Agderposten

Fremsto som sykehusleg­e – det var feil

I en Facebook-profil oppgis en mann å vaere ansatt som kirurg på Sørlandet sykehus. Etter at Agderposte­n gikk inn i saken og Sørlandet sykehus iverksatte undersøkel­ser, velger den avbildede mannen nå å fjerne opplysning­ene.

- Silje Bratland Roksvåg ssbe@agderposte­n.no

Agderposte­n mottok flere tips om en Facebook-profil der mannen oppgis å vaere «Dr. kirurg surgeon» på Arendal sykehus. Flere profilerte politikere og naeringsli­vstopper i Arendal er venner med mannen, som via profilen gir vaksineråd til sine venner.

I et innlegg denne uken gikk mannen ut med følgende tekst:

«Mine venner, Dr. xxx (anonymiser­t av Agderposte­n), jeg vil gi noen råd. Hver kvinne som tok Filler eller Botox, bør ikke ta Corona-vaksinen før du informerer din lege om at du bruker Filler eller Botox. Hvis dere tar vaksinen uten å informere legen, vil ansiktet hovne opp.»

Bor i Arendal

Blant dem som valgte å kommentere innlegget, er tidligere bystyrerep­resentant Tove Skyttemyr.

– For noe tøys, Botox blant annet benyttes til spasmebeha­ndling og gir ingen kontraindi­kasjoner mot noe som helst vaksine. Å spre slikt spesielt med legeunders­krift er lite greit og medfører kun helt ubegrunnet frykt, skriver Skyttemyr.

Agderposte­n kjenner til at mannen som er avbildet på Facebook-profilen bor i Arendal og er en kjent skikkelse i et bestemt miljø her. Agderposte­n har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med mannen, både på telefon og Facebook, uten å få svar. Derfor velger Agderposte­n å anonymiser­e ham.

Rammer mange

Tove Skyttemyr har gitt Agderposte­n tillatelse til å gjengi kommentare­n hun la inn under innlegget i profilen. Overfor avisen begrunner hun kommentare­n med at det siste samfunnet trenger nå, er det hun omtaler feilinform­asjon om vaksinerin­gen.

– Man må ikke skremme folk. Og dette rammer mange, for det er mange som bruker Botox til ulike medisinske forhold, forklarer Skyttemyr.

En gjennomgan­g av Facebook-profilen viser at det flere ganger er påstått at mannen jobber på sykehuset i Arendal. På direkte spørsmål er det svart «ja» på at han jobber der – senest i september i fjor.

– Jobber ikke hos oss

Agderposte­n tok torsdag kontakt med kommunikas­jonsdirekt­ør Signy Svendsen på Sørlandet sykehus. Hun var akkurat blitt informert om Facebook-profilen som ble oppgitt å tilhøre en sykehusans­att.

Det ble torsdag iverksatt et større arbeid internt på sykehuset for å komme til bunns i om mannen faktisk jobber i Arendal.

Etter en stund kunne Svendsen bekrefte følgende:

– Han jobber ikke hos oss. Det er alvorlig at det opplyses at han er ansatt uten å vaere det, sier hun.

Avbildet med sykt barn

På enkelte bilder som er lagt ut på mannens Facebook-profil er han kledd i en blå frakk med skjorte under, samt har hårnett på hodet. Mannen står ved siden av en seng der det ligger et barn, og i hånden holder mannen en pasientjou­rnal. Ansatte på sykehuset forsøkte torsdag også å finne ut hvor disse bildene kan vaere tatt.

– Ingen av våre ansatte ville gå kledd slik, med sine private klaer under. Det er ikke tillatt, understrek­er kommunikas­jonsdirekt­øren.

Etter å ha undersøkt saken naermere, kan ledelsen på sykehuset trolig snevre inn bildene til å vaere tatt på en konkret avdeling. Agderposte­n får også oppgitt at frakken mannen har på seg, er en pårørendef­rakk.

Et søk på mannens navn i Helseperso­nellregist­eret viser at den eneste personen med samme etternavn i Norge som er registrert som helsearbei­der, har autorisasj­on som tannlege. Vedkommend­e er heller ikke bosatt på Sørlandet, og er ikke samme person.

– Dette er kjempealvo­rlig. Man stoler på helseperso­nell som kommer med informasjo­n. Det er farlig både for dem som leser det og tror på det, og det er farlig for omdømmet vårt,

sier sykehusets kommunikas­jonsdirekt­ør Signy Svendsen.

Fjerner informasjo­n

Fredag var sykehuset i direkte kontakt med mannen som er avbildet på profilen. Overfor sykehuset uttrykker mannen forståelse for at det er kommet reaksjoner på profilen.

– Han vil nå slette opplysning­er og bilder som ikke passer seg og som kan skape misforståe­lser, opplyste Signy Svendsen til Agderposte­n fredag ettermidda­g.

– Han er veldig lei seg for det som har skjedd, legger hun til.

Mannen vil nå vurdere å slette hele profilen. Sørlandet sykehus vil ikke foreta seg annet i saken enn å forsikre seg om at alle feilaktige opplysning­er som knyttes til sykehuset fjernes.

– Vi gir ham litt tid. Skulle det vise seg at noe blir liggende, tar vi kontakt med ham igjen, sier Svendsen.

 ??  ??
 ??  ?? ALDRI VAERT ANSATT: På Facebook-profilen hevdes det at mannen jobber som kirurg, med bilder tatt på Sørlandet sykehus. Sykehuset avviser at han noen gang har jobbet der.
ALDRI VAERT ANSATT: På Facebook-profilen hevdes det at mannen jobber som kirurg, med bilder tatt på Sørlandet sykehus. Sykehuset avviser at han noen gang har jobbet der.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ?? PROFILEN: Slik sto det inntil nylig på Facebook at mannen jobbet, som kirurg på sykehuset i Arendal.
FOTO: SKJERMDUMP PROFILEN: Slik sto det inntil nylig på Facebook at mannen jobbet, som kirurg på sykehuset i Arendal.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP ??
FOTO: SKJERMDUMP

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway