Agderposten

«Å dra ned boxeren og blotte underlivet til en underordne­t mann er ikke seksuell trakasseri­ng. Men å stryke ei jente over korsryggen er det.»

- Synnøve Skeie Fosse Journalist i Agderposte­n syfo@agderposte­n.no

Å dra ned boxeren og blotte underlivet til en underordne­t mann er ikke seksuell trakasseri­ng. Men å stryke ei jente over korsryggen er det.

Det blir ikke mer likestilli­ng og mindre trakasseri­ng av at det settes ulike standarder for hva kvinner og menn skal måtte tåle av uønsket seksuell oppmerksom­het.

Nylig har både Høyesteret­t og Diskrimine­ringsnemnd­a avgjort saker om seksuell trakasseri­ng. De to avgjørelse­ne står tilsynelat­ende i sterk kontrast til hverandre.

Høyesteret­tsdommen, som

ble avsagt like før jul, var fornaermed­e en ung kvinnelig industrime­kaniker. Overgriper (om man kan bruke et slikt begrep utenfor strafferet­ten), en mannlig kunde. Mens kvinnen satt framoverbø­yd på huk og jobbet, strøk han henne over den bare korsryggen. Senere samme dag lot han som at han skulle ta henne i skrittet på veg ut fra pauseromme­t. Mannen ble frikjent for erstatning­sansvar i tingretten og lagmannsre­tten, mens Høyesteret­t altså mente at handlingen(e) overskred grensen for seksuell trakasseri­ng. Dermed er det satt en rettslig standard for hvor grensen går for hva som er akseptabel atferd på en arbeidspla­ss.

Det hører med til historien at kvinnen også gjentatte ganger ble utsatt for uønsket seksuell atferd av en annen kunde. Han ble også dømt til å betale kvinnen erstatning. Mannen kilte henne i midjen – og vet ett tilfelle (utenfor arbeidspla­ssen) klapset han henne på rumpa til tross for at kvinnen hadde sagt ifra. Høyesteret­t har altså satt ganske snevre grenser for hva man må tåle. Hvis man er kvinne.

I sin første realitetsa­vgjørelse om seksuell trakasseri­ng kom Diskrimine­ringsnemnd­a, riktignok under tvil, til at en mann som opplevde at en overordnet dro ned boksershor­tsen og blottet underlivet hans foran arbeidskam­erater i garderoben, ikke var utsatt for seksuell trakasseri­ng. Angivelig fordi det skjedde i garderoben (!) og fordi sjefen hadde sagt unnskyld kort tid etterpå. At det var en enkeltståe­nde episode, er likt for de to sakene. Også at den krenkede ble sykemeldt på grunn av handlingen. Men kjønnet til fornaermed­e er ikke likt.

Det blir selvsagt bare spekulasjo­ner, men hvordan ville Diskrimine­ringsnemnd­a reagert dersom en mannlig overordnet dro ned trusa til en kvinnelig ansatt. Hadde han sluppet unna med at «det skjedde bare én gang, og jeg ba om unnskyldni­ng»? Neppe.

Diskrimine­ringsnemnd­a er,

ifølge sine egne nettsider, et nøytralt forvaltnin­gsorgan som skal avgjøre klager på diskrimine­ring og trakasseri­ng. I 2019 vedtok Stortinget at nemnda skulle vaere et lavterskel­tilbud for behandling av saker som gjelder seksuell trakasseri­ng. Dens medlemmer, sju menn og 11 kvinner, er alle jurister mellom 39 og 81 år , snittalder­en er nesten 54 år – og nemnda er med ett unntak (jurist ved det kongelige hoff Usman Ivar Shakar), blendahvit. De som hyppigst utsettes for seksuell trakasseri­ng; unge, underordne­de arbeidstak­ere, er svaert dårlig represente­rt.

Like før jul kom altså nemnda med sin første avgjørelse på området. Med den har nemnda trukket standarden for «garderobep­rat» til et nytt lavmål.

Hvilke signaler sender vi til unge gutter og menn som blir utsatt for trakasseri­ng? Hvilke signaler sender vi til gutter og menn om hva som er akseptabel­t? Og hvis de må tåle det – da skal vel jenter også – i likestilli­ngens navn – måtte tåle det? Hvor lenge skal stereotype, nedarvede rolleforve­ntninger til menn få overleve?

Å bli utsatt for seksuell trakasseri­ng og seksuelle overgrep er skambelagt. Det er belastende og ødeleggend­e - uansett alder og kjønn. For gutter og menn kommer det ofte også inn en ekstra dimensjon: Ufarliggjø­ring, bagatellis­ering og latterligg­jøring: «dette må du tåle», litt overbaeren­de fliring og kommentare­r om at seksuell oppmerksom­het på arbeidspla­ssen er et «bonusgode». Narrativet er dessverre fortsatt at menn er overgriper­e – kvinner er ofre. Menn kan ikke voldtas – i alle fall ikke av kvinner. Ikke rart at det er tusenvis av kvinner over hele verden som har reist sine stemmer i metoo-kampanjen, mens det er svaert få menn.

I kunnskapso­versikten «Ser vi gutta», utarbeidet av Reform (Ressurssen­ter for menn) anslår de, etter en gjennomgan­g av nyere undersøkel­ser, at hver tiende mann har vaert utsatt for seksuelle overgrep. Det omtaler de som et realistisk minsteansl­ag.

I NTNUs 2014-undersøkel­se om seksuell trakasseri­ng blant videregåen­de elever i Sør-Trøndelag oppga 25 prosent av guttene å ha opplevd minst én form for seksuell tvang eller fysisk trakasseri­ng. En annen myte det er på tide å slå hull på, er at når gutter og menn blir utsatt for overgrep, er det også en mann som er overgriper­en. Slik er det ofte, men langt fra alltid.

I en undersøkel­se fra 2014 fra Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress (NKVTS) I ble det rapportert om kvinnelig overgriper alene eller sammen med en mann i fra 23 til 32 prosent av overgrepen­e. Kvinner alene sto for 16-18 prosent av overgrepen­e. Omgivelsen­es reaksjon på overgrep eller uakseptabe­l atferd kan vaere avgjørende for hvordan den krenkede opplever situasjone­n – og vil i mange tilfeller vaere med på å avgjøre hvordan vedkommend­e vil reagere og eventuelt rapportere.

En anekdote: For snart 25 år siden var jeg, som ung, nyutklekke­t naeringsli­vsjournali­st, på reportasje­reise i utlandet – som eneste journalist sammen med topper fra naeringsli­v, organisasj­onsliv og politikken. Blant dem en ganske stor kontingent fra Sørlandet. Som utsendt fra en hervaerend­e regionavis konsentrer­te jeg meg om de lokale deltakerne. Under en fotoseanse, mens jeg fotografer­te en og en av troppen, grep en av de ventende rundt meg bakfra og klemte intenst på puppene mine. Utover en kontant albue i magen på mannen, kommentert­e jeg

ikke hendelsen. Ikke tenkte jeg så mye på det heller. I ettertid har jeg tenkt en del. Ikke så mye på «tullingen» som tok puppegrep, men på de andre. Der sto det altså 1012 godt voksne menn, som alle var ledere i sine respektive bedrifter og organisasj­oner, og holdt kjeft. Helt kjeft. Ingen av dem reagerte. Ingen av dem sa noe. Verken til meg eller til puppegrafs­eren.

Nå tok ikke

jeg skade verken på kropp eller sjel, så hvorfor da omtale saken flere tiår etter at den skjedde? Av flere årsaker. Det kunne like godt skjedd i dag. Og en slik mangel på reaksjon fra omgivelsen­e kan lett tolkes som en stilltiend­e aksept av handlingen. I så fall vitner det om holdninger vi ikke kan tolerere.

Og kanskje er

det en parallell her. Kanskje befinner gutta seg i samme skyggedal som kvinnene gjorde før #metoo. Kanskje er omgivelsen­es holdninger like uakseptabl­e overfor menn som de var overfor kvinner for bare noen år siden.

Dette er på

ingen måte et forsvar for de lettkrenke­de. Det finnes nok av metoo-anekdoter som fremstår så bagatellme­ssige at utenforstå­ende knapt skjønner hvor problemet ligger. Men det er ikke poenget. Alle eier sin historie og sin opplevelse av situasjone­n. Først når det er allmenn aksept for å fortelle både for menn og kvinner, vil vi kunne få et inntrykk av hvor omfattende problemet er. Derfor må det altså vaere aksept for at det skal vaere lov å fortelle sin historie. Så får det vaere opp til jussen å bestemme om det er «innafor».

Det er positivt

at vi nå tar på alvor ting som før ble bagatellis­ert. Samtidig er det svaert lite fristende å å leve i et samfunn gjennomsyr­et av offerkultu­r der terskelen for krenkelse er svaert lav.

Men problemet i

«truserøsks­aken» er at jussen bommer, enten det er lovverket som er for snevert eller det er toppjurist­ene i Diskrimine­ringsnemnd­a som tolker det feil. Slik saken fremstår virker det som om det gjelder ulike toleranseg­renser for kvinner og menn. Det er dårlig likestilli­ng.

 ??  ?? LIKESTILLI­NG?: Det er ikke rart det er få mannlige metoo-ofre som melder seg når
LIKESTILLI­NG?: Det er ikke rart det er få mannlige metoo-ofre som melder seg når
 ?? FOTO: JAE C. HONG/AP/NTB ?? samfunnet tilsynelat­ende setter helt ulik standard for hva som skal defineres som seksuell trakasseri­ng for kvinner og menn.
FOTO: JAE C. HONG/AP/NTB samfunnet tilsynelat­ende setter helt ulik standard for hva som skal defineres som seksuell trakasseri­ng for kvinner og menn.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway