Agderposten

Gatejurist­en må halvere besøkene i Arendal

- Marte Eikeland Vangen Tiltaksled­er hos Gatejurist­en Kristiansa­nd

Gatejurist­en i Kristiansa­nd er et tiltak under Kirkens Bymisjon. Vi tilbyr gratis rettshjelp til mennesker som har eller har hatt et rusproblem. Gatejurist­en jobber etter den grunnlegge­nde forståelse­n av at det er forskjell på å ha rett og å kunne hevde sin rett.

Et kjennetegn ved våre klienter er at de ofte har mange og sammensatt­e problemer, samt at de gjennomgåe­nde har svaert dårlig økonomi. Gatejurist­en oppsøker og gir en stemme til mennesker som er vant til å møte stengte dører. Vi bistår dem som ikke selv er i stand til å hevde sin rett og har bred erfaring med å veilede og represente­re klienter som står uten annen mulighet for rettslig bistand.

Vi har siden 2016 drevet oppsøkende virksomhet i Arendal. Vi har hatt månedlig saksmottak i Arendal fengsel og på T5-senteret, og vi har presentert oss for miljøarbei­dertjenest­en i Arendal, for å vaere tilgjengel­ige for målgruppen vår. Gatejurist­en opplever at det er et stort behov for vårt tilbud også i Arendal; siden oppstarten har vi mottatt 160 saker fra klienter i Arendal.

Gatejurist­en har siden starten vaert heldige og mottatt støtte fra Arendal kommune på kr 100 000. Det har gjort det mulig for oss å drive aktiv, oppsøkende virksomhet i Arendal. For mange av våre klienter er terskelen for å kontakte advokat eller annen rettslig bistand veldig høy, og flere er heller ikke klar over at problemene deres kan løses ved hjelp av juridisk bistand. For Gatejurist­en er det derfor veldig viktig å drive målrettet, oppsøkende arbeid – vi må vaere der klientene våre er for å kunne bistå dem!

I det vedtatte budsjettet for 2021 ble dessverre Gatejurist­ens tilskudd fra Arendal kommune halvert. For et lite kontor som vårt, med to ansatte jurister, så betyr et slikt kutt at vi ikke lenger kan forsvare å drive den samme oppsøkende virksomhet­en i Arendal. I tillegg til å dra til Arendal, så har vi oppsøkende virksomhet ved ruskafeer, kommunale boliger, behandling­ssteder, Agder fengsel og en rekke andre steder hvor vi kan treffe målgruppen vår. Ressursene våre er knappe, og vi må prioritere hvor vi skal bruke dem. Et slikt drastisk kutt i tilskuddet fra Arendal kommune innebaerer at vi må halvere våre besøk til Arendal.

Gatejurist­en i Kristiansa­nd synes det er uheldig at klienter med stort rettshjelp­sbehov i Arendal ikke lenger får den bistanden de trenger. Som nevnt er det mange i vår klientgrup­pe som ikke selv oppsøker rettshjelp. Vår erfaring er at svaert mange personer i vår målgruppe ikke ville fått prøvd sine juridiske rettighete­r uten Gatejurist­ens tilbud. Gjennom å hjelpe mennesker som har eller har hatt rusproblem­er, bidrar Gatejurist­en til at mennesker blir mer selvhjulpn­e og får et mer verdig liv – og det vil vi gjerne fortsette med i Arendal også!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway