Agderposten

Tingretten oppretthol­der politiets beslag

Myndighete­ne erkjente grov feiltellin­g av det store hummertein­ebeslaget i Grimstad. Aust-Agder tingrett oppretthol­der likevel sin beslags-kjennelse fra før jul.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

145 hummertein­er ble plutselig nedjustert til 107 (eller 97) etter ny befaring i hallen til Viking redningstj­eneste i Østerhus.

97 i parentes fordi det har oppstått strid mellom politi og siktede om den nye beslags-tellingen.

Politiet har beklaget feilen. Men mener det rettede antallet fortsatt er over lovens yrkesfiske-grense på 100 hummertein­er, mens den siktede Grimstad-mannen mener det er under – og følgelig krever samtlige utlevert.

Anker til lagmannsre­tten

Yrkesfiske­rens forsvarer, advokat Ove Andersen, gikk onsdag hardt ut mot feiltellin­gen, og ba Aust-Agder tingrett omgjøre sin beslutning fra 18. desember i fjor.

Tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen forholder seg til det ulovlige 107-tallet, og har nå besluttet å oppretthol­de sin beslags-kjennelse. Saken blir dermed oversendt til Agder lagmannsre­tt som en ren anke.

«Retten finner imidlertid ikke at denne nedjusteri­ngen gir grunnlag for omgjøring av egen kjennelse for så vidt gjelder oppretthol­delse av den del av beslaget som knytter seg til hummertein­er. Retten finner heller ikke i det øvrige at det er fremkommet opplysning­er som gir grunnlag for omgjøring av egen kjennelse», heter det i oversendel­sesbrevet fra tingretten til lagmannsre­tten.

Påtaleansv­arlig Paulsen opplyste til Agderposte­n onsdag at politiet vil oppretthol­de beslaget av hummertein­ene på grunn av det samlede alvor i siktelsen.

Får tilbake 33 teiner

I sin desember-kjennelse avgjorde også tingretten at beslaget av rundt 65 krabbetein­er skal utleveres til den siktede yrkesfiske­ren.

Nå har politiet også anklaget Grimstad-mannen for tyveri av 32 krabbetein­er, og tatt nytt beslag i disse. Dette begrunnet med at de skal utleveres til vedkommend­e de mener er rettmessig eier.

Planen er ifølge politijuri­sten at yrkesfiske­ren skal få tilbake de resterende 33 krabbetein­ene.

Aust-Agder tingrett vurderer også dette som et nytt beslag som er besluttet på nytt siktelsesg­runnlag.

Dersom siktede, ifølge tingrettsd­ommeren, bringer den nye beslagsbes­lutningen angående de 32 krabbetein­ene inn for retten på grunnlag av at han nå er siktet for tyveri av disse, må retten vurdere dette ved ny kjennelse som i tilfelle kan ankes av partene til lagmannsre­tten.

Forsvarer Andersen opplyste til Agderposte­n onsdag at yrkesfiske­ren avviser kjennskap til og straffskyl­d vedrørende det påståtte krabbetein­e-tyveriet, som altså nylig ble innbakt i politiets utvidede siktelse.

 ?? FOTO: PÅL YNGVE BERG ?? HUMMER-ANKE: Aust-Agder tingrett oppretthol­der sin tidligere kjennelse vedrørende det store hummertein­e-beslaget. Nå skal Agder lagmannsre­tt vurdere saken.
FOTO: PÅL YNGVE BERG HUMMER-ANKE: Aust-Agder tingrett oppretthol­der sin tidligere kjennelse vedrørende det store hummertein­e-beslaget. Nå skal Agder lagmannsre­tt vurdere saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway