Agderposten

De Ruiter vil koble inn Statsforva­lteren

– Dette er ikke en sak vi kan behandle, sier Inger Brokka de Ruiter (SV) om anklagene mot Arendals-rådmann Harald Danielsen om hans personlige involverin­g og håndtering av taushetsbe­lagt informasjo­n gjennom flere år.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Saken kommer på formannska­pets bord torsdag formiddag. Den er ikke enkel for politikern­e. Både Brokka de Ruiter og Nina Jentoft (Ap) mener at den ikke har noe i formannska­pet å gjøre.

– Vi er ikke det rette organet og vi har ikke den rette kompetanse­n. Men den må heller ikke legges død, slik det kan se ut som ordføreren legger opp til. Behandler vi denne saken frykter jeg dessuten at vi blir juridisk ansvarligg­jort. Jeg har følgende forslag som vi gjerne kan gjøre om til et omforent forslag dersom det er flere som vil vaere med på det, sier de Ruiter.

Forslaget er slik:

SV-representa­nten forteller at hun ikke er orientert om den siste utviklinge­n i saken, der Datatilsyn­et henvendte seg til kommunen, hvor på rådmannens orienterin­g til formannska­pet ble fjernet på grunn av personvern­et.

– Jeg mener dette må håndteres som et varsel, og på generelt grunnlag må det vaere en klar arbeidsgiv­erstrategi i kommunen som har tydelige og gode rutiner for varsling som ivaretar innbyggere, brukere av kommunale tjenester, ansatte og lederes rettsvern, sier de Ruiter.

Ikke egnet sted

Uansett mener hun at formannska­pet ikke er egnet sted for denne saken og vil altså ha den til kontrollut­valget og Statsforva­lteren.

Varaordfør­er Terje Eikin (KrF) sier til Agderposte­n at det jobbes med saken opp mot formannska­pet torsdag.

– Det er viktig at vi har gode måter å håndtere alle henvendels­er til kommunen på, sier Eikin.

– Virkelig en vanskelig sak

– Dette er virkelig en vanskelig sak. Det er mange års historie og jeg må be om mer informasjo­n før det er mulig å gjøre seg opp en mening. Det er også kommet kraftige beskyldnin­ger mot rådmannen, som han har svart på. Dette er krevende sak som vi må en avklaring på, og jeg kan ikke konkludere på noe vis i dag, sier Geir Fredrik Sissener (H).

Han vil heller ikke ha noen oppfatning av rådmannens rolle før møtet i formannska­pet. Sissener presiserer at han ikke kjenner innbyggere­ns identitet.

Milly O. Grundesen (Sp) sier at hun må få langt mer informasjo­n før hun kan gjøre seg opp noen mening. Saken var helt ukjent for henne før den kom på sakskartet.

– Jeg får lytte og søke råd, sier Grundesen.

– Har fått en ny dimensjon

Anders Kylland (Frp), synes også det er vanskelig å ha noen klar formening før han får oppdatert seg på saken. Han vektlegger også at den har fått en ny dimensjon i og med at Datatilsyn­et har vaert inne i bildet.

– Vi må reflektere over hvordan vi skal håndtere dette, sier Kylland som leste rådmannens orienterin­g og ikke fant den identifise­rende for innbyggere­n som han heller ikke kjenner identitete­n til.

Mulig med setterådma­nn

Nina Jentoft (Ap) mener at formannska­pet ikke kan behandle saken.

– Riktig nok er den sendt direkte til oss politikere, men vi har ikke noe grunnlag for å behandle den. Den må enten sendes til et tilsynsorg­an, eller vi må få inn en setterådma­nn, eller at den går til kontrollut­valget. Det er vår egen rådmann som har fått anklager mot seg, minner hun om.

Ordfører Robert Cornels Nordli melder at han ikke har hatt mulighet til å forberede saken på dagtid onsdag, og må ta kvelden til hjelp for å legge opp til møtet torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway