Agderposten

DET HENDTE

-

1901: Verdens lengst regjerende kvinnelige monark, Dronning Victoria av Storbritan­nia, døde etter 63 år og sju måneder på tronen. Hun ble stedt til hvile ved siden av sin ektemann i et mausoleum ved Windsor Castle. Victoria hadde gitt detaljerte instruksjo­ner for hvordan hun skulle begraves. Etter eget ønske ble hun gravlagt i hvit kjole og med bryllupssl­øret hun hadde båret da hun giftet seg med prins Albert i 1840. Blant gjenstande­ne hun hadde med seg i kisten var en del utvalgte smykker, en gipsavstøp­ning av ektemannen­s hånd, samt en av hans kjaereste slåbroker. I dronningen­s venstre hånd, skjult av en nennsomt anbrakt blomsterbu­kett, var en lokk av håret til hennes personlige tjener John Brown. Ifølge et utbredt, men uverifiser­t rykte skulle Brown (død 1883) ha vaert dronningen­s elsker gjennom en årrekke. Victoria ble etterfulgt på tronen av sin sønn Edward VII.

1905: «Skrikene fra kvinner og barn blandet seg i et fryktelig kor med den ulende vinden, det piskende regnet og brølet fra brenningen­e.» Skildringe­n skriver seg fra en av de få overlevend­e etter forliset til passasjerd­amperen SS «Valencia» utenfor Vancouver Island. Nesten alle de 170 om bord omkom da skipet støtte på et rev. Damperens forlis er et av de verste som har inntruffet i den såkalte «Graveyard of the Pacific», en beryktet havstrekni­ng langs kysten av Oregon (USA) og British Columbia (Canada). Uberegneli­ge vaerforhol­d og lumske rev og banker skal vaere årsak til at tusener av skip har gått ned der gjennom de siste 300 årene. Også Atlanterha­vet har sin fryktede «graveyard», utenfor kysten av North Carolina.

1973: Abort ble avkriminal­isert i USA gjennom en dom i amerikansk høyesteret­t. Saken som skulle avgjøres var den mye omtalte «Roe vs. Wade», der den voldtatte kvinnen Jane Roe (egentlig Norma McCorvey) hadde saksøkt delstatsdo­mmer Henry Wade i Texas for å ha nektet henne abort. Den sterkt omdiskuter­te domsslutni­ngen førte til at lovgivning­en måtte justeres i alle amerikansk­e delstater som forbød abort. I liberale og feministis­ke kretser ble dommen feiret som en milepael. Abortmotst­anderne på sin side innstiftet den årlige protestmar­sjen «March for Life» i Washington D.C. på datoen for domsavsige­lsen. I januar 2020 ble Donald Trump den første amerikansk­e presidente­n til å tale ved arrangemen­tet. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway