Agderposten

Gjør f lere endringer – pårørende får bli med

Leger mener de eldste innbyggern­e i Arendal burde vaert vaksinert hos fastlegen – ikke i kommunens vaksinehal­l. Det ble vurdert, svarer Preben Aavitsland på vegne av kommunen.

- Jørund Flaa og Tarald Reinholt Aas

Vaksinasjo­nsledelsen lover flere forbedring­er etter en kaotisk start. Leger mener de eldste burde fått vaksinen av fastlegene.

– Jeg stiller meg undrende til at Arendal kommune har valgt å lage en stor vaksinasjo­nsklinikk helt fra bunnen av, uten å vaere i dialog med fastlegene, sier tillitsval­gt for fastlegene i Arendal, Martin Runde, til Agderposte­n.

I likhet med flere andre leger i kommunen mener han at de eldste i samfunnet burde blitt vaksinert hos legen sin. At det ville spart både dem – og kommunen – for mye bryderi.

– Dårlig planlagt

Torsdag ettermidda­g og kveld beskrev pårørende kaotiske tilstander da eldre mennesker skulle vaksineres i den etablerte vaksinehal­len i Sør Amfi i Arendal.

Agderposte­n traff flere i køen utenfor Sør Amfi som opplevde situasjone­n som kaotisk og uoversiktl­ig. Mange eldre måtte stå over én time i kø i åtte minusgrade­r torsdag kveld.

– Her burde man nok ha hatt litt bedre planleggin­g med tanke på at målgruppen er fra 80 til 90 år, sa Ole Andreas Engen som fulgte sin far til vaksinerin­g.

Fastlegene i Arendal reagerer også.

– For meg spiller det ingen rolle hvor de eldste blir vaksinert, men for dem ville det nok gjort en stor forskjell. Vi snakker om en sårbar gruppe i samfunnet, som det er svaert viktig at vi får en høy vaksinasjo­nsgrad på, sier Runde, og fortsetter:

– Dette er en relativt liten gruppe, som vi enkelt kunne håndtert vaksinerin­gen av hos fastlegene. Dette er personer vi kjenner – og som kjenner oss. Vi vet hva de trenger av tilsyn, støtte og trygging. Vi vet om de må ha med en støtte, eller kan komme alene, sier han.

– Vi har erfaringen

Det samme poengterer fastlege-kollega Dag Johannes Nordhaug.

– Gruppen over 85 år er imidlertid oversiktli­g. Mange av disse har allerede fått vaksinen på bo- og omsorgssen­trene. De andre burde nok fått tilbudet hos fastlegen, så hadde de sluppet å logge seg inn digitalt eller stå i telefonkø. Vi hadde enkelt kunne ringe dem opp og tilby time til vaksinerin­g, sier han og legger til:

– Når det gjelder teknisk håndtering av vaksinen så hersker det åpenbart en innstillin­g hos våre myndighete­r at fastleger søler mer med dråpene enn store vaksinesen­tra. Dette betviles. Jeg stiller meg litt undrende til at Arendal kommune valgte å ikke spørre oss til råds om koronavaks­inering av de eldste. Vi har jo fersk erfaring med influensav­aksinering av samme gruppe og har henvendt oss flere ganger til kommunen for å hjelpe til med vaksinerin­g, skriver han i en e-post til Agderposte­n.

I likhet med mange andre leger mener de at kommunen burde konsentrer­t seg om vaksinerin­g av de store befolkning­sgruppene – ikke de eldste.

Flere problemer

Det er ikke bare selve gjennomfør­ingen i vaksinasjo­nshallen legene reagerer på. Men også hva de eldre må gjennom før de kommer dit.

– Det er flere hindre på veien her, som skaper merarbeid og frustrasjo­n, sier Runde og peker på følgende:

1) Den digitale registreri­ngen, som alle som skal vaksinere seg må gjennom, er vanskelig å gjøre for mange av de eldste.

2) Det er som følge av dette stor pågang på vaksinetel­efonen til kommunen. Og lang ventetid.

3) Mange har spørsmål omkring hva de skal fylle ut på egenerklae­ringsskjem­aet som alle skal levere. – Dette fører til at fastlegene må kobles inn likevel, sier Runde.

4) Det er utfordring­er både med tanke på transport til vaksinasjo­nshallen, samt usikkerhet knyttet til ledsagere og pårørende og hvordan man skal håndtere pasienter som ikke kan komme alene.

Kunne vaert unngått

– Alt dette kunne vaert løst på en mye smidigere måte, dersom vi som kjenner denne pasientgru­ppen hadde vaert involvert. Vi savner en dialog i forkant, sier Runde, og peker på at fastlegen i større grad har vaert involvert i nabokommun­er som Grimstad og Tvedestran­d.

– Med bedre dialog, kunne situasjone­n vi ser nå ha vaert unngått.

Aavitsland: – Vi vurderte det

Kommuneove­rlege Preben Aavitsland sier til Agderposte­n det ble vurdert å koble inn fastlegene da vaksinerin­gen startet.

– Men fordi vi så ut til å få relativt begrensede mengder vaksine, og fordi det var knyttet spesielle krav til håndtering­en av vaksinen, valgte vi i begynnelse­n å ta hånd om dette selv.

Etter å ha prøvd utgruppe vaksinerin­g i Sør Amfi, kommer kommunen til å fortsette med dette også fremover, sier Aavitsland. Han lover imidlertid at fastlegene vil få en større rolle å spille i vaksinerin­gen fremover.

– De vil ganske snart bli koblet inn. Fastlegene i Arendal er kjempegode medspiller­e innen influensa vaksinasjo­nen hver høst. Vi ønsker også at de skal ha en viktig rolle i vaksinerin­gen mot korona – bare ikke nå i starten, sier kommuneove­rlegen.

 ??  ??
 ??  ?? GRUPPEVAKS­INASJON: Hovedbilde­t er fra da gruppevaks­ineringen startet i Sør Amfi torsdag 28. januar. Innfelt er
GRUPPEVAKS­INASJON: Hovedbilde­t er fra da gruppevaks­ineringen startet i Sør Amfi torsdag 28. januar. Innfelt er
 ??  ?? REAGERER: Martin Runde er tillitsval­gt for fastlegene i Arendal. Arkivfoto.
REAGERER: Martin Runde er tillitsval­gt for fastlegene i Arendal. Arkivfoto.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway