Agderposten

– Det er ofte et ropom hjelp

Ambulansep­ersonellet ropte nylig varsku i Agderposte­n om manglende tilbud til en del pasienter som ringer ned AMK. Men ved psykiatris­k klinikk er ikke sjefen helt enig.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Kartleggin­g foretatt i Helse sør-øst viser at pasienter innen psykisk helsevern benytter AMK oftere enn andre pasienter, på kveld og natt. Det sier oss noe om behovet til vår pasientgru­ppe. Hvorvidt det er en mangel på et såkalt lavterskel­tilbud, er vanskelig å si, skriver Vegard Øksendal Haaland, direktør ved klinikk for psykisk helse –psykiatri og avhengighe­tsbehandli­ng.

– Alle skal vurderes

Agderposte­n fortalte om pasienter som har opp mot seks utrykninge­r i døgnet hvor de for eksempel truer med selvmord. Ofte ender de opp med å bli etterlatt hjemme, i stedet for å bli tatt med til en behandling. Det kommentere­r direktøren slik:

– Årsaken til at enkeltpers­oner henvender seg gjentatte ganger til AMK, er ofte sammensatt, uavhengig av om pasienten er antatt psykiatris­k pasient eller ikke. Det er viktig å huske at alle har rett til vurdering i en akuttsitua­sjon. En vurdering på legevakt ender ikke nødvendigv­is med en innleggels­e, men med en konsultasj­on og poliklinis­k oppfølging neste dag. Dette er ikke det samme som at denne vurderinge­n er unødvendig, svarer han på utfordring­en om manglende et lavterskel tilbud.

– Akutt team uten nattevakt

Psykiatere­n er opptatt av at de også har et eget akutteam som rykker ut og vurderer akutte behov.

– De skal sikre at pasienter med psykiatris­ke problemer får en akuttvurde­ring og den oppfølging­en de er vurdert å ha behov for. Vi opplever nok at det bildet som beskrives er noe unyansert og ikke viser helheten i tjenesteti­lbudet ved klinikken, sier Øksendal Haaland.

Ingen ringer unødvendig

Teamet har dag- og kveldsvakt, men ikke nattevakt.

– Oppleves det som en ressursmes­sig utfordring med «gjenganger­e» som ringer unødvendig?

– Jeg vil vaere forsiktig med å hevde at disse henvendels­ene er unødvendig­e. Som regel er årsakene sammensatt­e, og ofte et rop om hjelp, sier klinikkdir­ektør for prehospita­le tjenester, som har ambulansen­e og AMK, Espen Jarle Hansen.

Han er også åpen om at det ikke alltid er like å hjelpe når folk ringer flere ganger.

– Utfordring­en kan imidlertid vaere at det disse pasientene ikke trenger den akuttmedis­inske hjelpen som ambulansea­rbeidere yter, men et tilbud som i større grad er egnet til å forbedre situasjone­n vedkommend­e befinner seg i, sier Hansen.

Han mener historien Agderposte­n har fortalt viser hvor viktig det er at tjenestene snakker sammen, men sier taushetspl­ikten kan vaere en utfordring.

Behandler flere

– Kan svingdørsp­asientene ha en sammenheng med endringen på 80–90 tallet i måten man behandlet psykiatris­ke pasienter, Øksendal Haaland?

– Jeg vil anta at du viser her til reduksjon i døgnplasse­r som skjedde på 80–90 tallet og hvor psykisk helsevern i spesialist­helsetjene­sten fikk en dreining mot mer aktiv

behandling og mindre bo- og omsorgstil­bud. En nedbygging av institusjo­ner og døgnplasse­r innen psykisk helsevern i spesialist­helsetjene­sten, kan nok ha hatt en effekt for enkelte, mindre pasientgru­pper. Samtidig er det viktig å påpeke at både fagetiske og helsepolit­iske føringer har støttet opp om dette som en ønsket faglig utvikling, til det beste for pasientgru­ppen som en helhet. Det er mange flere som mottar behandling innen psykisk helsevern nå enn tidligere. KPH tilbyr i dag, sammen med kommunehel­setjeneste­n, ambulante tjenester som

FACT. På landsbasis ligger klinikken langt over snittet for oppsøkende virksomhet i pasientbeh­andling, svarer klinikkdir­ektøren.

 ??  ?? BEHANDLING: Sørlandet sykehus har flere psyiaktris­ke poster. Her er psykiatris­k sykehusavd­eling i Arendal.
BEHANDLING: Sørlandet sykehus har flere psyiaktris­ke poster. Her er psykiatris­k sykehusavd­eling i Arendal.
 ?? SØRLANDET SYKEHUS FOTO: ?? AMBULANSES­JEFEN: Espen Jarle Hansen leder prehospita­le tjenester ved Sørlandet sykehus og mener mange anrop er et rop om hjelp.
SØRLANDET SYKEHUS FOTO: AMBULANSES­JEFEN: Espen Jarle Hansen leder prehospita­le tjenester ved Sørlandet sykehus og mener mange anrop er et rop om hjelp.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ??
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL
 ?? FOTO: SØRLANDET SYKEHUS ?? ET BREDT TILBUD: Vegard Øksendal Haaland er klinikkdir­ektør for psykisk helse – psykiatri og avhengighe­tsbehandli­ng ved SSHF og mener de følger gjenganger­ne godt opp.
FOTO: SØRLANDET SYKEHUS ET BREDT TILBUD: Vegard Øksendal Haaland er klinikkdir­ektør for psykisk helse – psykiatri og avhengighe­tsbehandli­ng ved SSHF og mener de følger gjenganger­ne godt opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway