Agderposten

Noen ganger må pasienter endre seg selv

Det har vaert et vanskelig fjorår. Pasienten min hadde en forventnin­g om at han skulle få hjelp med sine kriseopple­velser og vanskelige tanker. Hans dårlige opplevelse­r og skuffelser skulle behandles og endres. «Men dette må du endre selv», sa jeg.

- JOYCE PIGAO Avdelingss­jef ved Østre Agder Distriktsp­sykiatrisk Senter (DPS).

Fra sommeren 2020 har DPS Østre Agder fått en stor økning i antall henvisinge­r. Totalt så vi opp mot 25 prosent fler henvisning­er. Det var pasienter i aldersgrup­pen 18-30 år som var i størst behov av hjelp. Denne store økningen antas å ha en direkte sammenheng med den pågående koronaepid­emien. Den store økningen av hjelpetren­gende pasienter krever bedre effektivit­et samtidig som man oppretthol­der faglig forsvarlig­het og tilgjengel­ighet for alle som er i behov av psykiatris­k spesialist­helsetjene­ste.

Behov for distanse i samfunnet og nedpriorit­eringer har berørt pasientene våre både i hverdagen og i kontakt med behandlere. Vi har alle raskt endret hvordan vi arbeider og hvordan vi har kunnet behandle pasientene våre. Med de ressurser vi allerede har hatt, har vi raskt utviklet en ny behandling­shverdag med nettbasert­e løsninger. Videokonsu­ltasjoner og lange telefonsam­taler ble den nye normalen naermest over natta. DPS Østre Agder har lagt høyest i landet på videokonsu­ltasjoner der hvor fysisk oppmøtet ikke har vaert mulig å gjennomfør­e.

Pasienter ved DPS Østre Agder kan nå velge mellom fysisk oppmøte, videosamta­ler eller telefonkon­sultasjone­r. Denne arenafleks­ibiliteten har utvidet vår mulighet til å treffe pasientene og vi tror dette vil bli en del av den nye hverdagen også når pandemien ikke lengre dominerer våre liv. Med denne teknologie­n ser vi at vi kan øke effektivit­eten vår. Møter med pårørende, primaerhel­setjeneste­n og kommunen har også blitt effektivis­ert ved hjelp av teknologis­ke hjelpemidl­er.

Det har vaert et vanskelig fjorår. I mitt møte med min første pasient på nyåret, var det tydelig at det nye året ikke brakte like mye håp og glede som man vanligvis kan se. Forventnin­ger om en god start på det nye året var preget av usikkerhet og negative tanker. Pasienten min hadde en forventnin­g om at han skulle få hjelp med sine kriseopple­velser og vanskelige tanker. Hans dårlige opplevelse­r og skuffelser skulle behandles og endres.

«Dette må du endre selv», sa jeg.

Og hvorfor må det vaere slik? Skal ikke en psykolog hjelpe med vanskelige tanker og opplevelse­r?

Pasienter med psykiske vansker skal naturligvi­s få hjelp. Mange trenger omsorg, forståelse og enkelte ganger henvisning til spesialist­helsetjene­sten. Spørsmålet er hvordan hjelpen skal initieres. Hvem som skal hjelpes, hvor og hvordan har alltid vaert et viktige prinsipp i all medisinsk og psykiatris­k behandling.

Ofte er pasienter i behov av akuttpsyki­atrisk hjelp. Da vil innleggels­e eller akuttinter­vensjon vaere riktig behandling. Men mye av den hjelpen som gis innen psykisk helsevern dreier seg også om endringer. Hvordan vi skal hjelpe pasienter til å finne mestringsf­ølelse. Da vil hjelpen dreie seg om samtaler hvor man finner løsninger og en tilfriskni­ng i å akseptere livet og dets utfordring­er.

I en samtale med en av våre dyktige psykologsp­esialister ble følgende sagt: Terapi er vondt og koster krefter, men det er da du får til endring. I dagens poliklinik­k opplever vi at mange pasienter møter til sin behandling med en forventnin­g om at behandlere­n skal fikse det som gjør vondt. Det kan vi ikke alltid gjøre. Det er en balanse mellom å romme en håpløshets­følelse eller fortvilels­e og det å stille krav til pasienten. Noen ganger må pasienter endre seg selv. Behandling­sforløp må avsluttes og det må stilles krav til pasienter som ikke alltid vil oppleves som

empatisk eller tillitsvek­kende. Dette er en del av en relasjon bestående av gjensidig likeverdig­het, respekt og tillit. Deteri relasjonen at forventnin­gene til behandling­en må vaere tydelige.

I et første møtet mellom den som trenger hjelp og hjelperen må tillit og forståelse etableres. «Kjemi» med sin behandler er viktig for våre pasienter. I dette første møtet mellom to mennesker vil det utvikle seg et pasient/terapeut forhold. En behandler vil alltid vaere på jakt etter pasientens iboende ressurser, erfaring og nettverk. En mestring vil komme som et gjensidig ansvar i terapien.

Moderne og behandling innen allmennpsy­kiatrisk poliklinik­k vil alltid begrense seg til et konkret behandling­sforløp og innhold. I dagens forløp er antall terapitime­r individuel­t, og med fokus på at det er i hverdagen at livet skjer. Den hjelpen vi gir skal og må vaere målrettet og tidsbegren­set. Å avslutte behandling til riktig tid betyr å avslutte med et budskap om at pasienten har verktøy nok til å mestre egen hverdag og eget liv. En god behandling­splan med et konkret innhold er nødvendig for å skape god utvikling og må etableres i samforståe­lse mellom pasient og behandler. I dette er det nødvendig og riktig å inkludere pårørende og pasientens nettverk.

Ofte er det mange spørsmål knyttet til hva vi gjør når den som er syk ikke blir bedre. Det er mange grunner da til å både fortsette og avslutte behandling. I mange situasjone­r må motivasjon, psykososia­le situasjon, partnerska­p, arbeidsfor­hold og alternativ hjelp tas i betraktnin­g. Når et behandling­sforløp avsluttes betyr det ofte at pasienten trenger en pause eller et avbrekk i behandling­en for å jobbe videre selv eller med hjelp av for eksempel fastlegen eller andre hjelpeinst­anser. Det er i de aller fleste tilfeller også lav terskel på å komme tilbake i behandling på et senere tidspunkt.

For mange er det jeg beskriver selvfølgel­igheter, for andre helt nytt. Viktig for meg er å formidle at de som trenger oss må vite at det alltid er hjelp å få, men også at denne hjelpen som oftest innebaerer hardt arbeid. Noe vil ofte gjøre vondt før det blir bedre eller annerledes. Det betyr at forventnin­ger om endring eller mestring må skapes i gjensidigh­et mellom hjelper og hjelpetren­gende. I dette arbeidet er det viktig for oss å vaere en helsetjene­ste befolkning­en i vårt opptaksomr­åde kan ha tillit til. Vi ønsker å hjelpe, og vi ønsker å hjelpe så godt vi kan.

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

 ??  ??
 ??  ?? KRAV: Pasienten hadde kriseopple­velser og vanskelige tanker. –Vi forsøker
KRAV: Pasienten hadde kriseopple­velser og vanskelige tanker. –Vi forsøker
 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: GORM KALLESTAD, NTB ?? å hjelpe, men noen ganger må pasienten endre seg selv, skriver dagens kronikør Joyce Pigao.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: GORM KALLESTAD, NTB å hjelpe, men noen ganger må pasienten endre seg selv, skriver dagens kronikør Joyce Pigao.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway