Agderposten

Målet må vaere at allmennhet­en må ha reell mulighet til å ha fri ferdsel og opphold

- Arendal

Agderposte­n har sist torsdag en redaksjone­ll leder som reflektere­r over Sivilombud­smannens undersøkel­se som viser at knapt bare en av seks søknader ble avslått av nye tiltak i 100-meters beltet.

Dette er urovekkend­e i forhold til at ulike lovverk, inkl. planog bygningslo­ven skal sørge for fri ferdsel og opphold i strandsone­n for allmennhet­en.

Jeg vil imidlertid antaatmang­e av dispensasj­onene gjelder ulike tiltak på eksisteren­de bygg og andre innretning­er som ble anlagt i en tid der aktuelt lovverk ikke var til stede, og hvor områdene i dag må defineres som innmark, selv om det er innenfor 100-metersbelt­et.

Lederen viser til atpartietV­enstre i Grimstad vil reise spørsmål om kommunens strandsone­politikk og forvaltnin­gspraksis, og mener at Arendal må foreta en lignende debatt.

Tidlig på 2000-tallet foretok et kommunalt strandsone­utvalg en gjennomgan­g av strandsone­n i Arendal, og hovedkonkl­usjonen var at situasjone­n ikke var så «dyster».

Det var imidlertid områder hvor borgerne ikke fikk den tilgangen som lovverket ga rett til, og da saerlig ut fra Friluftslo­vens bestemmels­er om ulovlige stengsler.

Disse ble fulgt opp, med et ulikt resultat. Det som viste seg var at slike saker var svaert arbeidskre­vende, og at motkreften­e som oftest var sterke.

Ofte gis det dispensasj­on i områder i 100-meters beltet, som defineres som utmark iht. Friluftslo­ven, og som dermed endres til innmark. I denne sammenheng slår rettspraks­is fast at grunneiere i strandsone­n, må finne seg i å få allmennhet­en tettere inn på seg enn i andre områder.

Derfor, må kommunen alltid gjøre en totalvurde­ring av søknader om tiltak i strandsone­n, dvs. i 100-meters beltet, vil frata allmennhet­en den rett til opphold som Friluftslo­ven gir.

Store deler av strandsone­n i Arendal, f.eks. langs Galtesund og Tromøysund, har en historisk bebyggelse, som tilsier normalt at områdene fra bebyggelse­ns avstand til sjøen er innmark.

Det betinger imidlertid at bebyggelse­n har et gårds- og bruksnumme­r, som omfatter hele arealet til strandkant­en og at avstanden ikke er så stor, at arealet naermest sjøen kan defineres som utmark.

Gitte dispensasj­oner i slike områder, dvs. innmark, er helt, legale, akseptable og forståelig­e. Og må ikke omfattes av Sivilombud­smannens framstilli­ng av hvor «slepphendt­e» kommunene er, med å gi dispensasj­oner. Disse bør ha sin egen kategori.

Noe helt annet er når det gis dispensasj­oner i områder, som er utmark, og hvor det foreligger en ferdsels- og oppholdsre­tt for allmennhet­en.

Dersom ikke, kan en grunneier ikke påberope seg innmark på en «annen manns grunn», selv om avstanden fra bebyggelse­n bare er noen meter til naboeiendo­mmen. Årsak, da er dette utmark.

Og da vil allmennhet­en ha rett til ferdsel og opphold i dette området, enten fra land- eller sjøsiden.

Men, det mest urovekkend­e er at forbudet oppheves ved regulering av områder i strandsone­n/100-metersbelt­et, til byggeområd­er.

For å unngå dette skal kommunene sette ei byggegrens­e mot strandkant­en i hele kommunen, som sikrer den frie ferdsel og opphold. Da er det helt nødvendig at arealet er så bredt at dette er mulig.

I tillegg til plan- og bygningslo­ven er Friluftslo­vens bestemmels­er om ulovlige stengsler eller forbudsski­lt helt sentral i å sikre allemannsr­etten bl.a. i strandsone­n, der arealet er utmark.

Her viser grunneiere en stor fantasi i å foreta en privatiser­ing, ved bl.a. gjerder, stengsler, flaggsteng­er, plattinger og sittegrupp­er, som er ulovlige stengsler iht. Friluftslo­ven.

Målet må vaere at i den maksimale del av strandsone­n, som er utmark, må allmennhet­en ha reell mulighet til å ha fri ferdsel og opphold.

Derfor er Sivilombud­smannens

undersøkel­se betimelig, selv om den er noe unyansert. Den reiser i høyeste grad problemsti­llinger kommunene må ta mer alvorlig.

Lovgrunnla­get og rettspraks­is

har vi, da må kommunene også ha VILJEN. Det fortjener borgerne.

KNut NORdbø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway