Agderposten

Kribler etter å komme på gigantcup i Danmark

Lokale klubber kribler etter å komme tilbake til en av verdens største fotballtur­neringer. I Grimstad venter også Dues Sportsreis­er spent på om tusenvis av norske spillere får klarsignal til utenlandst­urer i sommer.

- Alexander Nupen alnu@agderposte­n.no

Nå krysser fotballgru­ppene i Hisøy IL og IK Grane fingrene for at Dana Cup i Hjørring lar seg gjennomfør­e, og ikke må avlyses for andre gang på rad.

– Dana Cup er liksom vår turnering hvor vi ønsker å sende så mange lag som mulig. Det er stort og gjevt å vaere med der. Cupen skal vaere en gulrot for kanskje 120–130 unger i vår klubb. Det vil vaere en stor skuffelse hvis det ikke blir noe av, sier en spent Ole Kristoffer Andersen, styreleder i Hisøy Fotball.

Verdens tredje største

Dana Cup markedsfør­es som verdens tredje største fotballtur­nering med over 1.000 lag for spillere fra 11 til 19 år.

I fjor ble turneringe­n avlyst på grunn av koronapand­emien.

Nå planlegger arrangøren­e for at turneringe­n gjør comeback 26.–31. juli i år. I så fall må dagens innreisere­striksjone­r lettes på i Danmark. For norske klubber som vil sørover så blir det helt avgjørende at fri reise mellom Danmark og Norge igjen tillates, uten karantene i etterkant.

Smittetryk­ket vil bestemme det meste.

– Vi har reservert turen via Dues Sportsreis­er, og vi vil holde muligheten åpen så lenge vi kan. Selv hvis det blir Dana Cup i sommer, så vil vi se an situasjone­n. Det må vaere trygt, understrek­er Andersen i Hisøy Fotball.

Lokalt alternativ

Dersom Dana Cup utgår igjen, så kan Sør Cup i Kristiansa­nd og Vennesla 26.–30. juni vaere et lokalt alternativ for Hisøy-spillerne kommende sommer.

Denne turneringe­n for aldersgrup­pen 8–19 år måtte også kansellere­s i annerledes­året 2020.

– Men Sør Cup er ikke helt det samme som Dana Cup. Det er overnattin­ger og utlandet som er stas, kommentere­r Ole Kristoffer Andersen.

Sør Cup har på det meste samlet over 500 lag, det vil si rundt 5.000 spillere.

– Drittlei korona

Hos IK Grane Arendal Fotball er det også en gryende reisefeber.

– Vi har veldig lyst på Dana Cup, men foreløpig tør vi ikke planlegge for mye. Vi er usikre på seriespill også. Vi venter til februar for å se hva som skjer. Etter det siste året fortjener vi å reise og ha det litt gøy. Jeg er drittlei korona. Synd det går utover ungene. Nesten rubbel og bit ble avlyst i fjor, men vi rakk akkurat å få i gang en høstserie, sier Frank Johansen, som både er sportslig leder og nestleder i IK Grane Arendal Fotball.

Klubben har tilbudt Dana Cup til de eldste ungdommene de siste årene, mens Nørhalne Cup på Nordjyllan­d i Kristi Himmelfart­shelgen har vaert foretrukke­t for de yngre lagene.

100 spillere

– Vi kan fort sende rundt 100 spillere til Dana Cup, deriblant to jentelag. Det blir mer tur og mer ferie enn for eksempel Norway Cup (også avlyst i fjor), hvor vi har hatt noen lag med. Vi har også vaert med i Sør Cup, men ikke de siste årene. I sommer kan det vaere en plan B, foruten cuper i Lyngdal, Telemark og Skien hvor vi har deltatt før, forteller Johansen i Grane.

Grane bruker også Dues Sportsreis­er til å organisere tur til Dana Cup, men foreløpig har klubben ikke satt i gang de interne påmeldinge­ne.

Raymond Larsen er daglig leder i Dues Sportsreis­er i Grimstad. I et normalår anslår han at firmaet sender 600–700 lag med totalt 15.000 reisende (spillere, foreldre, trenere) til cuper og treningsle­irer utenlands.

For rundt 90 prosent av dem går ferden til Danmark.

– Vi merker en veldig stor interesse, men samtidig er det vanskelig å spå når man ikke har en dato å forholde seg til. Man tar to skritt fram og ett tilbake, så det går sent fremover, illustrere­r Larsen.

Etter snart ett år med korona i Norden er det naturlig at bestilling­ene fra idrettsklu­bbene ligger på et lavere nivå enn for 12 måneder siden.

Lever i håpet

– Vi har ikke det samme trykket som på samme tid i fjor. Veldig mange vil vente til det kanskje er mulig å reise. Men til å vaere usikre tider, så er det veldig mange som åpner for det. Vi er forsiktige opti

 ??  ?? AVLYST I FJOR: Dana Cup i Hjørring ble felt av koronapand­emien i fjor. Nå krysser klubber som IK Grane og Hisøy IL fingrene startet i 1982.
AVLYST I FJOR: Dana Cup i Hjørring ble felt av koronapand­emien i fjor. Nå krysser klubber som IK Grane og Hisøy IL fingrene startet i 1982.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway