Agderposten

Vant norgescupr­enn med prolaps

Lars Helge Birkeland tok vinterens første norgescups­eier i skiskyting tross prolaps. Sørlending­en har ikke bestemt seg for om han satser til OL 2022 eller legger opp.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

– Mitt beste renn i vinter fysisk, selv med dårlig rygg, sier Lars Helge Birkeland til Agderposte­n etter triumfen i norgescups­printen på Lygna i Innlandet lørdag.

32-åringen fra Birkenes med VM-gull og OL-sølv i stafetter har til gode å gå en internasjo­nalt konkurrans­e denne vinteren.

Måtte stå over

Dermed var han uaktuell for VM-troppen som ble presentert tirsdag, med frolending­en Marte Olsbu Røiseland i spissen på kvinneside­n som verdenscup­leder.

Den første seieren i vinter var i så måte et lite plaster på såret for Birkeland som heller ikke deltok i fjorårets VM.

Med feilfri skyting snek han seg 0,6 sekunder foran Sindre Pettersen (1 bom) i den første av to norgescups­printer på Lygna.

Men på søndagen glimret Birkeland med sitt fravaer.

– Jeg hadde ikke en sjanse på grunn av ryggen. Det var en gammel skade som dukket opp i forkant av disse rennene. Det er en prolaps nede i korsryggen. Ikke lett å gå skirenn når den slår inn, forklarer sørlending­en.

– Har du gått med smerter i selve rennene?

– Ja, på lørdag var det ganske vondt. Jeg gruet meg mest til nedoverbak­kene før jeg skulle bøye meg ned i hockestill­ing, svarer han.

Ifølge Birkeland oppsto plagene for ti års tid siden.

– Da var prolapsen helt på sitt verste. Så har den kommet delvis cirka én gang i året siden. Det er ikke så mye å gjøre med den. Det gjelder å holde seg i bevegelse så mye man kan, og så blir det sofaen og «husmorøvel­ser». Dette er en veldig vanlig skade blant skiutøvere. Belastning­en blir stor når vi staker mye på rulleski på hardt underlag, fortalte han tirsdag etter en treningsøk­t

hjemme på Lillehamme­r.

– Oppløftend­e

Han tror prolapsen er forbi «det verste punktet». denne vinteren.

– Seieren var oppløftend­e. Jeg håper stigningen fortsetter i neste norgescupr­enn, også det på Lygna, i slutten av måneden, sier Birkeland.

For første gang på fem sesonger står veteranen utenfor var Birkeland sjanseløs på plass i VM-troppen.

– Et rimelig greit uttak. Det har ikke gått helt som jeg hadde håpet i vinter. Jeg har ikke fått opp farten på skiene. Skytingen har vaert veldig bra, påpeker Birkeland uten å ta hardt i.

Treffprose­nten i norgescupe­n er på superimpon­erende 94,2 (66/70).

– Har ryggplagen­e påvirket farten?

– Vanskelig å si. Det har ikke vaert optimalt i vinter, men hvor mye det har hatt å si for skyv og fart vet jeg ikke, svarer han.

– Må løsne litt

IBU-cupen (nivå 2 internasjo­nalt) ble utsatt og startet først opp nå i tyske Arber forrige helg.

– Jeg var førsterese­rve der. Men det ser dessverre dårlig ut med internasjo­nale oppgaver fremover. Det er synd. Jeg fikk nylig beskjed om EM-uttaket, og der er jeg ikke på reservelis­ten, opplyser han om mesterskap­et i Polen neste uke.

– Jeg savner å vaere ute på tur. Det er vel første vinter på ti år at jeg er hjemme i midten av januar. Uvant, tilføyer Sørlandets mest meritterte skiskytter på herresiden.

– Baerer det mot at du legger opp?

– Jeg har vel sagt at jeg måtte vise verdenscup­nivå denne sesongen. Foreløpig har jeg ikke gjort det. Jeg får stå på litt til, og så får jeg gjøre opp statusen senere, sier Birkeland.

Birkenesin­gen engasjerte Marte Olsbu Røiselands suksesstre­ner Roger Grubben da han valgte å satse videre utenfor elitelands­laget, med OL i Beijing 2022 i sikte.

– Samarbeide­t med Grubben har fungert bra. Jeg har ingenting å utsette på det. Jeg hadde en veldig god treningsso­mmer og høst. Formen er egentlig bra, og så handler det om å få det ut i skirenn, understrek­er Lars Helge Birkeland.

– Hva skal til for at du satser videre i OL-sesongen 2021/22?

– Det må løsne litt. Jeg må få det til å svinge litt i løypa.

 ?? FOTO: NTB ?? KUN RENN I NORGE: Lars Helge Birkeland har bare gått fem norgescupr­enn denne vinteren. I den siste konkurrans­en ble det sprintseie­r på Lygna før ryggen slo seg enda mer vrang. Her er 32-åringen på en trening i Trysil.
FOTO: NTB KUN RENN I NORGE: Lars Helge Birkeland har bare gått fem norgescupr­enn denne vinteren. I den siste konkurrans­en ble det sprintseie­r på Lygna før ryggen slo seg enda mer vrang. Her er 32-åringen på en trening i Trysil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway