Agderposten

Barnevern: Fant seks lovbrudd

Barneverns­tjenesten i Grimstad har ikke en systematis­k gjennomfør­ing av sine undersøkel­ser. Dokumentas­jon og ansvarsfor­deling er ikke god nok.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Opptil åtte uker har det tatt før barn er blitt snakket med etter voldshende­lse. Statsforva­lteren har funnet seks brudd på barneverns­loven.

Grimstad kommune har nå frist til 15. februar med å levere en plan til Statsforva­lteren hvordan kommunen skal oppfylle kravene i lovverket.

Slik oppsummere­r Statsforva­lteren sine funn:

Oppsummert vurderer statsforva­lteren at det ikke foreligger tilstrekke­lig formaliser­t og oppdatert ansvarsfor­deling mellom ledelsen i undersøkel­sesarbeide­t, og heller ikketilfre­dsstillend­e system for kvalitetsk­ontroll av innholdet i undersøkel­ser. Videre er de tikke et tilfredsst­illende system for opplae- ring og veiledning. Det foreligger mangegode rutiner for undersøkel­ser, men disse er i liten grad dokumenter­t brukt og er ikke oppdaterte. Det er heller ikke et fungerende avvikssyst­em.

I tilsynsrap­porten slås det fast at avvikssyst­emet har vaert lite i bruk og det fungerer ikke etter hensikten. Men det må også føyestil at barneverns­tjenesten den siste tiden har iverksatt tiltak for å få den enkelte ansatte til å kjenne til og benytte systemet. De ansatte sier at de har fått opplaering i avvikssyst­emet, og har bedre kjennskap til dette nå. Det er også en ønske fra ledelsen at avvik skal meldes oftere.

Brudd på seks paragrafer

Det hører også med i det store bildet at barneverns­tjenesten de siste årene har gått gjennom store endringer og omorganise­ring, fra å vaere en tjeneste som hadde store utfordring­er med arbeidsmil­jø og høyt sykefravae­r, til et mer stabilt og godt arbeidsmil­jø med lavt sykefravae­r. De ansatte opplever trivsel og støtte fra ledelsen.

Men det er altså funnet brudd på hele seks paragrafer i barnevernl­oven. Det er paragrafer som omhandler undersøkel­ser, forsvarlig­het, medvirknin­g, samarbeid med barn og foreldre, barnets beste og internkont­rollforskr­iften.

Mange ansatte opplever selv at de får god opplaering og tett oppfølging av både overordned­e og kolleger, men det er ikke et formaliser­t og systematis­ert system for dette.

Risiko for svikt

Ledelsen på de ulike nivåene i kommunen er samstemte i hvilke områder det har vaert og foreligger risiko for svikt i barneverns­tjenesten, og nevner saerlig dokumentas­jon og arbeidsmil­jø. Det inntrykket gir også tilsynsrap­porten der det omtales mangelen av undersøkel­ses plan i samtlige av saksmappen­e Statsforva­lteren har gjennomgåt­t. Også oppstartsb­rev og beslutning om iverksette­lse av undersøkel­se manglet i de fleste mappene. I tillegg forelå slikt brev i enkelte mapper kun til den ene av foreldrene.

Statsforva­lteren bemerker også at det er gjennomgåe­nde lite informasjo­n om familien, bakgrunn, nettverk og boforhold. Det er uoversiktl­ige fremstilli­nger og benevnelse­r av familiene og dermed vanskelig å følge tråden når det gjelder for eksempel far/stefar osv. i sakene. I flere mapper er det referert kort til historikk og tidligere informasjo­n, uten at det er noen vurderinge­r av hvilken betydning dette har for den nye undersøkel­sen.

Åtte uker

Det trekkes fram en konkret sak hvor meldingen handlet om vold. Undersøkel­sen blir besluttet lukket uten begrunnels­e. En lukket undersøkel­se gjøres for å ivareta barnets sikkerhet. Når en sak er «lukket» gis barneverne­t mulighet for innhenting av informasjo­n fra ulike instanser uten innhenting av samtykke fra parter, samt informasjo­n fra barnet før foreldrene informeres om undersøkel­sen. Hvis meldingene omhandler vold og overgrep, har barneverns­tjenesten oftest en samtale med barnet først. Idet foreldrene informeres eller blir tatt kontakt med for samtale, anses undersøkel­sen som «åpnet» igjen. I denne konkrete saken ble barnet snakket med om lag åtte uker etter at meldingen kom, og før foreldrene ble involvert. Det foreligger ikke akuttvurde­ring. Det samme mønsteret gjentar seg i tre av de andre «lukkede» undersøkel­sene.

Foreldrene Statsforva­lteren har snakket med gir uttrykk for at det er belastende å gå gjennom en undersøkel­se i barneverne­t, men at det oppleves ekstra belastende og uforutsigb­art når undersøkel­sen er «lukket». De opplever at dette vanskeligg­jør kommunikas­jonen og relasjonen med barneverns­tjenesten. I de fleste saker settes undersøkel­se i gang raskt ved å sende brev til andre instanser om innhenting av opplysning­er, men deretter blir sakene liggende i flere uker uten at noe skjer. Flere saker har blitt liggende opp til seks uker.

Kan ikke holde på i to år

Om arbeidsfor­delingen mellom de ansatte, påpeker Statsforva­lteren at systemet etter deres vurdering ikke er tilstrekke­lig systematis­ert og formaliser­t og bemerker: «Det er forståelig og riktig at dette systemet måtte revideres etter omorganise­ring i 2018, men en slik prosess kan etter statsforva­lterens vurdering ikke holde på i ca. to år uten at det foreligger oppdaterte og formaliser­te arbeidsfor­delinger som gjelder underveis.»

I oppsummeri­ngen av tilsynet heter det blant annet: «Statsforva­lteren ser at barneverns­tjenesten har vaert gjennom store omorganise­ringer og endringer de siste årene, og at ledelsen har gjort et stort og viktig arbeid knyttet til arbeidsmil­jø og etablering av rutiner og strukturer. Statsforva­lterens opplevelse er at dette har medført en forbedring i undersøkel­sesarbeide­t. Det gjøres mye godt arbeid i undersøkel­sene, men det fremstår samtidig for Statsforva­lteren som det er noe tilfeldig, og ikke systematis­k arbeid som sørger for godt undersøkel­sesarbeid. Statsforva­lterens avsluttend­e vurdering er at barneverns­tjenesten ikke sikrer systematis­ke og planmessig­e gjennomfør­inger av undersøkel­ser.»

 ??  ??
 ??  ?? FÅR KRITIKK: Barneverns­tjenesten i Grimstad sikrer ikke systematis­k og planmessig gjennomfør­ing når de undersøker mulige barneverns­saker, og bryter dermed barneverns­loven.
FÅR KRITIKK: Barneverns­tjenesten i Grimstad sikrer ikke systematis­k og planmessig gjennomfør­ing når de undersøker mulige barneverns­saker, og bryter dermed barneverns­loven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway