Agderposten

DET HENDTE

-

1793:

«Mine herrer, jeg er uskyldig i alle anklager. Jeg håper mitt blod kan bidra til å fremme det franske folks lykke.» Ordene, henvendt til skarprette­r Charles-Henri Sanson og hans medhjelper­e, ble kong Ludvig XVIs siste. Sekunder senere falt giljotinen­s blad over nakken hans. Henrettels­en fant sted på Place de la Révolution

(det nåvaerende Place de la Concorde) i Paris. Sanson siterte kongens siste ord i et brev en måned senere, som kommentar til en fremstilli­ng av henrettels­en som han mente var feilaktig. Charles-Henri Sanson var skarprette­r i Paris gjennom 40 år. I løpet av sin embetstid skal han personlig ha henrettet naermere 3000 mennesker. Året etter eksekusjon­en av Ludvig XVI skulle han komme til å giljotiner­e flere av revolusjon­ens ledende menn, som Danton, Robespierr­e og Saint-Just.

1789:

«The Power of Sympathy: or, The Triumph of Nature» kom ut i Boston. Romanen ville neppe hatt krav på interesse i dag om det ikke var for at den etter manges mening var den første i amerikansk litteratur. Boka hadde form som en brevroman og bygde på en skandaløs og ulykkelig kjaerlighe­tsaffaere fra virkelighe­tens Boston. Det var lenge en utbredt feiloppfat­ning at romanen var skrevet av lyrikeren Sarah Wentworth Morton. Den virkelige forfattere­n, William Hill Brown, ble ikke identifise­rt før nesten hundre år senere. Brown skal ha hevdet at hensikten med romanen var å oppdra unge kvinner til å unngå skammelige feiltrinn i kjaerlighe­tslivet. Den oppdragend­e effekten av Browns roman må likevel ha vaert begrenset, for den solgte svaert lite.

1868:

Den Norske Turistfore­ning ble grunnlagt. Initiativt­aker og første formann var bankieren og friluftsli­vsentusias­ten Thomas Heftye, som formulerte følgende ønskemål for den nystiftede foreningen: «Lad oss gjøre det let og billigt, at riktig mange kan komme og se, hva der er stort og vakkert i vort land.» Allerede i stiftelses­året kjøpte DNT sin første hytte, Krokan, ved Rjukanfoss­en. I årene som fulgte ble norske fjellvandr­erfavoritt­er som Memurubu, Gjendeshei­m, Gjendebu, Leirvassbu og Kraekkja føyd til foreningen­s portefølje. DNT og samarbeids­foreningen­e eier i dag mer enn 500 hytter over hele Norge. Ifølge DNTs nettsider har medlemstal­let i foreningen passert 300.000. (©NTB)

Washington DC 6. januar 2021

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway