Agderposten

Dement kom ut igjen uvaksinert

Torsdag var dagen da Evas mor skulle få første dose av koronavaks­inen. Men ettersom de pårørende ikke får bli med inn, kom hennes mor ut en time senere – uvaksinert.

- Mona Wikøren mona.wikoren@agderposte­n.no

Gruppevaks­ineringen av Arendal kommunes eldste innbyggere startet opp torsdag.

Mange pårørende reagerer på organiseri­ngen.

– Dette går bare ikke an. Jeg fulgte henne til inngangen og fikk beskjed om at jeg ikke kunne bli med inn. Jeg fikk beskjed om at jeg måtte kjøre rundt bygget for å hente henne ved utgangen. Etter en time kom hun ut med en ambulansea­rbeider, uten å ha fått vaksinen, forteller Eva, som ikke ønsker å stå fram med etternavn – fordi hun ikke vil identifise­re sin mor i avisen.

Den demente kvinnen måtte sendes inn igjen. Etter en halv time kom hun ut igjen. Eva forteller at hun snakket med to personer som sa at moren ikke orket å vente lenger.

Eldre og pårørende i lang kø

Vi treffer Eva utenfor Sør Amfi. Det er bitende kaldt, minus åtte grader. Det er lang bilkø av mennesker som venter med sine eldre som har fått time til vaksinerin­g.

Eva beskriver organiseri­ngen av vaksinerin­gen som en kaotisk fiasko.

– Hvordan tenker de at demente skal klare dette alene? Min mor visste jo ikke i hvilket aerend hun var her engang. Det er jeg som husker på ting for henne, sier hun.

I løpet av de to timene hun har ventet utenfor Sør Amfi, har hun også snakket med en del andre som også opplevde organiseri­ngen som kaotisk.

– Vi vet jo ikke når eller hvor foreldrene våre kommer ut. Flere kom ut uten å ha fått vaksinen, sier Eva.

Mange reagerer

Agderposte­n treffer flere andre som bekrefter det Eva forteller. En av disse er Ole Andreas Engen. Hans far på 90 år er akkurat blitt sluppet inn i bygningen.

– Han fikk innkalling om å møte klokken 17.20. Da vi kom fikk vi beskjed om at det er en times forsinkels­er. Vi vet ikke helt hvordan dette vil forløpe videre. Han er nå inne i vaksinasjo­nsrommet, sier Engen og tilføyer:

– Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta, og vi må finne ut hvor vi skal hente ham. Nå er han heldigvis i ganske god form og kan ta vare på seg selv. Men det er jo andre her som faktisk ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Så her burde man nok ha hatt litt bedre planleggin­g med tanke på at målgruppen er fra 80 til 90 år.

Han poengterer også at det er åtte minusgrade­r ute.

– Det er jo ikke tilrådelig for eldre mennesker å vaere ute på denne måten, sier Engen.

Han legger til at de fleste har pårørende med seg, men at noen også kommer med drosje.

– Det virker ganske uorganiser­t, for å vaere helt aerlig, avrunder Engen.

Beklager

– Vi må bare beklage at folk måtte vente, sier kommuneove­rlege Helene Rakeie til Agderposte­n.

Hun forteller at forsinkels­ene skyldes en teknisk svikt i datasystem­et. Dermed oppsto det kø ved Sør Amfi.

Rakeie poengter at de eldre ble fulgt og hjulpet hele tiden.

– De eldre ble screenet, fikk munnbind og håndsprit før de kom inn, og i tillegg måtte vi sørge for at det ble holdt avstand. Det er mye logistikk å ta hensyn til, også av hensyn til eventuell smittespor­ing senere.

Kommuneove­rlegen poengterer at kommunen tar alle tilbakemel­dinger til seg for å planlegge enda bedre til neste vaksinerin­gsrunde.

Glipp i beskjedene

– Ledsagere med ledsagerbe­vis skulle ha lov til å vaere med, men det må ha glippet i beskjedene som ble gitt. Og de rutinene ser vi på. Vi har vaert i kontakt med de berørte og har beklaget situasjone­ne som oppsto og har funnet en grei løsning på situasjone­n, sier Rakeie og tilføyer:

– Vi har ikke fått beskjed om at noen ikke har fått vaksinen, men noen valgte å gå uten å ha fått vaksinen, trolig fordi det ble for lenge å vente.

Kommuneove­rlegen har imidlertid følgende beskjed til innbyggern­e:

– Man får en SMS når man skal vaksineres. Her får man oppgitt tid for oppmøte og hvilken inngang man skal gå til. Det er veldig viktig at folk

møter presis. Man må ikke komme tidligere, presiserer hun.

Til neste gang skal man også sørge for at det er skiltet godt slik at det blir lettere for folk å orientere seg.

– Vi må beklage ventetiden. Samtidig fikk vi også veldig gode tilbakemel­dinger om at ting fungerte greit etter hvert, avrunder Rakeie.

 ??  ?? REAGERER: Eva beskriver organiseri­ngen av vaksinerin­gen som en kaotisk fiasko.
REAGERER: Eva beskriver organiseri­ngen av vaksinerin­gen som en kaotisk fiasko.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ??
FOTO: MONA WIKØREN
 ?? FOTO: ELINE STORSAETER ?? MØT PRESIS: Kommuneove­rlege Helene Rakeie sier at det er veldig viktig at folk møter presis når de blir kalt inn til vaksinerin­g. Man må ikke komme for tidlig, men til oppgitt tid.
FOTO: ELINE STORSAETER MØT PRESIS: Kommuneove­rlege Helene Rakeie sier at det er veldig viktig at folk møter presis når de blir kalt inn til vaksinerin­g. Man må ikke komme for tidlig, men til oppgitt tid.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? GRUPPEVAKS­INERING: Vaksinerin­gen av Arendal kommunes eldste startet torsdag i Sør Amfi. Teknisk svikt førte til at det dannet seg en kø som skapte problemer for flere.
FOTO: MONA WIKØREN GRUPPEVAKS­INERING: Vaksinerin­gen av Arendal kommunes eldste startet torsdag i Sør Amfi. Teknisk svikt førte til at det dannet seg en kø som skapte problemer for flere.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? KØ: Eldre og pårørende ventet i lange køer ved Sør Amfi torsdag ettermidda­g og kveld.
FOTO: MONA WIKØREN KØ: Eldre og pårørende ventet i lange køer ved Sør Amfi torsdag ettermidda­g og kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway