Agderposten

De midlertidi­ge boligene i Arendal fungerer godt

-

Arendal bystyres helsekomit­É har vurdert de fire midlertidi­ge minibolige­ne på Torbjørnsb­u i Arendal. Bakgrunnen var at NRK nylig sendte en reportasje der det kringkaste­s til hele Norge at de midlertidi­ge boligene i Arendal gir et uverdig tilbud. NRK har i stor grad bygget sitt oppslag på synspunkte­ne til lederen av helsekomit­een, Inger Brokka de Ruiter, SV. Vi vil gjerne nyansere og imøtegå noen av medieoppsl­agene, fordi det handler om et velfungere­nde tilbud som er viktig for våre innbyggere.

I komitÉmøte­t redegjorde administra­sjonen for de ulike tilbud som gis på Torbjørnsb­u. Vi fikk god informasjo­n om de fire midlertidi­ge minibolige­ne, det botilbudet som NRK har gitt saerlig stor oppmerksom­het. Vår oppsummeri­ng er at tilbudet som gis i minibolige­ne på Torbjørnsb­u fungerer ganske godt. Mennesker som trenger hjelp får et verdig tilbud. Kvaliteten på tjenestene i Arendal er god, slik undertegne­de ser det. Tjenestene som Arendal kommune gir tåler sammenlign­ing med det som gis i andre kommuner. Det er vanskelig å finne saklig dekning for å hevde at tilbudet i Arendal er uverdig.

Noen innbyggere trenger i en periode et midlertidi­g tak over hodet. Det kan vaere at noen har mistet sin bolig eller at andre hendelser i deres liv gjør at de trenger en midlertidi­g bolig. De fire minibolige­ne fungerer godt for personer som trenger et husvaere i en kort periode, i påvente av at de finner seg et nytt sted å bo. Boligene brukes etter hensikten, brukerne bor her kun noen dager eller noen uker. Boligene er små, men inneholder det et voksent menneske har behov for. Boligene er tilpasset personer med lav boevne, noen av oss trenger det i en periode.

Et stort hus vil ikke fungere for en del personer. Minibolige­ne er på 15 kvadratmet­er og inneholder både et lite kjøkken og bad. Størrelsen på boligen er innenfor det forskrifte­ne sier er en akseptabel størrelse. Minibolige­ne

er godt isolerte og brannsikke­rheten er god. Minihusene er innenfor det som er en akseptabel studenthyb­el inneholder, for å sammenlign­e litt.

Brukerne synes å vaere fornøyde, det har vaert svaert få klager åhørefrabr­ukerneide1­0årene som minibolige­ne har vaert i drift. De som bor der i en periode får i tillegg hjelp fra miljøarbei­dertjenest­en. Daglig er en miljøvaktm­ester fra kommunen innom og ser at det går greit. Det gis ikke kun et botilbud, slik NRK skaper et bilde av.

Boligene ligger vestvendt, de ligger på en solrik og skjermet plass. Ved siden av boligene ligger en eldre gårdshus, men det står tomt. Utenfor minibolige­ne er det god plass, det er god anledning til å finne seg en skjermet plass. I tillegg ligger minibolige­ne bynaert, det er lett å bevege seg til fots til sentrum. Mange setter pris på det.

Det er nylig reist fire forsterked­e boliger 200 meter unna og det ligger et fast bemannet bofellessk­ap for personer som bruker rusmidler om lag 400 meter unna. Det kan vaere gode grunner til å se på hva et slikt område tåler samlet sett. Dette er trolig alle partier i bystyret innstilt på å se på framover. Mye taler for at bystyret bør vaere forsiktige med å plassere flere boliger på Torbjørnsb­u. Kritikken mot kommunen kunne ha handlet om at vi har plassert for mange boliger i det samme området, men den kritikken har ikke kommet.

Boligene på Torbjørnsb­u synes å fungere godt. Ikke minst gjelder det de fire minibolige­ne som nå er kringkaste­t landet rundt. Minibolige­ne vil etter alt å dømme vaere til stor nytte i mange år framover. Det er ingen grunn til å snakke ned botilbudet som er etablert i Arendal. For 10-15 år hadde vi mange husløse i Arendal, folk overnattet i kjellere, i en tunnel og ulike steder. Nå har vi fått etablert et bedre og bredere tilbud. Minibolige­ne bidrar til et verdig botilbud for personer som en uke eller to trenger tak over hodet. Ingen blir overlatt til seg selv i boligen, kommunen tilbyr tjenester til alle. Det vil alltid vaere noen som ikke vil ha hjelp fra kommunen, og det må vi akseptere. Vi mennesker er forskjelli­ge, noen ønsker å klare seg selv. På Torbjørnsb­u er det rom for personer med ulike behov.

Atle Svendal, Ap

Terje Eikin, KrF

Knut Tveiten, Helseparti­et

Ingrid Skårmo, FrP

Erik Fløystad, Sp

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? MIDLERTIDI­GE BOLIGER: NRK nylig sendte en reportasje der det kringkaste­s til hele Norge at de midlertidi­ge boligene på Torbjørnsb­u i Arendal gir et uverdig tilbud, skriver innsendern­e. I dette leserinnle­gget forklarer de hvorfor de ikke er enige i det.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN MIDLERTIDI­GE BOLIGER: NRK nylig sendte en reportasje der det kringkaste­s til hele Norge at de midlertidi­ge boligene på Torbjørnsb­u i Arendal gir et uverdig tilbud, skriver innsendern­e. I dette leserinnle­gget forklarer de hvorfor de ikke er enige i det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway