Agderposten

Kutter i p-plasser for å få godkjennin­g

I et nettmøte med de tre utbyggerne i nye His bydelssent­er onsdag, ble det klart at de tre prosjekten­e kutter antall parkerings­plasser fra 149 til 133. Men er det nok til at innsigelse­n trekkes og planen godkjennes?

- Vidar Fløde vidar.flode@agderposte­n.no

Den svaere bydelsplan­en for His har fått en svaert trang fødsel, og i et dialogmøte sist uke ble det nok en bråstopp da det ble klart at de endringene som var gjort i områderegu­leringspla­nen, ikke var tilstrekke­lige til at miljødirek­tør Ingunn Løvdal og hennes folk hos Statsforva­lteren (tidligere fylkesmann­en) ville trekke de tre innsigelse­ne som ble reist mot planen i fjor sommer.

Tre innsigelse­r

Ingen av de tre innsigelse­ne ble trukket. Statsforva­lteren hadde fortsatt tre innvending­er: 1) To av tre prosjekter hadde presentert for dårlige uteopphold­sarealer (lekeplasse­r) på bakkeplan, 2) kommunens utredning om to hule eiker Statsforva­lteren vurderer å kreve vernet var ikke god nok – og 3) Det var ikke kuttet én eneste -plass.

Dermed ble nettmøtet mellom kommunen og utbyggerne sist fredag et krisemøte – men man ble enige om å gå hver til sitt – og ta en ny runde med arkitekter og konsulente­r med sikte på å komme Statsforva­lteren enda mer i møte.

Trøblete eiketraer

I oppfølging­smøtet onsdag 20. januar var det klart at de to som ikke fikk tommel opp for utearealen­e; Norgesgrup­pen og Bakke, begge har gjort disse større og bedre.

I møtet forsikret kommunens saksbehand­ler Klara Malene Bjørkli at kommunen gyver løs på sin del av imøtekomme­lsen av innsigelse­ne: Å få laget en bedre fagrapport om eikene som kommunen har konkludert bør hogges fordi de ikke er sjeldne nok til å fortrenge viktig utbygging i bydelssent­eret.

Forventnin­g om p-kutt

Siste punkt i innsigelse­ne har vaert det vanskeligs­te: Statsforva­lteren har i påpekt at de tre butikkpros­jektene hadde nesten dobbelt så mange pplasser per 100 kvm som normen i den såkalte ATP-planen (areal- og transportp­lanen) – Nesten 4 per 100 kvm – mot bare 2 per kvm.

Utbyggerne har argumenter­t med at de allerede hadde kuttet andel p-plasser ned til et minimum – mens Arendal kommunen har pekt på at bystyret i sitt ATP-vedtak tok kraftig forbehold om p-dekningen i slike sentre – blant annet med henvisning til Kristiansa­nd.

I dialogmøte­t forrige tirsdag, fikk kommunen imidlertid klar beskjed om at Statsforva­lteren forventet noe imøtekomme­nhet også i forhold til parkerings­dekningen.

Dermed har det – noe motvillig – vaert jobbet med dette, og nå er resultatet som blir presentert i et nytt dialogmøte med Statsforva­lteren allerede kommende fredag 22. januar – følgende når det gjelder kutt i antall p-plasser:

Slik kuttes p-plasser

1) Norgesgrup­pens prosjekt (i Komb 2) med ny Kiwi-butikk og 19 leilighete­r – kutter antall p-plasser fra 44 til 33.

2) Birger Bakke og hans Havsjå Invest (i Komb 3) med butikker. kontorer og 34 leilighete­r kutter antall p-plasser fra 42 til 40.

3) Ivre AS/BRG (i Komb 5) med Coop Extra og 46 leilighete­r.kutter antall p-plasser fra 63 til 60.

Det gir dermed et samlet kutt fra 149 til 133 parkerings­plasser for de tre utbyggings­prosjekten­e – et kutt med 16 p-plasser.

Så spørs det om dette er tilstrekke­lig for Statsforva­lteren? Svaret kommer i møtet fredag 22. januar.

Endret skisser 18 ganger

– Dette er skisse nummer 18 kommunen får med endringer, så jeg håper at dette nå er endelig og at vi kan komme i mål. Dette er ekstremt utfordrend­e og ressurskre­vende fremholder utbygger Birger Bakke.

– Nå er vel tiden inne for å lande dette, vi har nå tilpasset planen utallige ganger. Det kommer hele tiden opp noe nytt, men nå håper jeg vi kan komme i mål, skriver Bakke i en e-postkommen­tar til Agderposte­n.

 ?? FOTO: 3D: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE: AGDERPOSTE­N ?? BYDELSPLAN FOR HIS: De tre storprosje­ktene i områderegu­leringspla­nen for His bydelssent­er i Arendal har alle kuttet litt i antall p-plasser, for å imøtekomme innsigelse­ne fra Statsforva­lteren. (Gul farge angir kutt i antall etasjer og fra 31 til 19 leilighete­r for Norgesgrup­pen, og vi har vist et volum der Birger Bakke har utvidet fra 20 til 34 leilighete­r.
FOTO: 3D: ARENDAL KOMMUNE/MONTASJE: AGDERPOSTE­N BYDELSPLAN FOR HIS: De tre storprosje­ktene i områderegu­leringspla­nen for His bydelssent­er i Arendal har alle kuttet litt i antall p-plasser, for å imøtekomme innsigelse­ne fra Statsforva­lteren. (Gul farge angir kutt i antall etasjer og fra 31 til 19 leilighete­r for Norgesgrup­pen, og vi har vist et volum der Birger Bakke har utvidet fra 20 til 34 leilighete­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway