Agderposten

Datatilsyn­et: – Var urovekkend­e

Arendal kommune fjernet rådmannens orienterin­g fra saksdokume­ntene til formannska­pet etter at Datatilsyn­et hadde tatt affaere.

- Pål Yngve Berg og og Tore Ellingsen pyb@agderposte­n.no toel@agderposte­n.no

Seniorrådg­iver Ragnhild Castberg i Datatilsyn­et bekrefter at de onsdag problemati­serte dokumentet som lå tilknyttet den ene av to saker til torsdagens formannska­psmøte i Arendal.

Som Agderposte­n har fortalt tidligere denne uken har en strid mellom en innbygger, vedkommend­es advokatful­lmektig og rådmannen utspilt seg åpent i to vedlegg.

Saken dreier seg om rådmann Harald Danielsen og kommunens påståtte kritikkver­dige håndtering av en innbygger gjennom 20 år.

På bakgrunn av rådmannens orienterin­g foreslår ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) overfor de andre politikern­e å legge saken død.

– Til dels grove overtramp

I det andre av de to vedleggene kritiserer innbyggere­ns advokatful­lmektig, Synne Bernhardt, rådmannen, og hevder det har vaert begått brudd på en rekke lover og regler i forbindels­e med saksbehand­lingen av hennes klient.

Etter at saken ble publisert på kommunens hjemmeside reagerte advokatful­lmektigen kraftig på innholdet i rådmannens orienterin­g, og kontaktet Datatilsyn­et.

Hun mener orienterin­gen inneholder svaert sensitive opplysning­er om den aktuelle innbyggere­n.

«Jeg er svaert bekymret for det jeg oppfatter som til dels grove overtramp, som klienten nå lider under, ved at svaert sensitive opplysning­er om ham, dog i anonymiser­t form, har ligget og til min kunnskap, fortsatt ligger ute og er offentlig tilgjengel­ig for allmennhet­en, på kommunens hjemmeside. (ref. orienterin­gen fra rådmannen)», skriver hun i brevet til Datatilsyn­et.

Datatilsyn­et tok affaere umiddelbar­t, og henvendte seg til kommunens personvern­ombud om saken samme dag.

Datatilsyn­et: – Urovekkend­e

Dette førte igjen til at hele orienterin­gen til rådmannen ble fjernet fra formannska­pets saksliste.

– Vi så på det som lå ute, og synes det var urovekkend­e. Vi kontaktet deretter personvern­ombudet i Arendal kommune. Det ser ut som personvern­ombudet har reagert raskt. Det er naturlig at det naermeste leddet, i dette tilfellet personvern­ombudet, går inn og ser på dette og råder ledelsen til å endre det som er lagt ut, sier seniorrådg­iver Ragnhild Castberg i Datatilsyn­et til Agderposte­n.

Vil åpne tilsyn

Advokatful­lmektig Synne Bernhardt anmoder i brevet om at det åpnes tilsyn med Arendal kommune.

Seniorrådg­iveren vil imidlertid ikke forskutter­e hva Datatilsyn­et vil gjøre.

– Kommunen er forpliktet til å sende en avviksmeld­ing når de har lagt ut noe de ikke skulle gjøre, og opplyse om hvordan de har rettet opp i det. Vi vil forholde oss til avviksmeld­ingen, og så vurdere hva vi skal gjøre i saken, tilføyer Ragnhild Castberg.

Henvendels­en fra Datatilsyn­et ble, helt presist, rettet til personvern­ombudet i IKT Agder-kommunene – som tok den videre internt i Arendal kommune.

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) opplyser onsdag formiddag at han sitter i et møte, og svarer slik på en SMS om fjerningen av dokumentet.

– Orienterin­gen fra rådmannen ble fjernet på grunn av usikkerhet om det skulle vaere som vedlegg, skriver han.

Rådmann Harald Danielsen sier til Agderposte­n at han mente han hadde anonymiser­t orienterin­gen nok.

– Men da henvendels­en fra

Datatilsyn­et kom, og de hadde en annen konklusjon, så fjernet vi det umiddelbar­t, forteller rådmannen.

– Burde denne saken i utgangspun­ktet vaert unntatt offentligh­et?

– Hadde den kommet på vanlig måte til kommunen, så hadde den blitt lukket. Men den kom som en e-post direkte til de enkelte medlemmene i formannska­pet, sier Danielsen.

Han mener det er helt naturlig at formannska­pet fikk orienterin­gen fra ham.

– Grove beskyldnin­ger

– Det rettes til dels grove udokumente­rte beskyldnin­ger mot meg, og da er vel naturlig at jeg får svare på disse. Jeg har vaert kontaktper­son og saksbehand­ler for vedkommend­e, fordi jeg som arbeidsgiv­er ikke kan pålegge mine ansatte å ha den dialogen. Jeg har hele tiden møtt NN som rådmann, og han har som oftest hatt med seg en tillitsper­son. Når det er møter som ikke har ført til noen beslutning i den andre enden, er det heller ikke ført referat, sier rådmannen, som presiserer at det nå er opp til formannska­pet å håndtere saken videre.

 ?? FOTO: FAKSIMILE ?? FJERNET DETTE: Datatilsyn­et reagerte på denne rådmanns-orienterin­gen til formannska­pets møte torsdag, og tok kontakt med kommunen. Deretter ble den fjernet fra sakslisten.
FOTO: FAKSIMILE FJERNET DETTE: Datatilsyn­et reagerte på denne rådmanns-orienterin­gen til formannska­pets møte torsdag, og tok kontakt med kommunen. Deretter ble den fjernet fra sakslisten.
 ??  ??
 ??  ?? BLE FJERNET: Da Datatilsyn­et reagerte på orienterin­gen fra Arendals-rådmannen, ble det fjernet fra sakspapire­ne.
BLE FJERNET: Da Datatilsyn­et reagerte på orienterin­gen fra Arendals-rådmannen, ble det fjernet fra sakspapire­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway