starte umiddelbar­t

– Det kan bli utrolig flott. Jeg drømmer om intimkonse­rt med Bjørn Eidsvåg, sier daglig leder Øystein Sangvik i Arendal Eiendom.

Lassens hus er fredet, men vernemyndi­ghetene har gitt dispensasj­on på flere av tiltakene. – De har vaert imøtekomme­nde og tror virkelig på pro

sjektet, sier Ingunn Drange.

Daglig leder Øystein Sangvik anslår byggetid på i underkant av ett år. Det blir et omfattende arbeid, men mye kan og vil de også ta vare på.

Siden huset er fredet må alt som ikke er rent vedlikehol­dsarbeid søkes om.

Atle Svendal sier Arendal Eiendom står klare til å begynne rehabilite­ringen så raskt de får ja fra både bystyret og Husbanken.

– Pengene fra kommunen er allerede budsjetter­t, så det er bare å gå løs på arbeidet når vi får klarsignal. Det har vaert et voldsomt engasjemen­t, så jeg er svaert glad for at det nå ser ut til å gå i orden, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? DRØMMEPROS­JEKT: Disse tre håper å invitere til åpningskon­sert i hagen på nye Lassenshus sommeren 2020. Bygget og hagen skal gjenoppbyg­ges til gammel storhet til en prislapp på 25 millioner. Fra
venstre: Øystein Sangvik, daglig leder i Arendal Eiendom KF, prosjektko­nsulent Ingunn Drange og styreleder Atle Svendal i Arendal Eiendom.
DRØMMEPROS­JEKT: Disse tre håper å invitere til åpningskon­sert i hagen på nye Lassenshus sommeren 2020. Bygget og hagen skal gjenoppbyg­ges til gammel storhet til en prislapp på 25 millioner. Fra venstre: Øystein Sangvik, daglig leder i Arendal Eiendom KF, prosjektko­nsulent Ingunn Drange og styreleder Atle Svendal i Arendal Eiendom.
 ?? HAUGEN MEHL FOTO: SINDRE ?? MØTEROM OG ISKIOSK: Det gamle bryggerhus­et skal pusses opp til møterom, men også fungere som iskiosk om sommeren.
HAUGEN MEHL FOTO: SINDRE MØTEROM OG ISKIOSK: Det gamle bryggerhus­et skal pusses opp til møterom, men også fungere som iskiosk om sommeren.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ??
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? LASSENS HUS: Lassens hus og hage på Tyholmen skal renoveres og gjøres i stand til dagsenter for brukere av kommunens tilbud innen psykisk helse og rus. Husbanken står klare til å spytte inn over halvparten.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL LASSENS HUS: Lassens hus og hage på Tyholmen skal renoveres og gjøres i stand til dagsenter for brukere av kommunens tilbud innen psykisk helse og rus. Husbanken står klare til å spytte inn over halvparten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway