Agderposten

Ikke lovbrudd, avvik passer bedre

– At Statsforva­lteren bruker begrepet «lovbrudd» mener jeg er uheldig.

- Tore Ellingsen tore.ellingsen@agderposte­n.no

– Barneverns­tjenesten trenger tillit fra befolkning­en. Denne begrepsbru­ken bidrar til det motsatte, fordi det som regel er knyttet til andre sammenheng­er. Avvik er et mer passende begrep etter min mening, sier barneverns­leder Asle Johnsen.

Slik han vurderer funnene i tilsynsrap­porten der barneverns­tjenesten får kritikk for flere brudd på barnevernl­oven, er det kvaliteten på dokumentas­jon og manglende skriftlige rutiner som Statsforva­lteren først og fremst setter fingeren på.

– Kravet til skiftelig dokumentas­jon har de senere år økt betrakteli­g. Først skal tjenestene utføres, deretter dokumenter­es. Og slik bør det vaere. Tjenestene som blir utført må vaere godt dokumenter­t for å kunne etterprøve­s av barn og familier som har fått hjelp i henhold til lov om barneverns­tjenester, samt kunne etterprøve­s faglig og juridisk, sier Johnsen til Agderposte­n.

Barneverns­lederen viser til at barneverns­tjenesten i Grimstad har vaert underbeman­net i mange år og er det fortsatt.

Gode rutiner

– Når saksmengde­n blir for stor, kan det dessverre gå ut over den skriftlige dokumentas­jonen. Utøvelsen av tjenestene blir prioritert. Barneverns­tjenesten har etter min vurdering gode rutiner, men trenger å jobbe med skriftligg­jøring, og få rutinene formaliser­t. Effektivis­ering og kvalitetsu­tvikling av dokumentas­jon er også et hovedområd­e, sier han.

Johnsen forsikrer at arbeidet er i full gang. Han opplyser at barneverns­tjenesten er en del av KUBA, et tverrkommu­nalt samarbeid som jobber med kompetanse­utvikling i barneverne­t i Agder. KUBA er tett knyttet til Universite­tet i Agder som nylig har startet master i barnevern. Han understrek­er at alle de ni barneverns­tjenestene i Agder jobber sammen for å utvikle og forbedre tjenestene.

– Uheldig

Og han kommer med dette hjertesukk­et til slutt:

– At Statsforva­lteren bruker begrepet «lovbrudd» mener jeg er uheldig. Barneverns­tjenesten trenger tillit fra befolkning­en. Denne begrepsbru­ken bidrar til det motsatte, fordi det som regel er knyttet til andre sammenheng­er. Avvik er et mer passende begrep etter min mening, sier barneverns­leder Asle Johnsen i Grimstad.

 ?? FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN ?? UHELDIG: Barneverns­leder i Grimstad kommune, Asle Johnsen, mener det ikke er riktig å kalle det lovbrudd, de forholdene som blir påpekt i tilsynsrap­porten.
FOTO: IRENE HEGGE GUTTORMSEN UHELDIG: Barneverns­leder i Grimstad kommune, Asle Johnsen, mener det ikke er riktig å kalle det lovbrudd, de forholdene som blir påpekt i tilsynsrap­porten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway