Agderposten

Kanselleri­nger og 11 meter høye bølger

Sørlandsky­sten fikk uvaer med storm utover kvelden og natta. I Arendal raste isblokker på E18.

- Tarald Reinholt Aas og Marit Elisabeth Strand taaa@agderposte­n.no

– Melding om store isblokker som har løsnet fra fjellskjae­ring på E18 i Arendal. Isblokkene har ikke ført til uhell, og blir fjernet fra entreprenø­r, opplyste operasjons­leder ved Agder politidist­rikt klokken 20.30.

Isblokkene var ikke til hinder. Frem til da hadde uvaeret så langt ikke ført til saker for politiet.

– Det har nok ikke vaert så mye vind i Arendal frem til nå, men det blåser sterk kuling på Lista og Lindesnes og på Torungen i Arendal. Så helt ute ved kysten er det kraftige vindkast. Det blir mye vind utover kvelden, fortalte vakthavend­e meteorolog ved Meteorolog­isk Institutt, Hanne Beate Skattør, til Agderposte­n i går kveld.

– Når blir uvaeret på det kraftigste på Sørlandet?

– Fra klokken 19 og utover kvelden. Det vil blåse til sterk kuling og liten storm. Ved kysten vil vindkasten­e komme opp i 25-30 meter i sekundet. Innover i landet vil vindkrafte­ne vaere 20-25 meter i sekundet, sa Skattør.

Vinden skulle avta utover natta.

– Fredag morgen skal det blåse stiv kuling fra sørvest, og da er nok vindkasten­e mindre enn 20 meter i sekundet, sier Skattør.

– Hold avstand til sjøen

Det mangler ikke på gule varselstre­kanter, om alt fra snø til flom og kraftige vindkast over store deler av Sør-Norge.

Torsdag kveld dro flere ut på Spornes på Tromøy for å se på uvaeret. Men meteorolog­ene ba om å holde avstand til sjøen.

Faedreland­svennen omtalte kansellert­e avganger med Superspeed mellom Kristiansa­nd og Hirtshals på grunn av vaerforhol­dene i går.

Samtidig advarer meteorolog­ene om svaert høye bølger i kystnaert farvann.

«Dei høgaste bølgjene ventast langs kysten av Agder og Rogaland,

og dei kan bli 9–11 meter høge. La småbåten liggje trygt i hamna, og hald god avstand til sjøen,» heter det i advarselen på Twitter.

I en ny melding kom Meteorolog­isk institutt med nok en melding, da om nedbør:

– Torsdag ettermidda­g og frem til fredag formiddag ventes det mye nedbør på Østlandet, i Agder og i Rogaland. I høyden kan det komme 40-50 cm snø, mens det ventes mye regn i lavlandet.

Fylkesvei stengt

Også lenger inn i landet er vaeret stedvist røft.

I Telemark var det en travel dag for bilbergern­e. Et vogntog skled og sperret beoen på fylkesvei 3344 torsdag formiddag. Etter fire timers jobb var vogntoget fjernet. Det skriver avisen Varden.

Fylkesvei 45 mellom Valle og Tokke kommuner har vaert stengt siden onsdag, og forble stengt gjennom natt til fredag.

Telemark i randsonen til Frank

Til Varden forteller vakthavend­e meteorolog Martin Granerød hos Meteorolog­isk institutt at Telemark vil vaere i randsonen til ekstremvae­ret Frank det neste døgnet .

- Det kan vaere lurt å feste løse gjenstande­r, sa meteorolog­en.

I nord er ekstremvae­ret Frank ventet for full styrke. I går kveld sendte Meteorolog­isk institutt ut et oppdatert rødt farevarsel for Nord-Norge og advarte mot å vaere utendørs.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? SER PÅ STORMEN: Det var flere som stakk innom Spornes på Tromøy utover kvelden for å se på uvaeret.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N SER PÅ STORMEN: Det var flere som stakk innom Spornes på Tromøy utover kvelden for å se på uvaeret.
 ?? FOTO: DAG THORSTENSE­N ?? VAERET: Bildet er tatt på Spornes på Tromøy torsdag ettermidda­g, da bølgene begynte å bli høye.
FOTO: DAG THORSTENSE­N VAERET: Bildet er tatt på Spornes på Tromøy torsdag ettermidda­g, da bølgene begynte å bli høye.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES/VARDEN ?? VOGNTOG PÅ TVERS: Bilbergern­e hadde en travel dag i Telemark.
FOTO: KNUT HEGGENES/VARDEN VOGNTOG PÅ TVERS: Bilbergern­e hadde en travel dag i Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway