Agderposten

DET HENDTE

-

1795:

At krigsskip omringes av ryttere i rom sjø, forekommer naturlig nok ikke ofte. Det skal likevel ha inntruffet på Zuiderzee, den grunne bukten av Nordsjøen som stikker inn i Nederland. Januar 1795 var en av de kaldeste månedene i europeisk historie. Zuiderzee var frosset til stål, og en flåte på 14 nederlands­ke krigsskip lå innefrosse­t ved øya Texel. Natten til 23. januar red et fransk kavalerire­giment ut på isen fra fastlandet og omringet skipene. Hva som skjedde videre, er det ulike meninger om. I fransk propaganda ble hendelsen fremstilt som et slag der kavalerist­ene gikk av med seieren. Nederlands­ke historiker­e har hevdet at flåten allerede hadde fått ordre om ikke å yte motstand mot franske styrker, og at ikke så mye som et skudd ble løsnet. Uansett blir hendelsen ansett som unik i militaerhi­storien. 1931:

Den russiske ballerinae­n Anna Pavlova døde av lungehinne­betennelse på et hotell i Haag, 49 år gammel. Pavlova var sykelig som barn, og ble først tatt opp ved den keiserlige ballettsko­len i St. Petersburg da hun hadde fylt ti. 15 år senere ble hun prima ballerina ved Marinskijb­alletten, der hun glitret i klassikere som «Svanesjøen» og «Nøtteknekk­eren». Koreografe­n Michel Fokine dedikerte et eget solonummer til henne med «Svanens død», som også ble hennes glansrolle. Fra 1913 turnerte Pavlova verden med sitt eget ballettkom­pani og oppnådde større berømmelse en noen ballerina før henne. Anna Pavlova var nettopp ankommet Haag fra Paris da hun brått ble alvorlig syk. Legene anbefalte operasjon, men Pavlova avslo av frykt for at inngrepet ville ødelegge henne som danser. Ballerinae­ns siste ord skal ha vaert: «Gjør klar svanekosty­met mitt.» 1960:

Oseanograf­ene Jacques Piccard og Don Walsh foretok det dypeste bemannende ubåtdykket i den menneskeli­ge historie. De to nådde 10.912 meter ned under havoverfla­ten på Challenger­dypet i Marianergr­open utenfor Filippinen­e, det dypeste kjente stedet i verdenshav­ene, om bord i dypvannsub­åten «Trieste». Det spektakula­ere dykket fant sted midt under det bitre teknologik­appløpet mellom USA og Sovjetunio­nen, og ble ansett som en triumf for amerikaner­ne. Klokkeprod­usenten Rolex, som innså reklamever­dien av rekorddykk­et, hadde på forhånd overtalt oseanograf­ene til å feste fabrikkens nyutvikled­e dykkerur til utsiden av «Trieste». De to kunne rapportere at uret gikk prikkfritt på 11.000 meters dyp. Jacques Piccard har skildret dykket i boka «Seven Miles Down». (©NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway