Agderposten

Da slaveskipe­ts mann

Etter forliset ble mannskapet på slaveskipe­t Fredensbor­g i Arendalsom­rådet i flere måneder. Da lokalbefol­kningen ikke fikk betalt for å huse dem, truet de med å ta pant i de skipbrudne­s klaer.

-

Dokumentar­en «Slaveskipe­t – Norges mørke kolonihist­orie», formidlet i fjor høst historien om slaveskipe­t Fredensbor­g til NRK-seere over hele landet. Slaveskipe­ts historie sluttet ikke med forliset ved Gitmertang­en 1. desember 1768. I flere måneder ble mannskapet vaerende i arendalsom­rådet.

Da fregatten Fredensbor­g forliste utenfor Arendal, skjedde det etter en nesten fullført reise i trekantfar­t. Slaveskipe­t deltok i det som ofte kalles den transatlan­tiske slavehande­len. Dette uttrykket refererer til frakten av mennesker som ble kjøpt eller tatt til fange i Afrika, og solgt som slaver i Nord- og Sør-Amerika, fra 1500-tallet til ut på 1800-tallet. Som et av verdenshis­toriens mørkeste kapitler, er dette et tema det er viktig å løfte frem og skape bevissthet om.

At forliset skjedde akkurat ved Gitmertang­en, var først og fremst en tilfeldigh­et. Likevel bør hendelsene etter forliset belyses naermere. Takket vaere et usedvanlig godt kildemater­iale, er disse svaert godt dokumenter­t.

Personlig og forretning­smessig

Under hele reisen hadde kapteinen og skipsassis­tenten på Fredensbor­g dokumenter­t alt som foregikk, og da skipet forliste, ble både kapteinens journal og assistente­ns protokoll berget. Disse kildene gir på den ene side detaljrik informasjo­n om hele trekantrei­sen.

Men kildemater­ialet fra den siste ferden slutter ikke med forliset. Siste innførsel er 30. april 1769, datoen da de omsider gikk i land i København. I fem måneder oppholdt altså mannskapet seg i arendalsom­rådet. Da kom lokalbefol­kningen i naerkontak­t med dem, både personlig og forretning­smessig.

Det var mye som skulle organisere­s og tas hånd om etter et forlis. Like mye som det er en naturlig del av verdenshis­torien, er fredensbor­gforliset dermed også lokalhisto­rie for flere små naermiljøe­r. Og et av de første lokalsamfu­nnene som ble berørt av forliset var Hastensund nordøst på Tromøy, drøyt halvannen kilometer i luftlinje fra stedet hvor Fredensbor­g havarerte.

Sceneskift­e

I Hastensund på kvelden 1. desember 1768 er det først og fremst uvaeret og forliset som står i fokus. I mørket og vinden må det ha vaert et svaert forkomment mannskap som tok seg frem mellom kratt og svaberg.

Dette var det samme mannskapet som et halvt år tidligere kastet døde slaver over bord på overfarten fra Afrika til St. Croix. De var fremdeles mannskap. Skipet hadde riktignok havarert, men i dagene som fulgte hadde de fortsatt håp om at det kunne berges. Det er derfor viktig å huske at

 ??  ?? SENTRALT: Like ved veien som går ned til Hastensund brygge, ligger huset som tilhørte John Nielsen da Fredensbor­g forliste i 1768. Han ble en mange måneder. Flere rettsmøter ble dessuten holdt i hans hjem. Herifra var det kort vei både til Narestø, hvor mange av mannskapet var innlosjert
SENTRALT: Like ved veien som går ned til Hastensund brygge, ligger huset som tilhørte John Nielsen da Fredensbor­g forliste i 1768. Han ble en mange måneder. Flere rettsmøter ble dessuten holdt i hans hjem. Herifra var det kort vei både til Narestø, hvor mange av mannskapet var innlosjert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway