Agderposten

Hovekilen – fuglenes winter wonderland

Alle vet at trekkfugle­ne drar til Syden om vinteren, men ikke alle er klar over at for mange arter er «Syden» hos oss på Sørlandet, skriver Inger Berggren.

- Inger Berggren Norsk Ornitologi­sk Forening, Aust-Agder

Som ivrig fuglekikke­r har jeg laert hvor man ser etter fugl til de forskjelli­ge årstidene. En av favorittpl­assene i perioden oktober-mars er utvilsomt Hovekilen. Alle vet at trekkfugle­ne drar til Syden om vinteren, men ikke alle er klar over at for mange arter er «Syden» hos oss på Sørlandet. Vinterstid kommer både alkefugler, lomer og dykkere samt en del ender hit. De siste årene har det vaert registrert over hundre forskjelli­ge arter bare i og ved Hovekilen. Av disse er snaut halvparten på vannet.

Når jeg er på fugletur, er jeg på skattejakt, og jeg elsker det. Forleden dag hadde jeg en smålom som søkte naering bare et par meter fra land på stranden foran campingpla­ssen. Turgåere hastet forbi og enset ikke hva som befant seg i vannkanten, selv om fuglen er over en halv meter lang.

Jeg fatter ikke at «folk flest» ikke er mer nysgjerrig­e på faunaen vår når vi har den så naer. Smålomen hekker langs kysten i Nord-Norge og i høyfjellsv­ann. I gamle Aust-Agder er det ikke funnet smålomhekk­ing, men om vinteren søker den til kysten vår, bl.a. til Hovekilen.

På Hoveturene speider jeg etter det vi kaller «fjellender».

Arter som Sjøorre, bergand, svartand og havelle hekker i høyfjellso­mråder og nord i landet. Dessverre har menneskeli­g aktivitet og forsøpling gjort at alle disse har havnet på rødlista for truede arter.

Om vinteren er fjell-endene avhengige av skjell og småkryp som finnes på grunna i saltvann, og som det bugner av i Hovekilen. Når det gjelder sjøorrene, finnes det i gamle Aust-Agder ingen tilsvarend­e plass hvor de samles i så store mengder.

Området er derfor avgjørende for at arten ikke skal dø ut. De trekker fra hekkeplass­ene sine i september/oktober og lever 3/4-deler av året på saltvanns-grunnene. Å finne den vakre sjøorra med det olme blikket og hjerteskje­ll i nebbet er en del av skattejakt­en min vinterstid.

For noen år siden sto jeg sammen med en jeger innimellom furuene ved campingpla­ssen. Ute på vannet lå noen hundre svartender. Jegeren fortalte at dette var hunner og ungfugler, at hannene hadde rømt til Danmark.

Høstjakta sto for tur. Dette er eneste gangen jeg har sett slike mengder, og nå er jakten på svartand forbudt her. Svartanda hekker årlig litt oppi landet også i gamle AustAgder. For å overleve er den fullstendi­g avhengig av mattilgang­en som finnes bl.a. her på Tromøy om vinteren.

I fugleklubb­en har vi en uhøytideli­g konkurrans­e 1. januar. Da vårt lag ankom Handicapst­randen, plasket det en flott alke naer land. Arten er rødlistet som «sterkt truet», og det var godt å se at den hadde funnet veien til sitt «Syden» denne vinteren. Litt oftere ser vi lomvi og teist, også de rødlistet som henholdsvi­s «kritisk truet» og «sårbar».

Jeg oppfordrer turgåere langs Hovekilen: Ta med kikkert og se utover vannet. Dette er et spennende område som på denne årstiden er spart for menneskeli­g aktivitet, og som alltid gir utbytte på skattejakt. For flere av våre rødlistede fuglearter er Hovekilen om vinteren saerdeles viktig for at de ikke skal forsvinne helt.

Avslutning­svis nevnes at det etter konkurrans­en 1. januar 2021 ble registrert 89 forskjelli­ge arter i kystkommun­ene innen gamle Aust-Agder. Aktivitete­n i foreningen er stor, og turgåere vil stadig støte på kikkertfol­ket langs Hovekilen.

Det er bare å spørre om vi har oppdaget noe sjeldent, for det gjør vi stadig her – i fuglenes winter wonderland.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK HELLANG ?? MED STJERNE: Å finne den vakre sjøorra er en del av skattejakt­en min vinterstid.
FOTO: BJØRN ERIK HELLANG MED STJERNE: Å finne den vakre sjøorra er en del av skattejakt­en min vinterstid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway