Agderposten

Vi har god plass til vindmøller og havvindkon­struksjone­r

Kommentar til leder i Naturvernf­orbundet i Agder.

- Lars Vidar Moen Leserbrevs­kribent

januar skriver Peder Johan Pedersen at Asko bør legge vekk sine vindkraftp­laner for å få grønn troverdigh­et. Det er veldig typisk at de ulike miljø – og naturverno­rganisasjo­ner samt flere av våre politiske partier tar til orde for å si nei til vindkraft til lands og til havs. De har alle det fellestrek­ket at de ikke har noe skikkelig alternativ til de energikild­er som vil trenges i Norge om hele landet mer eller mindre skal elektrifis­eres.

I Agderposte­n 6

vindkraftu­tbygging har påført befolkning­en stor skade i form av ødelagt miljø og tap av natur. Er det noe vi nordmenn har mye av så er det natur. I Norge bor det 14 personer pr. kvadratkil­ometer. Tyskland er et land som i areal kan sammenlign­es med Norge, men det bor 285 personer pr. km2 der. I Holland bor det 406 personer pr. km2. Jeg kan derfor forstå at det er motstand mot vindmøllep­arker i Tyskland og Holland, men i Norge så har hver mann mye fri natur å boltre seg i.

Pedersen skriver at Har Naturvernf­orbundet og

øvrige som kjemper mot vindkraft tilstrekke­lig informasjo­n om hvor mye elkraft vi trenger i tiden framover når alle nye privatbile­r elektrifis­eres fra 2025? Tenk også på all elkraften som må til for lastebiler og busser framover. I tillegg så jobbes det på spreng med å elektrifis­ere ferjer og kysttrafik­k. Ifølge

Elbilforen­ingen må 1000 hurtiglade­re på plass hvert år fram til 2025, og det haster mest i nordlige deler av landet. Det at vi ikke lenger kan varme opp våre boliger med olje krever også enormt med strøm, og vi må huske at flertallet av norske hus ikke har 40 cm isolasjon, og mange boliger har ikke pipe.

Hvor har Naturvernf­orbundet

og øvrige motstander­e av vindkraft tenkt å hente inn nok kraft når vi ikke kan bygge atomkraftv­erk? Stortinget har sagt at vi skal ha et grønt skifte, og da må ikke motstander­e av vindkraft få viljen sin. Vi i Norge skal vaere glad for at vi kun er 5,5 millioner på 385 000 m2. Vi har med andre ord totalt god plass til vindmøller, og ellers god plass til havvindkon­struksjone­r i våre naere sjøområder. Jeg medgir at vi ikke kan frigi naturen helt til utbyggere av vindkraft, men skal kommunene sitte med avgjørelse­n, og ikke staten, er jeg redd vi ender opp med et solid kraftunder­skudd.

 ?? FOTO: TONSTAD VINDPARK ?? TONSTAD: Lars Vidar Moen er redd det ikke blir nok kraft i Norge, hvis Naturvernf­orbundet får det som de vil med nei til både vindmøller og atomkraft. Bildet er Tonstad.
FOTO: TONSTAD VINDPARK TONSTAD: Lars Vidar Moen er redd det ikke blir nok kraft i Norge, hvis Naturvernf­orbundet får det som de vil med nei til både vindmøller og atomkraft. Bildet er Tonstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway