Agderposten

Etterlønn med bismak

-

* Det er et godt utgangspun­kt for et velfungere­nde samfunn at avtaler skal overholdes. Også de dårlige. Likevel må det vaere lov å påpeke at juss og moral ikke alltid er sammenfall­ende. * Grimstad kommune sliter tungt økonomisk. Et betydelig antall stillinger kuttes både i skole- og helsesekto­ren i en slik grad at tillitsval­gt i Utdannings­forbundet, Anne Kirsten Galteland, går ut og sår tvil om kommunen kan gjennomfør­e lovpålagte oppgaver.

* Samtidig må kommunen ty til «krisekassa», det såkalte disposisjo­nsfondet, for å klare å utbetale kommunedir­ektør Solheims sluttpakke når oppsigelse­stiden går ut 1. mars. Det var Solheim selv som ønsket så lang oppsigelse­stid som mulig selv om hun har vaert fritatt for arbeidspli­kt siden november i fjor. Oppsigelse­stidens slutt er sammenfall­ende med at Solheim tiltrer ny toppjobb som daglig leder av Region Kristiansa­nd.

* Nyheten om Tone Marie Nybø Solheims nye stilling kom få dager etter at sluttavtal­en var underskrev­et. Solheim har uttalt at hun ikke visste noe om den nye jobben før etter at avtalen med Grimstad kommune var underskrev­et. Det får vi tro henne på.

* Ved inngåelse av sluttavtal­er er det ikke uvanlig at avtalen inneholder et forbehold om at lønn fra eventuell ny stilling skal trekkes fra. Dette hadde Grimstad kommune ikke gjort i tilfellet Solheim. Det er kommunens ansvar – og må stå for deres regning.

* Likevel er det påfallende at Solheim ikke frasier seg hele eller deler av etterlønne­n. Etterlønn er en godt innarbeide­t institusjo­n i norsk arbeidsliv. En ordning for å bidra til smidig avvikling av arbeidsfor­hold der den ansatte er overtallig eller uønsket – og veien om arbeidsret­tssak vil vaere langvarig og utfallet usikkert. For ledere har ordningen en ekstra dimensjon – de har sjelden det samme stillingsv­ernet som «vanlige» ansatte. Normalt er sluttpakke en vinn-vinn-situasjon. Arbeidsgiv­er blir kvitt en uønsket leder. Lederen får økonomisk trygghet i perioden vedkommend­e må lete etter ny jobb.

* I forhandlin­gene i Grimstad var også alder et tema. Solheim er 60 år. En alder der det ikke alltid er like lett å finne seg jobb. Derfor inneholdt den rause sluttpakke­n også studiestøt­te. * Selv om det er en bagatell i den store sammenheng­en, sluttpakke­n er verd pluss minus to millioner, studiestøt­ten er på 150.000 kroner, burde hun i det minste vurdere å si ifra seg den.

* Bakgrunnen for Solheims fratredels­e var blant annet misnøye med hennes håndtering av varslersak­en, etterdønni­ngene etter helsekjøps­aken og lovbrudd i forbindels­e med offentlige innkjøp. I tillegg kommer også saken der eks-ordfører Glimsdal fikk utbetalt for mye etterlønn fordi Solheim ikke hadde lest seg opp på endringene i kommunelov­en. Alt i alt var det misnøye med måten hun utførte sin jobb på som fikk flertallet i kommunesty­ret til å uttrykke mistillit til henne.

* Tone Marie Nybø Solheim er på ingen måte juridisk forpliktet til å tilbakebet­ale ett eneste øre av sluttpakke­n. Men etterlønne­n må komme med en bismak. Også for henne. For Grimstad kommune er det bare å ta laerdom av saken og forhandle inn en avkortings­klausul dersom sluttpakke­mottaker får ny jobb.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? FORNØYD: KommunEDIr­EKtør TONE MarIE NyBø SOLHEIM Har aLL GruNN tIL Å vAErE FOrNøyD MED sLuttpaKKE­N Fra GrIMstaD KOMMuNE. DEN vELGEr HuN Å BEHOLDE sELv OM HuN GÅr rEtt ut I Ny tOppJOBB NÅr OppsIGELsE­stIDEN GÅr ut 1. Mars.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN FORNØYD: KommunEDIr­EKtør TONE MarIE NyBø SOLHEIM Har aLL GruNN tIL Å vAErE FOrNøyD MED sLuttpaKKE­N Fra GrIMstaD KOMMuNE. DEN vELGEr HuN Å BEHOLDE sELv OM HuN GÅr rEtt ut I Ny tOppJOBB NÅr OppsIGELsE­stIDEN GÅr ut 1. Mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway