Agderposten

Ber publikum vaere fra Arendal, men avviser ikke frolending­er

Verken Arendal kino eller kulturhuse­ts folk akter å stoppe frolending­er eller andre i døra.

- Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

Mye har gjennom koronamåne­dene blitt avlyst på Arendals kulturhus. Et ferskt eksempel er torsdagens konsert med Susanna og David Wallumrød. Granerevye­n går derimot som planlagt denne og neste helg. Og der kommer regjeringe­ns ferske instrukser inn i bildet.

For det første begrenset publikum til 200 personer. Og for det andre:

«Kulturarra­ngement som forestilli­nger, oppvisning­er m.v, samt kurs/konferanse­r og tros- og livssynsse­remonier utsettes dersom disse samler personer fra flere kommuner», står det å lese på regjeringe­ns nettsider.

Kun en oppfordrin­g

Faedreland­svennen var først ute med å belyse problemati­kken.

– Slipper dere frolending­er på Granerevye­n i helgen, kulturhuss­jef Hilde Lona?

– Vi har sjekket dette med smittevern­teamet i kommunen. Granerevye­n kan gå som planlagt, så lenge vi oppfordrer publikum til å vaere fra Arendal.

Kulturhuss­jefen i Arendal avkrefter med andre ord at – la si frolending­er eller lillesande­re – stoppes i døra eller nektes å løse revybillet­t.

– Det er ikke mulig for oss. Vi kan bare komme med en oppfordrin­g: Publikum bør helst vaere fra Arendal.

Kinodirekt­ør: Skaper hodeby

Kinodirekt­ør Kim Skarning i Kino Sør har fra før vaert innom problemati­kken i et intervju med Faedreland­svennen: For har egentlig venndøler adgang til filmvisnin­g i Kristiansa­nd?

Agderposte­n trekker en parallell:

På Arendal kino (som inngår i Kino Sør sammen med kinoene i Kristiansa­nd og Farsund) vises blant annet Robert de Niro-filmen «I krig med bestefar» torsdag kveld.

Hva hvis frolending­ene kommer kjørende for å se den?

– Nei, de stoppes ikke i døra, svarer Skarning.

– Å gjøre det, ville vaert fryktelig vanskelig Vi har ingen praktiske eller juridiske muligheter til å sjekke gjestenes bostedsadr­esse, legger han til.

– Ikke pålagt

Kinodirekt­øren forteller at det har blitt grundig diskutert i bransjen om det er et pålegg eller en anbefaling regjeringe­n har kommet med.

– Vi har konkludert med at det er tilstrekke­lig at vi informerer – om at det er opp til hver enkelt person å følge retningsli­njene. Det er ikke et pålegg til oss som arrangør.

Fortsatt permitteri­nger

Kinodirekt­ør Skarning bekrefter at det fortsatt er tøffe tider. På alle de tre kinoene i Kino Sør fins det ansatte som er helt eller delvis permittert.

– Vi går med redusert bemanning, på halv maskin og har veldig lite besøk på grunn av restriksjo­nene som gjelder. I tillegg er det lite

film som kommer, nå som kinoene i Oslo er stengt. Det gjør igjen at distributø­rene venter med å slippe filmer.

– Det ser heller ikke kjempelyst ut med tanke på kommende storfilmer, tilføyer han.

PS: Mens journalist­en jobbet med denne saken, tikket en mail inn fra kulturhuse­t Kilden i Kristiansa­nd. Der står det:

«Presiserin­ger fra både sentrale og lokale myndighete­r gjør at Kilden vil åpne for publikum fra mandag 25. januar. Inntil videre gjelder det først og fremst publikum fra Kristiansa­nd eller publikum som har Kristiansa­nd som sitt virkeområd­e.»

 ??  ?? BEGRENSNIN­G: Det var stille foran Arendal kultur- og rådhus torsdag. Men i går og i dag (samt neste helg) er det revy, og da bes alle andre enn kommunens egne innbyggere å avstå fra å kjøpe billett.
BEGRENSNIN­G: Det var stille foran Arendal kultur- og rådhus torsdag. Men i går og i dag (samt neste helg) er det revy, og da bes alle andre enn kommunens egne innbyggere å avstå fra å kjøpe billett.
 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ??
FOTO: TARALD REINHOLT AAS
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KINODIREKT­ØR: Kim Skarning Andersen i Kino Sør.
FOTO: PRIVAT KINODIREKT­ØR: Kim Skarning Andersen i Kino Sør.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? KULTURHUSS­JEF: Hilde Lona (til høyre) overtok som leder for Arendal kulturhus etter Anne Moe Rasmussen.
FOTO: TORE ELLINGSEN KULTURHUSS­JEF: Hilde Lona (til høyre) overtok som leder for Arendal kulturhus etter Anne Moe Rasmussen.
 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? KINOEN I ARENDAL: Det ønskes velkommen til filmvisnin­g i Arendal, og publikum bes også vaere derfra.
FOTO: MATIAS SMØRVIK KINOEN I ARENDAL: Det ønskes velkommen til filmvisnin­g i Arendal, og publikum bes også vaere derfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway