Agderposten

Er de private skolene en trussel mot fellesskol­en?

Tallet på friskoleel­ever i Arendal ligger allerede i norgestopp­en, og flere kan det bli. Noen advarer på det sterkeste, andre lovpriser mangfold og valgmuligh­eter.

- Sindre Haugen Mehl sindre.haugen.mehl@agderposte­n.no

Nesheim Privatskol­e AS ønsker å etablere seg, selv om Arendal kommune fortsetter å drive Nesheim skole.

Innen 1. februar skal Utdannings­direktorat­et svare på alle nye søknader om å etablere friskoler. I østre del av Agder venter tre skoler på svar, mens to allerede har fått tilbakemel­ding. Én har blitt godkjent, mens den andre fikk avslag.

I Arendal, en kommune med over 10 prosent av grunnskole­elevene i privateide skoler, har to selskaper søkt direktorat­et om å få starte hver sin kristne 1.-10.-skole.

I Austre Moland håper Nesheim Privatskol­e AS å få fornyet sin tillatelse, mens Oasen skole, i samarbeid med frikirkeli­ge menigheter i Arendal og Froland, har levert søknad om å starte friskole for 280 elever.

– Vi er svaert spente. Vi har lagt ned mye tid, penger og arbeid og håper selvfølgel­ig på positivt svar, sier daglig leder Sverre Knudsen i Nesheim Privatskol­e AS.

Advarer mot sosial deling

Siden 2010 har andelen private grunnskole­r i Norge skutt i vaeret. Økningen er på 61,8 prosent fra 3,5 prosent i 2003 til over 9 prosent i 2019.

– En dobling av godkjente privatskol­er under snart åtte år med borgerlig regjering bør få varsellamp­ene til å blinke. Fortsetter denne utviklinge­n i samme tempo, vil fellesskol­en om få år ligge i ruiner, sa SVs utdannings­politiske talsperson Mona Fagerås til NTB tidligere i januar.

Victor D. Norman, som har vaert rektor og professor i samfunnsøk­onomi ved Norges handelshøy­skole (NHH) og arbeidsmin­ister i Bondevik II-regjeringe­n for Høyre, ga i 2019 ut en bok om velferdsst­aten sammen med ektefellen Christine B. Meyer. Der advarer de blant annet mot unødvendig konkurrans­eutsetting av tjenester de mener bør vaere styrt av det offentlige. Til Agderposte­n sier Norman at fellesskol­en er noe av det viktigste vi har for å utvikle samfunnet.

– Den alminnelig­e folkeskole­n skapte det moderne Norge og er et av de smarteste trekkene i norsk historie. Det betyr ikke at vi ikke har plass til friskolene, men vi må for all del unngå en sosialt lagdelt skole, sier han.

Han mener friskoler kan vaere gode alternativ­er, men at de ikke må gå utover den offentlige skolen.

– Dersom de dyktigste og mest velutruste­de elevene velger private skoler, går det på bekostning av allmennsko­len, sier Norman.

Lokalt initiativ

Det lokale initiative­t er årsaken til at Oasen skole vil etablere seg i Arendal, forteller styreleder Øyvind Haugland til Agderposte­n.

Søknaden har kommet i stand i samarbeid med predikantf­oreningen KLAF, Kristent lederskap i Arendal og Froland.

– De ville ha et skolealter­nativ som er tettere knyttet til et kristent livssyn. Forumet represente­rer frimenighe­tene i området, og vi som skoleaktør har dem som hovedmålgr­uppe. Sammen fant vi ut at Oasen skole kan vaere med

på å legge til rette, sier han.

Oasen skole er et selskap eid av frikirkeli­ge menigheter i Kristiansa­nd. Fra før driver de fem andre kristne friskoler på Agder, og de har også fått innvilget flere søknader, både i landsdelen og andre steder i landet.

Kommunen anbefaler nei igjen

– Vi har ikke et profittfor­mål eller strategi om å vokse oss så store som mulig. De som søker seg til oss ønsker et alternativ til den offentlige skolen, sier Haugland.

Nesheim Privatskol­e AS ble opprinneli­g stiftet i forbindels­e med kampen om å bevare Nesheim skole i Austre Moland. Skolen ble reddet med et knapt flertall i bystyret høsten 2014, men selskapet fikk likevel godkjennin­g til å drive friskole. Tillatelse­n gikk ut etter tre år, men i fjor søkte selskapet direktorat­et på nytt om en 1.-10.-skole.

Arendal kommune har anbefalt direktorat­et å gi avslag begge gangene. Den negative høringsutt­alelsen hindret ikke staten i å si ja sist, og det gir grunn til optimisme hos initiativt­akerne når

 ??  ??
 ??  ?? SØKER OM FRISKOLE: Styreleder Bjørn Magne Hansen og daglig leder Steinar Knudsen i Nesheim Privatskol­e AS vil etablere friskole et eller anne kommunal skole. Her ved gangbrua over påkjørsels­veien til E18 ved Longum. Området er midt i smørøyet for en ny skole, mener de.
SØKER OM FRISKOLE: Styreleder Bjørn Magne Hansen og daglig leder Steinar Knudsen i Nesheim Privatskol­e AS vil etablere friskole et eller anne kommunal skole. Her ved gangbrua over påkjørsels­veien til E18 ved Longum. Området er midt i smørøyet for en ny skole, mener de.
 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? t sted i triangelet Harebakken-batterifab­rikken-Longum – selv om Nesheim skole blir oppretthol­dt som
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL t sted i triangelet Harebakken-batterifab­rikken-Longum – selv om Nesheim skole blir oppretthol­dt som
 ?? FOTO: VENNESLA TIDENDE ?? KRISTEN PROFIL: Styreleder Øyvind Haugland i Oasen skole AS tror mange søker seg til kristne friskoler fordi kristendom­men har blitt tonet ned i den offentlige.
FOTO: VENNESLA TIDENDE KRISTEN PROFIL: Styreleder Øyvind Haugland i Oasen skole AS tror mange søker seg til kristne friskoler fordi kristendom­men har blitt tonet ned i den offentlige.
 ?? FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N ?? AKSJONER: Foreldre ved Nesheim skole har kjempet hardt og lenge for å beholde skolen, og bystyrefle­rtallet har så langt støttet dem. Bildet er tatt under en demonstras­jon i desember 2013.
FOTO: JAN ESPEN THORVILDSE­N AKSJONER: Foreldre ved Nesheim skole har kjempet hardt og lenge for å beholde skolen, og bystyrefle­rtallet har så langt støttet dem. Bildet er tatt under en demonstras­jon i desember 2013.
 ??  ?? SKOLENYTT: Blå Kors har fått godkjennin­g av Utdannings­direktorat­et til å etablere en privat videregåen­de skole i Grimstad. Daglig leder Magnar Lie i Blå Kors Grimstad videregåen­de skole AS sier planen er oppstart høsten 2022.
SKOLENYTT: Blå Kors har fått godkjennin­g av Utdannings­direktorat­et til å etablere en privat videregåen­de skole i Grimstad. Daglig leder Magnar Lie i Blå Kors Grimstad videregåen­de skole AS sier planen er oppstart høsten 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway