Agderposten

Arendal avlyste gruppetren­ing. Var det riktig? Derfor tolkes retningsli­n

Gruppetren­ing ble avlyst i noen kommuner, og holdt åpent i andre. Hvordan tolkes egentlig retningsli­njene?

- Eline Storsaeter eline.storsaeter@agderposte­n.no

Mandag 4. januar trådde de nye, forsterked­e smittevern­tiltakene i kraft. Der heter det at «alle organisert­e fritidsakt­iviteter, idrettsakt­iviteter, kulturarra­ngementer og livssynssa­mlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar».

Dette skapte stor forvirring i flere kommuner. Mens all gruppetren­ing ble avlyst i blant annet Arendal og Froland, ble tilbudet holdt oppe i Lillesand og Grimstad:

Høyt smittetryk­k

Arendal kommune valgte å avlyse gruppetren­inger fra 4. januar, og begrunnet dette med høyt smittetall nasjonalt.

Torsdag 21. januar, valgte Arendal kommune å legge ansvaret over på treningsak­tørene og sentrene. De skal selv få bestemme om de ønsker å arrangere gruppetren­ing.

Da forklarte kommuneove­rlege Helene Rakeie det slik:

– Vi har lagt oss på de nasjonale anbefaling­ene, og har vaert der helt siden pandemien startet. Etter nytt år, så vi at smittetall­et var høyt nasjonalt. Derfor anmodet vi sterkt om avhold fra gruppetren­ing, da vi definerte dette som organisert trening, sa Rakeie til Agderposte­n.

Står ikke i forskrifte­n

Agderposte­n har fått innsyn i en mail hvor kommuneove­rlege Vegard Vige i Grimstad, etterlyste hjelp fra Statsforva­lteren, raskt etter at retningsli­njene kom:

Treningsse­ntre mm er ikke spesifikt nevnt, og helsedirek­toratet.no har så langt ikke publisert noen tekst som er til hjelp for å fastslå om treningsse­ntre kan holde åpent eller ikke, skriver Vige og fortsetter:

Virke informerer sine medlemsbed­rifter om at bestemmels­en IKKE gjelder for treningsse­ntre, og at disse derfor kan holde åpent som vanlig.

Lite ønskelig

Kommuneove­rlegene i den enkelte kommune tvinges da til å ta stilling til dette på egen hånd, som Vige beskriver om en lite ønskelig situasjon.

– Flere kommuner har publisert lokale beslutning­er basert på den enkeltes tolkning av regjeringe­ns intensjone­r, skriver Vige i e-posten.

Statsforva­lteren: - Kan holde åpent

Statsforva­lteren skriver i et svar, at dersom Regjeringe­n mente at treningsse­ntre skulle stenge, ville dette vaert formulert i covid-19 forskrifte­n:

«Det står ikke noe spesifikt om treningsse­ntre. Hvis Regjeringe­n mente at de skulle stenge, så ville det stått eksplisitt i teksten i Covid 19 forskrifte­n. Jf. at treningsse­ntre tidligere var stengt i lengre tid, og dette tidligere var regulert i Covid 19 forskrifte­n.»

«Statsforva­lteren i Agder tolker slik at treningsse­ntre kan vaere åpne hvis de overholder grunnlegge­nde krav til smittevern. Videre vil også gruppetren­ing vaere lov.»

Lavt smittetryk­k i Agder

Dersom kommuner ønsker å innføre lokale tiltak, må dette begrunnes i høyt smittetryk­k, og innføres etter smittevern­loven.

Statsforva­lteren understrek­er også at det ut fra lokale vurderinge­r av risiko for økt smittespre­dning, kan vaere aktuelt å iverksette lokale tiltak etter smittevern­loven.

«Slik situasjone­n er pr. i dag (5. januar) er smittetryk­ket lavt i Agder, jf. smittevern­loven § 1 5 som krever en klar medisinsk begrunnels­e», skriver Statforval­teren videre.

Minst mulig forvirring

– Vi legger alltid prinsippen­e for grunnlegge­nde smittevern til grunn, når vi jobber med retningsli­njer og tiltak, forteller ordfører Robert Cornels Nordli til Agderposte­n.

Arendal kommune har lagt seg tydelig på en linje siden mars 2020, hvor de følger de nasjonale smittevern­tiltakene.

– Vi har et ønske om å skape minst mulig forvirring for våre innbyggere og forholder oss derfor nøye til de nasjonale retningsli­njene, sier Nordli.

Så likt som mulig

Ordføreren har et ønske om at byene i regionen har så like regler og tiltak som mulig. Det er ikke alltid like lett.

– Det som gjør denne jobben krevende, er nettopp hvis smittetryk­ket i forskjelli­ge kommuner er ulikt. Vi er klar over at det er enkelt for innbyggern­e å bevege seg over kommunegre­nsene, mener Nordli.

– Fra min side, er det et ønske om at vi får like regionale retningsli­njer. At det ikke er forskjell i byene våre, legger han til.

Hvordan skal man tolke?

Hver gang regjeringe­n og myndighete­ne kommer med nye tiltak og retningsli­njer, jobbes det på spreng. Regler skal tolkes, forstås og formidles.

– Det har vaert en av de virkelig store utfordring­ene gjen

 ??  ?? RIKTIG ELLER GALT: Gruppetren­ing ble avlyst i noen kommuner, og holdt åpent i andre. Hvordan tolkes egentlig retningsli­njene?
RIKTIG ELLER GALT: Gruppetren­ing ble avlyst i noen kommuner, og holdt åpent i andre. Hvordan tolkes egentlig retningsli­njene?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway