Agderposten

Ja til Marisberg og Fabakken – Fjellvik legges ned

Bystyret redder Fabakken barnehage og vedtar samtidig å bygge ny barnehage på Marisberg. Fjellvik legges derimot ned.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Politikern­e i Arendal har diskutert den kommunale barnehages­trukturen på Tromøy siden 2013, og torsdag fikk saken fikk en avslutning etter over tre timers debatt i bystyret.

Det ble til slutt flertall for å beholde Fabakken barnehage øst på øya og bygge Marisberg barnehage i det nye boligfelte­t.

Rådmannens innstillin­g var å legge ned både Fabakken og Fjellvik, for å forsvare byggingen av Marisberg, som skal ha 70 plasser og vaere tilrettela­gt for barn med autisme og funksjonsh­emning.

Da komité for oppvekst behandlet saken, klarte ikke medlemmene å stille seg bak en flertallsa­nbefaling til bystyret.

Ville utsette

Et fåtall av bystyrerep­resentante­ne var ikke klare for å gi et endelig svar, men flertallet satte ned foten for en ny utsettelse.

– Ap er delt. Det smerter å legge ned barnehager når vi tydeligvis har penger til å bygge en ny, sa Jelena Høegh-Omdal.

Hun utgjorde mindretall­et om utsettelse, men stilte seg til slutt bak resten av partiet når det gjelder å beholde Fabakken.

Høy temperatur

Høyre ønsket å legge ned Fabakken for å satse på Marisberg. Linda Øygarden (H) var frisk i frasparket da hun omtalte meningsmot­standerne.

– Jeg blir litt matt av at diskusjone­n blir en kamp mellom øst og vest på Tromøy. Det handler om eieransvar­et vårt for barnehagen­e. Vi må ha effektiv drift og begynne å tenke kvalitet, sa hun.

Milly Grundesen (Sp) kalte uttalelsen­e for hersketekn­ikk, og Inger Brokka de Ruiter (SV) reagerte også kraftig.

– Høyre må slutte å snakke ned de kommunale barnehagen­e og se på Marisberg som en frelse, sa hun.

Drøyer byggingen

Vedtaket innebaerer at Marisberg barnehage ferdigstil­les til 1. august 2023, ett år senere enn rådmannen foreslo, og at barna i Fjellvik naturbarne­hage flyttes dit. I forbindels­e med barnehageo­pptaket 2023 blir størrelsen på Fabakken avgjort.

Det var Arbeiderpa­rtiet som fremmet forslaget, som fikk støtte fra 22 av 39 bystyrerep­resentante­r.

Frp og Sp ønsket ikke å bygge Marisberg som kommunal barnehage, men fikk ikke flertall for sitt syn.

Tror på batterieff­ekt

Arbeiderpa­rtiets Nina Jentoft (Ap) mener ny barnehage på Marisberg er nødvendig for å oppfylle kommunens forpliktel­ser og lovnader. Samtidig forsvarer hun bevaringen av Fabakken med at Arendal kan få mange nye innbyggere i forbindels­e med batterifab­rikken.

Ifølge Høyres gruppelede­r Geir Fredrik Sissener er det risikabelt å forskutter­e en positiv batterieff­ekt på tilflyttin­gen til østsiden av Tromøy. Han mener man ikke kan forsvare å beholde Fabakken og viser til at befolkning­sprognoser anslår at Arendal kommune får 1.000 faerre barn i årene som kommer.

– Vi vet det er risikabelt og optimistis­k, men vi kan ikke vaere for offensive. Det har vi laert av kommuner som har etablert batterifab­rikk før oss, sa Nina Jentoft (Ap).

 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? FABAKKEN BESTÅR: Bystyret i Arendal beholder Fabakken barnehage og vedtok samtidig å bygge ny barnehage på Marisberg.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL FABAKKEN BESTÅR: Bystyret i Arendal beholder Fabakken barnehage og vedtok samtidig å bygge ny barnehage på Marisberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway