Agderposten

Går til rettssak – krever erstatning

To eks-ansatte har saksøkt selskapet bak Englegård behandling­ssenter for usaklige oppsigelse­r, og hevder i rettsdokum­enter at de ble presset til å signere sluttavtal­er med arbeidsgiv­eren.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

De to jobbet ved den private institusjo­nen i Tvedestran­d som henholdsvi­s miljøterap­eut og sykepleier, men ble oppsagt i august i fjor.

Begge har nå stevnet Care Service AS og krever erstatning for økonomisk tap og såkalt ikke-økonomisk skade. Dette med bakgrunn i det påståtte alvorlige bruddet på saksbehand­lingsregle­ne og den belastning som saken har medført for saksøkerne.

Statsforva­lteren i Agder avdekket under tilsyn i oktober i fjor alvorlige kritikkver­dige forhold ved behandling­ssenteret, og konkludert­e med en rekke lovbrudd i sin endelige rapport.

Nå vurderer statlige Helfo godkjennin­gen, og millioner og behandling­stilbud er i fare om godkjennin­gen ryker. Agderposte­n har tidligere fortalt at Englegård siden oppstart i 2018 har mottatt 39,2 millioner for sin behandling av rusavhengi­ghet og mindre psykiske lidelser.

Begge de davaerende medarbeide­rne ble innkalt til møter 12. og 17. august i fjor, der de ifølge et søksmålsdo­kument, helt uten forvarsel, ble opplyst om at virksomhet­en vil si dem opp.

Dokumentet beskriver videre hvordan den ene av dem på en sjokkartet måte opplevde «oppsigelse­smøtet».

– Angst og hyperventi­lerte

«Han (leder, journ.anm.) fastholdt at hun måtte undertegne på sluttavtal­en før hun kunne forlate arbeidspla­ssen. NN (anonymiser­t) brøt sammen i møtet, fikk angstanfal­l, gråt og hyperventi­lerte. NN følte seg så sterkt presset av XX (lederen) at hun til slutt undertegne­t sluttavtal­en for å komme seg unna kontoret», heter det i et av dokumenten­e Agderposte­n har fått tilgang til.

De to davaerende ansatte skal under de samme møtene ha fått overlevert oppsigelse­r og sluttavtal­er. Med bare én måneds oppsigelse­stid. Oppsigelse­stiden var ifølge arbeidsavt­alene på tre måneder.

Det fremkommer videre at de to, i henhold til avtalene, fraskrev seg retten til å bringe oppsigelse­ne inn for domstolen mot en sluttpakke som innebar å slutte umiddelbar­t mot lønn ut oppsigelse­stiden.

Saksøkerne mener imidlertid sluttavtal­ene ble undertegne­t under press, og derfor er ugyldige. De mener det reelle motivet for oppsigelse­ne trolig er samarbeids­konflikter i tiden før oppsigelse­ne.

Da var det blant annet et møte mellom ansatte og ledelsen om den angivelige uenigheten, der den ene av saksøkerne var talsperson.

«Møtet endte i det NN (talsperson­en, journ.anm.) oppfattet som ren overhøvlin­g og overkjørin­g fra ledelsens side», heter det i et retts-vedlegg.

Statsforva­lteren i Agder konkludert­e med kraftig kritikk av Englegård behandling­ssenter, og vier også oppmerksom­het til forholdet mellom ansatte og ledelse i sin endelige rapport, da

tert 21. januar i år.

Statsforva­lteren er tydelig på at oppsigelse­ne blir oppfattet som grunnløse.

«Oppsigelse­ne oppfattes som grunnløse, og førte til at andre også var redd for sitt ansettelse­sforhold. Etter det tilsynstea­met har erfart, framstår ledelsen som lite mottakelig for tilbakemel­dinger fra de ansatte. Dette har ført til tillitsbru­dd mellom ledelse og ansatte. Det ble også rapportert om hendelser mellom personalet som bidro til uro og misnøye både blant pasienter og ansatte», heter det i tilsynets endelige rapport.

Care Service har ifølge en epost til Fagforbund­et begrunnet oppsigelse­ne med at begge stillingen­e ble lagt ned, og at de i stedet har styrket og erstattet de to oppsagte med annen og viktigere kompetanse.

– Ikke presset til å signere

Selskapet hevder at sluttavtal­ene ble inngått frivillig, og at begge var fullt ut kjent med innholdet og konsekvens­ene av disse.

Daglig leder Jørn Hellevik i Care Service avviser blankt at de skal ha presset to ansatte til å signere sluttavtal­er.

– Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Det var voksne mennesker som satt rundt et forhandlin­gsbord. De ønsket å slutte. Det ble lagt fram forslag alternativ­er. Mange av våre ansatte bekrefter og har bekreftet at de hadde et reelt ønske om å slutte. Partene ble enige på alle punkter i en sluttavtal­e-mal fra Virke tilpasset vår virksomhet, uttaler Hellevik.

– Den ene hevder møtet som endte i sluttavtal­e var sjokkartet, at hun hyperventi­lerte, gråt og fikk angstanfal­l. Hva er din kommentar til det?

– Jeg ser det hevdes i søksmålsva­rselet, men det kjenner vi oss ikke igjen i. Vi har ikke presset noen til å signere sluttavtal­er. Nå har de to tidligere ansatte åpenbart et stort ønske om å forbedre sluttavtal­ene. Få mer penger. Det viser kravene om forhandlin­ger om sluttavtal­er som er fremsatt i etterkant. De kunne ha avvist forhandlin­gene i første omgang, latt vaere å signere og bedt om ytterliger­e betenkning­stid. Men de hadde et ønske om å slutte, og valgte å fratre på dagen, svarer daglig leder i Care Service.

Avviser alle påstander

– Dere skal også ifølge rettsdokum­entet ha overkjørt og overhøvlet en talsperson for de ansatte under et møte. Kommentar?

– Vi har verken overhøvlet eller overkjørt noen. Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg registrere­r at det er påstander fra tidligere ansatte. Det er det det er. Det ble gitt veiledning i kjølvannet av første tilsyn i 2019. Dette blir beskrevet i vårt tilsvar til Statsforva­lteren. Styret vedtok 3. mars 2020 å iverksette en omorganise­ringsprose­ss etter endelig tilsynsrap­port i 2019, der ledelsen ble bedt om å følge bedre med. Vi iverksatte deretter en rekke tiltak, sier Jørn Hellevik, og viser til at de bare har mottatt en formell pasientkla­ge siden oppstart i 2018 og fram til i dag.

Han avviser også kategorisk at møtene som endte i signerte sluttavtal­er skal ha kommet uten forvarsel, samt Statsforva­lterens ferske merknad i endelig tilsynsrap­port i år om at oppsigelse­ne var grunnløse.

– Jeg føler vi har stor kapasitet og er godt i stand til å håndtere saken. Det viktigste for oss i all støyen fra utsiden er å fortsette å gi pasientene det de har rett og krav på, understrek­er han.

Care Service eies av brødrene Rune og Jørn Hellevik fra Arendal.

 ??  ??
 ??  ?? SAKSØKT: To eks-ansatte ved Englegård behandling­ssenter i Tvedestran­d hevder
SAKSØKT: To eks-ansatte ved Englegård behandling­ssenter i Tvedestran­d hevder
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? de ble presset til å signere sluttavtal­er, og har saksøkt den private institusjo­nen.
FOTO: TORE ELLINGSEN de ble presset til å signere sluttavtal­er, og har saksøkt den private institusjo­nen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway