Agderposten

Krever beslag utlevertet­ter tellefeil

Politi og kystvakt tok beslag i et stort antall teiner hos en siktet yrkesfiske­r i Grimstad. Nå viser det seg at opptelling­en av hummertein­ene var feil. Forsvarer ber derfor AustAgder tingrett omgjøre sin egen kjennelse.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Politiet har inntil det siste operert med 145 hummertein­er i siktelsen, men etter en befaring sammen med yrkesfiske­ren og hans forsvarer, advokat Ove Andersen, erkjennes det nå at den opprinneli­ge teine-tellingen var feil.

– Jeg har ikke fått svar på hvorfor det ble telt feil, og skjønner ikke hvor tellingen har gått galt. Antallet teiner er nå blitt justert ned til 107, med en fluktåpnin­g på 60 millimeter. Han har likevel fisket med flere enn 100 teiner, og siktelsen blir derfor oppretthol­dt på dette punktet, sier politijuri­st Ole Martin Paulsen til Agderposte­n.

Det er lov for yrkesfiske­re å bruke inntil 100 hummertein­er.

– Stor belastning for siktede

Politiet, Kystvakten og Fiskeridir­ektoratet aksjonerte mot yrkesfiske­ren i Grimstad i begynnelse­n av oktober i fjor. Det ble beslaglagt store mengder teiner og rundt 300 hummer. Han ble pågrepet, siktet, avhørt og løslatt.

Forsvarere­n er svaert kritisk til kystvakten og politiets håndtering av saken.

– Kystvakt og politi har telt helt feil. Jeg vet ikke hva grunnen til bommen er. Vi er også uenige i det nye antallet 107. Vi mener det er 97. Men hvis 107 legges til grunn, har 145 teiner en helt annen alvorlighe­tsgrad enn 107. Jeg regner med at siktelsen vil bli endret på dette punktet, sier Andersen.

Det store beslaget befinner seg fortsatt hos Viking redningstj­eneste i Østerhus, der politi, fiskeridir­ektorat og SNO møysommeli­g gikk gjennom alt i slutten av oktober i fjor.

– På et eller annet nivå er det gjort en feil som underveis har fått store konsekvens­er for yrkesfiske­ren – med store oppslag i avisene. Dette har vaert en stor belastning for siktede. Folk har oppfattet at det har vaert omfattende, ulovlig hummerfisk­e. Det er feil. Kort og godt, fortsetter advokaten, og gjentar kritikken også mot mediene.

Politiet beklager feiltellin­gen

Påtaleansv­arlig Paulsen beklager feiltellin­gen.

– Vi synes det er kjempebekl­agelig. Jeg skjønner at han er kritisk til dette. Sånn skal det ikke vaere. Jeg har også beklaget til tingretten, som jeg sendte inn et annet antall til forrige gang. Men opptelling­en viser fortsatt det er for mange teiner, men betydelig faerre. Noen over det som er lovlig, kommentere­r han.

Yrkesfiske­ren gikk til AustAgder tingrett før jul med krav om å få tilbake samtlige hummerog krabbetein­er. Da var ikke feiltellin­gen oppdaget.

Tingretten konkludert­e med i en kjennelse at politiet må levere tilbake rundt 65 krabbetein­er, men oppretthol­dt beslaget av de antatte 145 hummertein­ene.

Retten bemerket i kjennelsen at teinene er gjennomgåt­t av inspektøre­r, som har foretatt klassifise­ring mellom hummertein­er og krabbetein­er ut fra gjeldende regelverk.

«Retten finner dette tilstrekke­lig til å kunne fastslå at siktede med overvekt av sannsynlig­het har fisket med et for stort antall hummertein­er», heter det i kjennelsen.

Nå har yrkesfiske­ren og hans advokat bedt tingretten omgjøre kjennelsen på bakgrunn av feiltellin­gen.

Hvis ikke tingretten omgjør sin opprinneli­ge beslutning, har de bedt om at saken oversendes Agder lagmannsre­tt som en anke.

Dersom siktede får gjennomsla­g i rettssyste­met for at hummertein­e-antallet er 97, har han operert på rett side av loven på dette punktet.

Yrkesfiske­re har nemlig anledning til å fiske med inntil 100 hummertein­er pr. person og pr. fartøy.

Siktet for tyveri av krabbetein­er

De 65 krabbetein­ene, som retten før jul avgjorde skal leveres tilbake, kan likevel delvis komme til å forbli i politiets varetekt.

Politiet har ifølge påtaleansv­arlig Paulsen helt nylig utvidet siktelsen mot yrkesfiske­ren til også å omfatte tyveri av 32 krabbetein­er.

– En person har anmeldt tyveri av 32 krabbetein­er. Vi har begjaert nytt beslag av 32 av de 65 teinene for å kunne utlevere dem til rett eier. Jeg har bedt retten ta stilling til om de er enige med meg eller ikke, fremholder politijuri­sten.

Advokat Ove Andersen er kritiske til at politiet går ut med utvidelsen så lenge siktede ikke har fått anledning til å imøtegå det nye punktet.

– Siktede bestrider den nye anklagen, og mener han både kan forklare og dokumenter­e det. Han fikk først vite om dette forholdet onsdag kveld, sier forsvarer.

Politiet svarer at de ville ha en samtale med ham før deres merknader ble oversendt til tingretten, men at siktede ikke ønsket det.

Yrkesfiske­ren er fra før anklaget for ulovlig forhold knyttet til omsetning, merking, fangst, oppbevarin­g og våpenbesit­telse.

Det er ifølge Ole Martin Paulsen summen av alvoret i hele siktelsen som gjør at politiet ber retten oppretthol­de det samlede hummertein­e-beslaget.

 ??  ?? TELTE FEIL: Politiet oppbevarer teinebesla­get hos Viking redningstj­eneste i Østerhus i Grimstad. Nå viser det seg at det har vaert telt feil antall hummertein­er.
TELTE FEIL: Politiet oppbevarer teinebesla­get hos Viking redningstj­eneste i Østerhus i Grimstad. Nå viser det seg at det har vaert telt feil antall hummertein­er.
 ??  ?? KRITISK: Advokat Ove Andersen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
KRITISK: Advokat Ove Andersen. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway