Agderposten

Svevende premiereda­toer for filmvåren

Premiereda­toene var dels svevende da vårens norske filmer ble presentert – midt i tøffe koronatide­r for kinoene.

-

Tirsdag presentert­e Norsk filminstit­utt de 11 norske filmene som blir å se utover våren – mens antallet for hele 2021 tegner til å bli totalt 30. Flere av dem er overligger­e fra koronaåret 2020.

Av disse 11 er hele syv dokumentar­filmer, noe direktør for Norsk filminstit­utt, Kjersti Mo, synes er interessan­t – ikke bare fordi de tar for seg spennende og engasjeren­de temaer som publikum kan glede seg til:

– Norsk dokumentar­film har de siste årene dessuten vist seg å holde et svaert høyt nivå, også internasjo­nalt, med noen av verdens mest prestisjet­unge priser og norske dokumentar­er på internasjo­nale topplister, sier Mo til NTB.

Fire spillefilm­er

To av spillefilm­ene, «Gritt» og «HAN», er laget av debuterend­e, kvinnelige regissører – som også har skrevet manusene selv: Henholdsvi­s Itonje Søimer Guttormsen og Guro Brusgaard.

Den tredje langfilmen som slippes løs senere i vår etter å ha vaert åpningsfil­m under den nå heldigital­e filmfestiv­alen i Tromsø, er Yngvild Sve Flikkes «Ninjababy» – som bygger på Inga H. Saetres prisbelønt­e tegneserie­roman «Fallteknik­k».

Fjerde spillefilm ut er evig arbeidsomm­e Henrik M. Dahlsbakke­ns «Prosjekt Z», som er en zombiefilm med sterke skuespille­rnavn.

Unge under korona

Flere av dokumentar­ene tar for seg ungdom og unge, enten det er den sterke «Generasjon Utøya», ti år etter, eller ungdommers hverdagsli­v i dag skildret i «Uten filter», som Lars-Ingar Andresen står bak.

– Vi skulle lage en film der ungdommene filmet livene sine selv, sier han. Dermed kunne filmen fortsette produksjon­en også gjennom lockdownti­den, og dokumenter­e hvordan koronaen påvirket unges hverdag. Den skal ha premiere på det regissøren kaller «Lockdownda­gen» – altså 12. mars.

– For meg var det å filme seg selv med minimal kontakt med andre, var en isolerende prosess. Samtidig var det viktig at vi har dokumentas­jon fra en så stor periode, sier Franz, en av de syv tenåringen­e som filmet, mens en annen av filmens unge, Marthe, legger til:

– Det var noen å snakke med i hverdagen når man ikke kunne møtes lenger. Snakke til publikum, selv om de ikke kunne svare deg da. Det var vanskelig, men fint også.

a-ha i anmarsj

Et annet ungdomsfen­omen, som nå har nådd middelalde­ren, er a-ha. Nå kommer nemlig filmen om bandet, som Thomas Robsahm har hovedregi på. Dette er den første a-ha-filmen, og er allerede solgt til en lang rekke land.

– Det startet da jeg var ti år og så «Let It Be» om Beatles. Den dokumentar­en fulgte bandet da de laget ny plate, og jeg ble helt sjokkert da de begynte å krangle. Det var utrolig spennende å vaere tett på heltene og følge prosessen med å lage musikk. Rundt 2009 tok jeg kontakt med a-ha og spurte om jeg kunne lage en dokumentar om det som da skulle bli deres tiende album. Så ble de oppløst i stedet. Jeg sa at «vi snakkes når dere kommer sammen igjen», forteller Robsahm.

Det gjorde de i 2015, men da ble filmtanken å følge bandet i en periode – som viste seg å bli fem år – for å fortelle historien om hvorfor de ble så store, hvorfor de er så undervurde­rt, og hvordan de selv ikke klarer å samarbeide om det gullet de har skapt, ifølge regissøren.

Medregissø­r Aslaug Holm kom inn fordi Robsahm ville ha bare henne med kamera, alene, som intervjuer av bandmedlem­mene.

– Utrolig spennende å komme så tett på gutta. Filmen viser at bandet er større enn enkeltindi­videt, sier Holm. (©NTB)

 ?? FOTO: JOHNNY VAET NORDSKOG ?? ZOMBIER: Zombiefilm fra Henrik M. Dahlsbakk i «Prosjekt Z».
FOTO: JOHNNY VAET NORDSKOG ZOMBIER: Zombiefilm fra Henrik M. Dahlsbakk i «Prosjekt Z».
 ?? FOTO: SHEILA ROCK / NASJONALBI­BLIOTEKET ?? DER DET STARTET: De tre a-gutta får nå sin egen langdokume­ntar, med regi av Thomas Robsahm og Aslaug Holm.
FOTO: SHEILA ROCK / NASJONALBI­BLIOTEKET DER DET STARTET: De tre a-gutta får nå sin egen langdokume­ntar, med regi av Thomas Robsahm og Aslaug Holm.
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB ?? 11 VÅRFILMER: Norsk filminstit­utts direktør Kjersti Mo presenterT­e 11 kommende vårfilmer på Filmens hus i Oslo.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB 11 VÅRFILMER: Norsk filminstit­utts direktør Kjersti Mo presenterT­e 11 kommende vårfilmer på Filmens hus i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway