Agderposten

– Psykiatrie­n har for mye hastverk

Etter en ungdomstid preget av barnevern og psykiatri mener Victoria Fjaerestra­nd å se et mønster, av en psykiatri preget av dårlig tid og slitte holdninger.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

▶ Victoria Fjaerestra­nd har gjennom flere år vaert ut og inn av institusjo­ner og psykiatrie­n.

▶ Etter en ungdomstid preget av barnevern og psykiatri, mener hun å se mønsteret av et system med dårlig tid og slitte holdninger.

▶ I dagens avis deler hun sin historie for å hjelpe andre.

– Jeg har selv ringt noen ganger og sagt jeg har suicidale tanker og ikke vet hva jeg kan finne på å gjøre. De sier jo du skal ta kontakt. Men om du ringer mange ganger sier de bare du er oppmerksom­hetssyk. Du gjør det jo fordi det er noe du mangler. Kanskje det du trenger er en psykolog der og da. Noen ganger er det andre som må holde deg igjen, og si du trenger hjelp. For du ser det ikke selv. Det har jeg opplevd mange ganger, forteller Victoria Fjaerestra­nd.

Den siste tiden har Agderposte­n fortalt om ambulansep­ersonellet­s frustrasjo­n over et tilsynelat­ende manglende tilbud til pasienter med psykiatris­ke problemer, som ofte ender opp som svingdørsp­asienter. Saken er tatt videre av Agders stortingsr­epresentan­ter. Men pasientene­s stemme, er ofte vanskelig å få frem. Her er Victoria Fjaerestra­nds opplevelse­r.

Skrev ut depresjone­n

Gjennom flere år var hun inn og ut av institusjo­ner og psykiatrie­n. Det er nå tre år siden hun sist var innlagt. Arrene på armer og ben etter selvskadin­gen er bare arr, som ikke har vaert blodige på noen år. Men det gjør henne ikke frisk.

Gjennom boken Blodig Juvel, har hun skrevet om sin erfaring med norsk helsevesen og barnevern. Boka er en selvbiogra­fi som har hjulpet henne å bearbeide følelser og å leve som bipolar. Selv om hun i dag fungerer i samfunnet, er hun ikke nådig i oppgjøret med behandling­en og systemet hun har opplevd.

Du vil, men vil ikke

– Jeg kjenner meg igjen i det ambulansen­e beskrev om svingdørsp­asientene som ringer flere ganger. Du mister innsikten i egen helse. Og når du ringer 113 er det et oppriktig rop om at du vil ha hjelp. Men så kommer du inn og får hjelp, men føler da plutselig at du ikke trenger det allikevel, du er ikke så syk. Så du skriver deg selv ut, eller går fra legevakta og reiser hjem. Men så kommer de samme følelsene du slet med før den første telefonen tilbake, og du ringer igjen, sier Victoria Fjaerestra­nd.

Hun forteller om vonde timer i belteseng og ambulante team som ikke alltid er tilgjengel­ig, selv om legevakten er flinke til å be om dem. Om å bli funnet i en blodpøl etter å ha skadet seg selv og havne i håndjern på legevakten. Hun hører tilsvarene fra psykiatris­k klinikk som sier de har flere utebesøk enn andre

helseforet­ak og at tilbudet er godt.

Mindreverd­ig pasient

– Skader du deg skikkelig fysisk, får du legehjelp med en gang. Men er du psykotisk eller suicidal trenger du også hjelpmeden­gang.Jegharfått høre at jeg ikke trengte noen å snakke med umiddelbar­t, fordi jeg hadde jo psykologti­me neste uke. Men det er jo ikke sikkert jeg kom til å leve lenger en uke senere, forteller Victoria Fjaerestra­nd engasjert.

For henne er det terapi og samfunnsen­gasjement å snakke om erfaringen­e som pasient.

En viktig historie

– Jeg hadde vonde opplevelse­r med tvang og et system jeg følte ga meg opp til tider. Noe av det de gjør feil er at de skriver ut pasientene før de faktisk føler seg klar selv. Hvis jeg er innlagt og enda føler meg litt suicidal eller deprimert, lytter de ikke på min versjon, men ser jeg er friskere enn da jeg kom inn og jeg skrives ut. Men da er det lettere at det blusser opp når jeg kommer hjem igjen. Jeg var vel Arendals mest kjente svingdørsp­asient en stund, sier Fjaerestra­nd.

– Brukerstem­mer som dette er viktig for oss og bidrar til tjenesteut­viklingen. Det at Victoria Fjaerestra­nd viser en slik åpenhet og forteller om sine egne opplevelse­r, er av stor betydning, sier klinikkdir­ektør Vegard Øksendal Haaland ved SSHF.

Han har lest hele saken, og mener det er verdifull informasjo­n som kommer frem.

– Det må understrek­es at dette er hennes historie. Andre har sine opplevelse­r. Men for oss som skal utvikle et system og et behandling­stilbud som gjør at pasientene opplever det som trygt nok og godt nok til at de kan mestre en vanskelig situasjon og følelser, også utenfor institusjo­nen, er det verdifullt at hun deler sin historie, sier Øksendal Haaland.

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ?? FUNGERER BEDRE: Etter flere år som psykiatris­k pasient, fungerer i dag Victoria Fjaerestra­nd i samfunnet, og hun deler sin historie for å hjelpe andre.
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N FUNGERER BEDRE: Etter flere år som psykiatris­k pasient, fungerer i dag Victoria Fjaerestra­nd i samfunnet, og hun deler sin historie for å hjelpe andre.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKREV UT FRUSTRASJO­NEN: Victoria Fjaerestra­nd skrev ut frustrasjo­nen i møtet med barnevern og helsevesen i boka «Blodig juvel».
FOTO: PRIVAT SKREV UT FRUSTRASJO­NEN: Victoria Fjaerestra­nd skrev ut frustrasjo­nen i møtet med barnevern og helsevesen i boka «Blodig juvel».
 ?? FOTO: SØRLANDET SYKEHUS ?? EN VIKTIG STEMME: Klinikkdir­ektør Vegard Øksendal Haaland ved SSHF mener det er viktig å få frem pasientene­s egne historier.
FOTO: SØRLANDET SYKEHUS EN VIKTIG STEMME: Klinikkdir­ektør Vegard Øksendal Haaland ved SSHF mener det er viktig å få frem pasientene­s egne historier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway