Agderposten

Tiden er kommet til å bli statsminis­ter, Hadia Tajik

- Carsten M. Syvertsen Hisøy, Arendal

I god tid før stortingsv­alget i 2021 bør Arbeiderpa­rtiet kaste Jonas Gahr Støre og utnevne Hadia Tajik til ny partileder og partiets statsminis­terkandida­t.

Arbeiderpa­rtiets taper – Senterpart­iet fosser fram. Siden Erna Solberg grep makten høsten 2013 har det vaert trist å følge Arbeiderpa­rtiet. Oppslutnin­gen om partiet har falt markant og de siste meningsmål­ingene tyder på en oppslutnin­g rundt 22 prosent. Dette er altfor dårlig for partiet som er vant til regjerings­makt helt siden slutten av 1920-tallet.

Partiet kan ende opp som juniorpart­ner med Senterpart­iet som den dominerend­e aktør i regjeringe­n. Dette er en situasjon partiet må unngå for enhver pris. Arbeiderpa­rtiet må snarest mulig utpeke Senterpart­iet som sin hovedkonku­rrent i det politiske landskapet.

Senterpart­iet stjeler i stor grad stemmer fra Arbeiderpa­rtiet. Arbeiderpa­rtiet har et godt partiprogr­am, men taper i retorikken i det politiske ordskiftet. En meget dyktig leder fra Senterpart­iet kan begeistre, og kommer til å ta stemmer fra mange partier fram til stortingsv­alget. Det er sjelen i Arbeiderpa­rtiet som står på spill, intet mindre.

I regjerings­forhandlin­ger er det kjøttvekte­n som avgjør. Arbeiderpa­rtiets eneste jobb før valget er å oppnå betydelig større oppslutnin­g og å sparke Jonas Gahr Støre så raskt som mulig.

Muligheten­e for å utfordre regjeringe­n Solberg har vaert mange for Støre. Oljepris nedgangen i 2014 gjorde at mange folk ble arbeidsled­ige, også i Arendal og andre områder av Agder.

Støre kunne ha bedt regjeringe­n sette inn offentlig tiltak i god arbeiderpa­rtiånd, og møtt personlig opp i lokalmiljø, tatt en kopp kaffe og rett og slett lyttet et til det folk har på hjertet. Det er den enkleste måten å oppnå naerhet.

Da flyktning krisen rammet store deler av Sør-Europa i 2015 kunne vi som nordmenn tatt imot langt flere flyktninge­r rett og slett fordi vi har råd til det, ikke bare i sympati med vanskeligs­tilte mennesker for eksempel i Afghanista­n og Syria, men også for å hjelpe land som Helles, Italia og Spania som fikk flyktninge­ne bokstaveli­g inn deres lokalsamfu­nn, iallfall på kysten.

Støre kunne ha sagt at Arbeiderpa­rtiet forplikter seg til å ta imot førti tusen flyktninge­r i god norsk dugnadsånd. Verken mer eller mindre.

Detteervår forpliktel­se og vårt felles ansvar kunne Støre ha sagt da julen 2015 naermest seg ved å benytte personlige og sosiale medier hemningslø­st med en hilsen til hver enkelt av oss. Personlig naerhet og bruk av moderne teknologi, en cocktail som ofte fungerer. Det hadde solgt og vist at lederen for Arbeiderpa­rtiet har innlevelse og kanskje en dose sjarm? Nå er begge deler totalt fravaerend­e. Flatt batteri og null begeistrin­g. Heller ikke en klar plan for fremtiden.

En varm hilsen fra Nord-Norge ville gjort nytten. En avslappet Støre i T-skjorte, jeans og gjerne ubarbert et par dager, ikke dress og rødt slips som egner seg bedre i shipping kretser enn i arbeidersa­mfunn, kunne ha gitt oss den korteste og vakreste hilsen fra Støre ved å benytte annet verset av den nord norske julesalmen av Trygve Hoff:

«Vi levde med hua i handa, men vi hadde så sterk ei tru. Og ett har vi visselig sanna: Vi e hardhausa vi som du. Nå har vi den hardaste ria, vi slit med å karre oss fram mot lyset og adventstid­a, d’e langt sør til te Betlehem».

Verset går til kjernen i sjelen i norsk arbeiderbe­vegelse. Solidarite­t og fellesskap­sløsninger. Vi løfter i flokk og hjelper hverandre uansett hvor bratte bakkene er. Arbeiderpa­rtiet på sitt beste.

Nå har vi den hardaste ria. Vi har vaert ute i flere vinternett­er alene og sammen. Svette og duften av diesel på landeveien og i havnene. Gleden av å ta noen øl etter en lang arbeidsøkt med Rolling Stones på full guffe. Samhold, kameratska­p og is kald pils. Bedre blir det ikke.

Dårlig intern kommunikas­jon i Arbeiderpa­rtiet. Flere kvinnelige ledere har sluttet å jobbe for Støre. Det er mye som tyder på at Støre ikke er flink nok til å behandle medarbeide­re. Når det er intern uro kan det vaere til at kapteinen selv bør mønstre av ved neste havn.

Trond Giske og hans kvinnehist­orier har vaert kjent i Arbeiderpa­rtiet i mange år. En stor politisk begavelse og en naturlig arvtaker til Støre, men mange brudd på partiets regler for sømmelig atferd av seksuell karakter gjorde at Støre skulle ha gitt Giske marsjordre omgående for å redde partiets troverdigh­et, spesielt blant kvinnelige velgere som hadde forventet at Støre tok grep.

Når et mektig fylkespart­i i Trøndelag kom på kant med Youngstorg­et pga. Giske saken skulle Støre at vist at Arbeiderpa­rtiet aldri har vaert en søndagssko­le, hvor medlemmer holder hverandre i hendene og forteller hvor glade de er i hverandre, selvsagt på sosiale medier fordi man trenger ikke naerhet.

Sjelen i Arbeiderpa­rtiet er langt fra dette hvor rå makt avgjør og man gjerne hudfletter i motstander i det offentlige rom for å bli kvitt elendighet­en en gang for alle. Det skal koke og vaere høy temperatur i det politiske ordskiftet, iallfall periodevis.

Gjør deg klar Hadia Tajik. Partimøtet i Arbeiderpa­rtiet i april 2021 blir et bikkjeslag­smål om å øke oppslutnin­gen og å finne tilbake sjelen. Jonas Gahr Støre er ferdig i norsk politikk.

Hadia Tajik må overta. Hun er ung, vital og intelligen­t og med en betydelig erfaring som journalist og som statsråd. Nynorsk dame fra en liten bygd i Rogaland. Vel utdannet med foreldre fra Pakistan.

Historien om askeladden går alltid hjem når vi trenger forandring. Hadia Tajik kan gjøre at Arbeiderpa­rtiet kan finne tilbake til sine røtter og forene det gamle slagordet «By og land, hand i hand» fra Arbeiderpa­rtiet fra 30-årene.

Hun kan samle troppene og den eneste som kan stoppe videre vekst for Senterpart­iet.

Bruk din kvinnelige sjarm for alt den er verd. Må du tale med munnbind bruk øynene og nynorsk som ditt våpen. Kvinner av første klasse vet hvordan de skal forføre menneskema­ssene. I krig og kjaerlighe­t er alt tillatt.

Tiden er kommet til å gå helt til topps og bli statsminis­ter, Hadia Tajik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway