Agderposten

DET HENDTE

-

1189:

Pave Clemens

III utsendte det eldste kjente brevet i Norge. I brevet hilser han til alle Norges geistlige, og forbyr dem samtidig å delta i krigshandl­inger med våpen i hånd. Paven minner om at prestens oppgave på slagmarken ikke er å kjempe, men å gi syndsforla­telse til de døende og fraråde onde handlinger. Brevet er skrevet på hvitt pergament av en profesjone­ll skriver og beseglet med pavens blysegl. Seglet henger i en snor av hamp, et signal om at det inneholder forbud eller påbud fra paven. Det 832 år gamle brevet fra Clemens III oppbevares i Riksarkive­t. Ifølge Arkivverke­t er det i god stand.

1838:

Det sagnomsust­e Campbeller­slaget brøt ut i Christiani­a Theater. Bakgrunnen for masseslags­målet var en dramakonku­rranse som var blitt utlyst i anledning av teaterets innvielse. Andreas Munch ble utropt til vinner med dramaet «Kong Sverres Ungdom». Juryen fant likevel at også Henrik Wergelands syngespill «Campellern­e» var verdig til oppførelse. Dette ble ikke tatt nådig opp av kretsen rundt Johan Sebastian Welhaven, som sto i et steilt motsetning­sforhold til Wergeland og hans tilhengere. Under den andre fremføring­en av stykket kom det til håndgemeng mellom de to fløyene. Kort før sin død skrev Wergeland: «Mit stolteste Øieblik er unegtelig det, hvori jeg fra min Loge var Vidne til mine Fienders morderske Nederlag i det saakaldte ‘Theater- eller Campbeller­Slag’.»

1908:

Forfattere­n Ragnhild Jølsen tok sitt eget liv i Enebakk. Med sitt lyriske og gåtefulle forfatters­kap regnes Jølsen som en sentral stemme i den norske nyromantik­ken. Hun debuterte i 1903 med romanen «Ve’s mor», og skapte sitt mest berømte verk året etter med den dystre, gotiskinsp­irerte «Rikka Gan». Romanen handler om den uregjerlig­e Rikka Torsen fra slektsgård­en Gan, som «hverken bryr seg om Gud eller Fan». Jølsen skapte saerlig kontrovers med sine skildringe­r av kvinners driftsliv. Ved hennes død i 1908 skrev forfattere­n Hans E. Kinck: «Med Ragnhild Jølsen er en steil begavelse gått bort, en rik mulighet – en av de rikeste vi hadde». Jølsen ble 33 år gammel. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway